Partiler seçimde ne kadar harcadı

CHP’nin şeffaf seçim ihale ve harcamalarını delegelerine açıklaması gerekmiyor mu? Aynı şekilde AKP ve MHP’nin bu konuda, Batı’daki gibi açıklama yapması gerekiyor.

Haberin Devamı

Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma Müdürlüğü’nün son faaliyet raporunda, devletin bir yılda tam 2 milyar liralık yardım dağıttığı yer alırken, partilerin harcama tabloları Anayasa Mahkemesi’nce denetlenmeden önce kamuoyuna bir bilgi vermeleri gerekiyor.
Gazanfer Gür, Posta’da önceki gün bunu haklı olarak sordu.
Biz de daha önce sormuştuk, bir yanıt verilmedi.
‘CHP seçimi neden kaybetti’ yazısında, CHP’deki çekişmenin asıl nedeninin yerel seçimler olduğunu yazdıktan sonra kampanya sırasında yapılan ‘hataları’ sıraladı.
- CHP’nin seçim kampanyası başta “Herkes için CHP” sloganı olmak üzere çağdışı. CHP herkes için değil CHP seçmeni için özel olmalıydı.
- TV reklamlarında ön plana çıkarılan 68 kuşağı sol tipi simit satan emekli öğretmen örneğindeki iç karartıcı tablo, negatif enerji vermekten başka bir işe yaramadı.
- Türk halkı Kılıçdaroğlu’nu “Kırmızı halıda yürüyen lider” olarak algılayamadı.
- Yapılması gereken genel başkanı bırakın ABD veya Avrupa’yı Bakü, Kosova, Üsküp, İskeçe benzeri yurtdışı bir bölgeye götürerek Türkiye’yi yurtdışında temsil edebilir imajı yaratmaktı.
- CHP, AKP hükümetinin AB politikasını, Arap ülkelerinde yaşanan halk hareketlerinde yaptığı hataları bırakın eleştirmeyi, kendi fikrini bile seçmene iletemedi.
CHP ve Kemal Kılıçdaroğlu, biz sadece Türkiye’nin değil tüm Ortadoğu’nun yönetimine talibiz mesajını veremedi.
- Türkiye’nin temel sorunları işsizlik, eğitim, enerji, tarım, hayvancılık ve sağlık konularında AKP alternatifi politikalar üretilemedi ve halka anlatılamadı.
- Projeler Sencer Hoca’nın kütüphanesinden dışarı çıkamadı.

Haberin Devamı

GÜNÜN SÖZÜ

“HSYK eliyle YARSAV’ın, yargıç ve savcıların gereği düşünülmüştür.” (CHP Ankara Milletvekili Emine Ülker Tarhan)

Seçim barajının önemi kalmadı

M. Latif Yıldız’ın ‘Türklerin oy mühendisliği’ yazısında, ilginç bir değerlendirme yer alıyor.
Kusursuz oy için hesaplı bir seçim yapılmalıydı. Kürtler de aynen öyle yaptı. Nitekim Hakkâri’de Selahattin Demirtaş 31 bin 927 oy alırken, Esat Canan’la arasında (31 bin 765) sadece 162 oy farkı vardı. Adil Kurt ise 30 bin 977 oy almıştı. Onun da Canan ile arasında 788 oy farkı vardı.
Batman’da Ayla Akat Ata 57 bin 302; Bengi Yıldız’dan (56 bin 691) 611 oy farklıydı. Diyarbakır’da Hatip Dicle 78 bin 220, Leyla Zana 71 bin 231, Altan Tan 69 bin 292, Şerafettin Elçi 66 bin 119, Nursel Aydoğan 65 bin 138 ve Emine Ayna 61 bin 232 oy aldı.
Yine İstanbul’da Mustafa Avcı’nın Levent Tüzel lehine çekilmesi, Mardin, Van, Şırnak, Muş gibi illerde de aynı milimetrik mühendislik hesabının sonucu gerçekleşmişti. Kürtler bir tek Urfa’da zorlandılar. Bunda da ağaların ve aşiretlerin tutumu etkili oldu.
Sonuçta Kürtler için artık barajın da bir önemi kalmamıştı. Azim, istek, inanmak, kazanacağım demek ve de en önemlisi örgütlenmek o işi başarmak için yeterlidir.

Haberin Devamı

‘Son Sümer Kraliçesi’

TÜRKİYE’nin ilk kadın Sümeroloğu Muazzez İlmiye Çığ’ın 97’nci yaş günüydü önceki gün... Bu vesile ile Çığ’ın hayatını anlatan ‘Son Sümer Kraliçesi’ adlı belgesel Ulusal Kanal’da ilgi ile izlendi.
Çığ, Haziran 1914’te dünyaya geldi. 1. Dünya Savaşı başlamış, seferberlik ilan edilmişti. Cihan Harbi’nin büyük acıları ve felaketleri içinde annesinin sütünü emdi. Bugün 96 yaşında ve dipdiri belleğiyle İnönü ve Sakarya Savaşı’nı da, Cumhuriyet’in ilanını da, o günkü coşkusuyla yaşıyor, anımsıyor. Belgesel, bu hazineyi gelecek kuşaklara aktarıyor. Çığ, hatıra defterlerini ve fotoğraf albümlerini bu belgesel için açmış.
Onunla hem son yüzyılın Türkiye tarihine, hem de 5500 yıl önceki Mezopotamya’ya yolculuk yapıldı belgeselde.
Muazzez İlmiye Çığ, belgesel çekimleri için çocukluğunu ve gençliğini yaşadığı şehirleri gezmiş. Son iki yıldır adım adım takip edilmiş Çığ’ın hiç bilinmeyen yönlerine tanıklık edilmiş. Ve onu sevenlere eşi bulunmaz bir arşiv yaratılmış.
9 bölüm olarak hazırlanan belgeselle Sümerlere gizemli bir yolculuk da yapılıyor. İlk aşk şarkısı, ilk ağıtlar, ilk ninni, ilk şehir planı, ilk su kanalı... Bu bölümün çekimleri için MSÜ tarafından bir ‘Sümer Tapınağı’ da inşa edilmiş. Çetin Tekindor’un sesiyle hayat verdiği belgesel, uzman bir kurulun danışmanlığında, 33 kişilik yetkin bir ekip tarafından iki yıllık titiz bir çalışmayla hazırlandı.
Çığ’a uzun ömürler diliyoruz.

Haberin Devamı

BİLİYOR MUSUNUZ

- OYUNUN düşmesiyle kendisini başarısız bulan Türkiye Komünist Partisi’nin (TKP) Parti Konseyi toplantısını geçen pazar günü gerçekleştirdiğini, etkili, güçlü TKP için Parti Konseyi’nin bu toplantısı ile birlikte, yaklaşık bir ay sürecek olan 10. Kongre sürecinin başlamış olduğunu...
- ERGENE Platformu’nun, ‘Ergene Hayata Dönsün’ etkinliğinin ikincisinin bugün,
Trak, Roma, Bizans ve Osmanlı gibi birçok uygarlığın izlerini taşıyan Vize’ye (Kırklareli) bağlı Pazarlı Köyü’nde yapılacağını...
- ARTVİN Kültür ve Yardımlaşma Derneği’nün Kazım Koyuncu’nun ölümünün 6. yılında yine  ‘Sokağa şarkı söylüyoruz’ adı altında cumartesi günü 16.00’da Ankara Yüksel Caddesi’nde etkinlik düzenlediğini...
- KUZEYDOĞA Derneği’nin 2006 yılından beri Iğdır’ın Tuzluca İlçesi Yukarı Çıyrıklı Köyü’nde çalışmalarını sürdüren Aras Kuş Araştırma ve Eğitim Merkezi 2011 yılı ilkbahar çalışmalarını tamamladığını, 106 türden 4529 kuşa ‘Türkiye’ halkası takıldığını (Uzm. Emrah Çoban; kuzeydoga.org)

Yazarın Tüm Yazıları