Apple'ı alt eden Türk çocuk konuştu: iPhone'u kırmadım, açığını buldum

Güncelleme Tarihi:

Appleı alt eden Türk çocuk konuştu: iPhoneu kırmadım, açığını buldum
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2011 12:22

Sadece bir ay öncesine kadar onu kimse tanımıyordu. Ancak Apple’ın yeni işletim sistemi iOS 5’i iPhone 4’e yükleyen ve bu anlamda bir ilki başaran Mert Erdir, “Apple’ı alt eden Türk çocuk” olarak kısa sürede adını tüm dünyaya duyurmayı başardı. Kendini “Part time öğrenci, full time Apple fanatiği” olarak nitelendiren ve henüz 17 yaşında bir lise öğrencisi olan Erdir, hurriyet.com.tr'ye konuştu.

Haberin Devamı

seozturk@hurriyet.com.tr

- Apple’ın henüz son kullanıcıya sunmadığı iOS 5’i iPhone’e yükledin. Bu nasıl oldu?


2007'de ilk kez satışa sunulduğundan beri iPhone kullanıcısıyım. Cihazın yazılımıyla uzun süredir etkileşimim var. iOS 5'in tanıtımını izledikten sonra, anında bahsedilen yeni özellikleri denemek istedim. Açıkçası sonbahara kadar beklemeye pek niyetim yoktu. Ertesi gün yazılımı bir link bulup indirdim. Pek bir korkum yoktu, en kötü eski sürümüme geri dönerim diye düşündüm.

- Bu açığı kullanmaktaki amacın neydi? Apple’ın veya Steve Jobs’ın dikkatini çekmek mi?

Selim ÖZTÜRK'ün röportajı
hurriyet.com.tr

Evet. İlk başta sistemlerinde bir açık bulduğuma dair bir e-posta attım Apple'ın Developer Support kısmına. Daha sonra otomatik bir cevap aldım, sorumun listeye eklendiğini, bana geri döneceklerini söylüyorlardı. Fakat ben bekleyemedim. Daha kısa yoldan Apple'ın dikkatini çekmek için bir video çekip Gizmodo'ya yolladım.

- Neden Gizmodo’yu tercih ettin?

Gizmodo büyük bir blog. Onlara yani Apple’a ulaşma şansım olursa, ancak Gizmodo aracılığıyla olabilir diye düşündüm. Video çekmeden önce Gizmodo'daki editörlerden birine buldugum açıkla ilgili bir e-posta attım. Bana hızlı bir geri dönüş yaptılar. Bulduğum metodun ilgilerini çektigini söylediler.

- Gizmodo dışında yurtdışından sana ulaşan haber servisi oldu mu?

Los Angeles Times gazetesinden benimle röportaj yapmak istediklerini belirten bir e-posta geldi. Ben kabul ettikten sonra e-posta yoluyla kısa bir röportaj yaptım.

- Sence bu Apple'ın bilinçli olarak bıraktığı bir açık mı?

/images/100/0x0/55ea578ef018fbb8f879adee


Sanmıyorum, kullanıcıya sunmadıkları bir işletim sistemine böyle bir açıkla kolayca girilebileceğinden haberdar olasalardı bu açığı bırakmazlardı.

- Apple'dan olay sonrası sana ulaşan oldu mu?

Hayır.

- iOS 5, iPhone 4'te tam anlamıyla çalışıyor mu? iOS 5'i nasıl buldun?

Bence ilk beta sürümü için oldukça başarılı. Sistemde çok fazla takılma olmuyor, uygulamalar da iOS 4 için yazılmalarına rağmen tıkır tıkır çalışıyorlar. Açılmayan bir uygulama olmadı şimdiye kadar. Eğer Apple'da developer (yazılım geliştirici) olarak UDID'nizin (Unique Data Item Description) kaydı yoksa operatörlere bağlanamıyorsunuz. Yani telefon özelliğini kullanamıyorsunuz ama onun dışında neredeyse her şeye erişim var. Bir de Push Notification(Bildirim) sistemi çalışmıyor cihazınızın Apple'da onayı olmadığı için. Ama diğer yenilikleri deneyebiliyorsunuz. Örneğin yeni sisteme gömülmüş sözlük ve işletim sisteminin içindeki Twitter çok iyi çalışıyor. Zaten şu anda yeni bir blog açma aşamasındayım. Orada da yeni sistemde buldugum "bug"ları (açıkları) ve sistemin beğendiğim taraflarını detaylı bir şekilde anlatacağim. Daha sonra da bu blog üzerinden başka yeni çıkan cihaz/yazılımlarla ilgili incelemeler yapıp, paylaşmayı planlıyorum.

- Gizmodo gibi dev teknoloji siteleri senin haberini yaptılar. Bu olayın ardından iş teklifleri alıyor musun?

Evet. Dünyanın çeşitli yerlerinden teklifler aldım. Henüz bir burs teklifi gelmedi.

- Peki nasıl teklifler alıyorsun? En ilgini çeken hangisiydi?

Şimdilik kendi uygulamaları için kod yazmamı isteyen şirketler oldu; fakat ben arayüz tasarlama anlamında daha güçlü olduğuma inanıyorum. Okulum haftaya kapanıyor, neler olur zaman gösterecek.

- Hedefin nedir peki, ileride ne yapmak istiyorsun?

Teknolojiyi ciddi bir hobi olarak ilerletmeyi düşünüyorum. Fakat asıl hedefim moda fotoğrafçılığı. Türkiye'de teknolojik ürünlerin test edildigi ve "vlog" halinde yayınlandığı bir portal yok. Örnegin Yahoo!’nun Upgrage Your Life serisi gibi. Yani en son çıkan ürünlerin, tüketicilere anlayacakları dilden tanıtılması ve bazı tüyolar verilmesi. Fakat ne yazık ki Turkiye'de sponsor bulma zorluğu yaşanıyormuş. İlgilenen bir marka olursa, haftalık videolar halinde ürün testlerini içeren videolar çekmek isterim.

seozturk@hurriyet.com.tr

Haberin Devamı

twitter.com/selimozturk

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!