Dondurma değil gelato

Dondurma sevmeyen var mıdır diye merak ederim hep. Benim en sevdiğim tatlılardan biridir, şöyle kıvamında yapılmış bir Maraş dondurması. Marketlerde paketlerde satılan dondurmaları da severim ama benim için Maraş dondurması başkadır.

Haberin Devamı

Benim yaşlarımdaki bir İtalyan’a sorsanız “dondurma sever misin” diye, emin olun  size hemen geleneksel dondurmalarından, yani gelatodan bahsetmeye başlar. Ben de hazır, bir önceki yazımda İtalyanların vazgeçilmez yemeği pizzadan bahsetmişken, bugün de meşhur dondurmalarından söz edeyim dedim.
Gelatoyu bildiğimiz Amerikan dondurmasından ayıran pek çok özellik vardır aslında. Bunlardan ilki gelatonun diğer dondurmalara göre daha az yağ içermesidir. İtalyanların bu nefis tatlısı, tatlı diyorum, çünkü onlar da gelatoya dondurma demiyorlar, bünyesinde diğer dondurmalara göre daha az hava barındırıyor.
Bu da gelatonun raf ömrünü çok kısaltıyor. Tatlının raf ömrünü kısaltan bir başka faktör de katkı maddesi içermiyor olması. Bu sebeplerden ötürü de gelato taze taze yapılıyor ve günlük olarak tüketiliyor.
Gelatonun içindeki meyve, kakao ya da karamel diğer dondurmalardan daha fazla. Bunun için de İtalyanların bu muhteşem lezzeti daha yoğun. İtalyanlar mutfaktaki yaratıcılıklarını burada da konuşturmuşlar ve gelatonun onlarca çeşidini cesurca yapmışlar.

Haberin Devamı

Kakaolu havuçlu kek

Oda sıcaklığında bekleyen yumurtalar derin bir kaba kırılıp tozşeker eklenir. Mikserin yüksek devriyle, en az 5 dakika kadar çırpılır. Üzerine sıvıyağ, süt, tarçın ve vanilya ilave edilip 2-3 dakika daha çırpılır. Diğer taraftan, havuçlar soyulup rendenin iri delikli tarafıyla rendelenir. (Tam 1 su bardağı dolusu rendelenmiş havuç olmalı.)
Havuç, ceviz içi ve kuru üzüm de malzemelerin üzerine aktarılıp tahta kaşık ya da plastik spatula yardımıyla karıştırılır.  Un, kakao ve kabartma tozu başka bir derin kaba aktarılıp elle karıştırıldıktan sonra yumurtalı karışımın içine katılır. Malzemeler kaşıkla iyice karıştırılır.
Diğer taraftan, 20-25 santim çapındaki yuvarlak ya da 25-30 santim boyunda dikdörtgen bir fırın kalıbı yumuşak margarinle yağlanır. Hazırlanan kek karışımı kalıba aktarılır.
Kek, 5 dakika önceden 175 dereceye ve alt üst konuma ayarlanmış fırında 40-45 dakika kadar pişirilir. Keke bir kürdan sokulup pişip pişmediği kontrol edilir. Kürdan temiz çıkarsa kek pişmiş demektir. Fırından alınan kekin soğuması beklenir ve kalıbından çıkarılıp servise sunulur.
Bu kekin üzerine eritilmiş beyaz çikolata, karamel sos ya da hazır vanilyalı sos gezdirilebilir.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

-  4 adet yumurta
- 1,5 su bardağı esmer tozşeker (normal tozşeker de kullanılabilir)
- 1/2 su bardağı sıvıyağ
- 1 su bardağı süt
- 1 tatlı kaşığı toz tarçın
- 1 paket vanilya
- 1 paket kabartma tozu
- 2 adet küçük boy ince havuç
- 1 su bardağı ince çekilmiş ceviz içi
- 2 yemek kaşığı kakao
- varsa 1 yemek kaşığı çekirdeksiz kuru üzüm
- 3 su bardağı tam buğday unu (yulaflı ya da çavdarlı un karışımı da kullanılabilir)

Yazarın Tüm Yazıları