Kozmetik ve diyet ürüne posta freni ‘sanal sancı’ yarattı

GÜMRÜK Müşteşarlığı’nın 150 Euro’ya kadar verilen yurt dışı siparişlere uygulanan vergi muafiyetini, kozmetik ürünler başta olmak üzere sporcu gıdaları, zayıflama hapları, bitkisel ya da hayvansal tüm gıda takviyelerinde kaldırıp, posta ve kargo yoluyla girişini yasaklaması, 20 milyar dolara ulaşan internetten alışverişte uluslararası sanal krize yol açtı.

Haberin Devamı

Buna da, son iki aylık dönemde internet üzerinden verilen, posta ya da kargo yoluyla gönderilen tüm bu siparişlerin gümrüklerde takılması neden oldu. Sipariş ettikleri ürünleri teslim almadıklarını gerekçe gösteren Türk tüketicileri, çalıştıkları bankalardan kredi kartlarına yansıtılan ürün bedellerinin iade edilmesini talep etti. Bu talep, siparişi alan internet siteleri ile anlaşmalı oldukları Paypal, Visa, Master Card gibi kuruluşlarla sorun yaşanmasına neden oldu. Bazı alışveriş siteleri, Türkiye’ye gönderdikleri ürünlerin bedelini üstlenmek zorunda kalırken, başta Strawberrynet.com olmak üzere kozmetik, gıda takviyesi, diyet ve sporcu gıdaları alanında faaliyet gösteren alışveriş siteleri de Türkiye’den yapılan siparişleri artık geri çeviriyor.

3 kat fiyat farkı

Arkadaşımız Mehtap Özcan’ın yaptığı araştırmaya göre, Gümrük Müsteşarlığı’na bağlı Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün haksız rekabete ve vergi kaybına yol açtığı gerekçesiyle 19 Nisan 2011’de yayımladığı bu genelge, Türkiye’de yıllık hacmi 20 milyar dolara ulaşan sanal ticareti de önemli oranda etkileyecek. Buna da, başta kozmetik ürünler olmak üzere gıda takviyeleri, diyet ürünleri sporcu gıdaları gibi ürünlerde oluşan yurt içi ve yurt dışı fiyat farkının 3 katı bulması yol açacak.

Gümrük mevzuatında yer alan posta ve hızlı kargo yoluyla gelen 150 Euro’ya kadar olan ürünlere yönelik vergi muafiyetler elektronik ticaretin Türkiye’de hızla büyümesinde önemli bir rol oynuyordu. Bu da özellikle iç piyasada fiyat farkının fazla olduğu ürünlerde açıkça gözleniyordu.

Suistimale kökten çözüm

Böyle olunca da, ister istemez bazı suistimallere de kapı aralanıyordu. Yurt dışından bağlantıları aracılığıyla alınan bazı ürünler, 150 Euro’yu geçmeyecek bedeller üzerinden posta ve kargo yoluyla Türkiye’ye gönderiliyor, Türkiye’de de gittigiyor, sahibinden.com gibi internet siteleri üzerinden de cazip fiyatlarla pazarlanabiliyordu. Yapılan bu satışların ticari nitelik arz ettiği ve devletin de bundan vergi kaybına uğradığı yolundaki şikayetler, Gümrükler Genel Müdürlüğü’nü harekete geçirdi. Gümrükler Genel Müdürlüğü, gıda takviyeleri, kozmetik ve diyet ürünleri ile sporcu gıdalarını vergi muafiyetinin dışında tutup, posta ve kargo yoluyla girişini yasakladı. 150 Euro’ya kadar olan saat, elektrik ve elektronik gibi ürünlerde ise vergi muafiyeti şimdilik devam ediyor.

Haberin Devamı

Sınırlamalar neleri kapsıyor

Haberin Devamı

Düzenleme öncesindeki mevzuata göre kargo ve posta yoluyla yurt dışından getirilen eşyalarda vergi muafiyeti hükümlerinden gerçek kişilerin yanı sıra tüzel kişiler de yararlanıyordu. Artık bu haktan sadece gerçek kişiler yararlanabiliyor. Ancak, muafiyetten hep aynı kişinin yararlandığının tespiti halinde engellenecek.
Kozmetik ürünlerinin posta ve hızlı kargo yoluyla getirilmesi yasaklandı.

Takviye edici gıdalar ile sporcu gıdalarının da posta ve hızlı kargo yoluyla getirilmesi yasakladı. Ancak, bu kapsamdaki ürünleri doktor tavsiyesi ile kullanan kişilerin, hastalıklarına dair resmi hastaneden alınmış bir raporu ve doktorun önerdiğine dair bir reçeteyi, milli sporcuların ise “Milli Sporcu Belgesi”ni ilgili gümrük idaresine ibraz etmeleri halinde söz konusu ürünleri posta ve hızlı kargo yoluyla getirmelerine izin verildi.

Bunun dışındaki eşya için 150 Euro’nun altında olan ürünlere uygulanan vergi muafiyet hakkının kullanımına, 2 ayda en fazla 1, yılda en fazla 5 şeklinde bir sınırlama getirildi.

Ayrıca, yüksek kıymetli siparişlerin muafiyet kapsamına sokulmak amacıyla bölünerek getirilmesinin önüne geçilmesi amacıyla, aynı gönderici tarafından Türkiye’deki bir alıcı adına gönderilen ve aynı konşimento muhteviyatı gönderilerin bir bütün sayılması ve tamamının kıymetinin birlikte dikkate alınması uygulaması başlatıldı.

Yazarın Tüm Yazıları