Herkese opera

Güncelleme Tarihi:

Herkese opera
Oluşturulma Tarihi: Haziran 19, 2011 00:00

Geçen yıl Devlet Opera ve Balesi’nin düzenlediği opera festivalinin programı kadar tanıtımı da konuşulmuştu. ‘Opera şehre iniyor’ teması öne çıkarken topluluk bu yıl da ‘Herkes için opera’ dedi ve tanıtım afişlerinde Işın Karaca ile Derya Baykal’a da yer verdi

Devlet Opera ve Balesi yaz aylarında da sanatseverleri düşünerek geçen yıl İstanbul’da bir Uluslararası Opera Festivali düzenlemişti. İstanbul’un 2010 Avrupa Kültür Başkenti olmasının da etkisi büyüktü bunda gerçi ama festival orada kalmadı. Rengim Gökmen ile Yekta Kara’nın kararlılığı ve Denizbank’ın sponsorluğunda bu yıl da düzenleniyor.
1-21 Temmuz gerçekleştirilecek olan festival ünlü sanatçı Elina Garanca’nın Aya İrini’de vereceği gala konseriyle başlayacak ve Yıldız Sarayı, Topkapı Sarayı, Rumeli Hisarı, Sütlüce Haliç Kongre Merkezi ile Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu, opera repertuvarının birbirinden güzel eserlerine ev sahipliği yapacak.
Geçen yıl festivalin programı kadar tanıtımı da konuşulmuştu. ‘Opera şehre iniyor’ temasıyla reklam filmleri çekilmiş, ünlü sanatçıların opera eserlerinden birer kahramanı canlandırdığı afişler hazırlanmıştı.
Kampanyanın, gördüğü ilgi üzerine bu yıl tekrarlanmasına karar verilmiş. Reklam filmi aynı kalsa da ‘Herkese opera’ temasıyla ünlü isimlerin yine opera karakterlerine büründüğü afiş çalışmalarına başlanmış.
Geçen hafta Almanya’dan gelecek Münih Gaertnerplatztheater Devlet Operası’nın sunacağı, Bertolt Brecht-Kurt Weill ikilisinin ünlü eseri ‘Mahagonny Kentinin Yükselişi ve Düşüşü’ için Işın Karaca ile çekim yapılmış.
Mehmet Turgut bunun için Çukurcuma’da bir set oluşturmuş.

HAMİLE YALPAZE SİMİTÇİ

Biliyorsunuz, Işın Karaca hamile ve beş ayını geride bırakmış durumda. Ancak giyeceği kostümün ‘Mahagonny’ eserinin içeriğine uygun düşmesi de gerekiyor. Çare, festivalin yöneticisi Yekta Kara’dan çıkmış ve Karaca’nın eline yelpazesinin tutuşturarak pratik bir şekilde sorunu çözmüş. O sırada yoldan geçen bir simitçi de kareye girerek fotoğraflarla verilmek istenen imajı tamamlayarak ‘Herkes için opera’ mesajını güçlendirmiş.
Ekibin bir diğer afiş çekimiyse Derya Baykal’la Sultanahmet’teki III. Ahmet Çeşmesi’nin önünde yapılmış. Baykal ile Rossini’nin ‘Cezayir’de Bir İtalyan Kızı’ operasından esinle fotoğraf çekimi yapılmış. Eserin yorumuna uygun biçimde, yanında Avrupa Birliği bayraklarını sallayan iki Türk delikanlısıyla poz vermiş Baykal. Bunu gören turistler, ekibin başına üşüşüp Derya Baykal ile fotoğraf çektirmek istemiş.
Gelelim diğer afişlerde kimin hangi opera eserinden fırlayarak karşımıza çıkacağına: Yetkin Dikiciler ‘Fatih Sultan Mehmet’, Zuhal Olcay ‘Tosca’, Sedef Avcı ‘Saraydan Kız Kaçırma’, Selçuk Yöntem ‘Aşk-ı Memnu’, Burcu Esmersoy ‘Zaide’ ve Kenan Dağaşan ‘IV. Murat’.
Önümüzdeki haftalarda karşınıza bu karakterlerde çıkacaklar sakın şaşırmayın. Ben festivalin biletlerinin satışa çıktığını da hatırlatayım bu arada.
Unutmayın, sloganımız ‘Herkese opera’!
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!