Başkent Üniversitesi’nden gözleri konuşturan proje

Güncelleme Tarihi:

Başkent Üniversitesi’nden gözleri konuşturan proje
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2011 00:00

Başkent Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencisinin geliştirdiği “göz hareketlerini yazıya çeviren sistem” ile konuşma ve hareket yeteneğini kaybetmiş kişiler çok az sayıda göz hareketi ile daha kısa zamanda çevresi ile iletişim kurabilecek.

Başkent Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencileri engelli insanların hayatlarını kolaylaştıran projeleri sergiledi. Ağırlık olarak “engelsiz yaşam” teması ile 16-17 Haziran tarihlerinde Başkent Üniversitesi Galeri Başkent’te sergilenen Mühendislik Fakültesi mezun adaylarının projeleri engelli insanların hayatlarına ışık tutmayı amaçlıyor.

Yrd. Doç. Dr. Metin Yıldız danışmanlığında Biyomedikal Mühendisliği bölümü mezunu Onur Topçudere tarafından gerçekleştirilen projede geliştirilen “göz hareketlerini yazıya çeviren sistem” ile felç veya çeşitli kas hastalıklarına bağlı olarak konuşma ve hareket yeteneğini kaybetmiş kişiler istek ve düşüncelerini daha rahat ifade edebilecek.

Sisteme ilişkin açıklamalarda bulunan proje ekibi, bu ürünün tasarımında daha önce yine Başkent Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümünde geliştirilen bir kodlama sisteminin kullanıldığını ifade etti. Sistem ile hastanın çok az sayıda göz hareketi ile daha kısa zamanda çevresi ile iletişim kurabilmesinin sağlanacağını kaydeden ekip, teknolojisi Başkent Üniversitesinde geliştirilen bu sistemin göz hareketlerine dayalı geliştirilen diğer sistemlere göre daha ileri olduğunu belirtti. Bu sistemin Türkiye’de üretilerek dünyaya pazarlanabileceğine dikkat çeken proje ekibi, “Bu sistemle özellikle ALS hastalarının yaşam kalitesine büyük katkı sağlanabilecek” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!