Halk hizmeti seçti

Güncelleme Tarihi:

Halk hizmeti seçti
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2011 00:00

Pazar günkü genel seçimlerde AK Parti her iki seçmenden birinin oyunu aldı. AK Parti seçmeninin yüzde 72.8’i hizmetlerinden dolayı bu partiyi tercih ettiğini açıkladı.

AK Partililerin yüzde 34.2’si Erdoğan için oyunu kullanmış. Muhalefette ise ideolojik nedenlerle oy verenlerin oranı bir hayli yüksek.

NİÇİN BU PARTİ ?

Soru : (Oyumu ....’e verdim, dediniz. Niçin bu partiye oy verdiniz, oy verme nedenlerinizi 1-2 cümle ile söyler misiniz ?

- AK Parti seçmeninin %72,8’i hizmetlerinden dolayı, %34,2’si Erdoğan için, %32,1’i görüşüne uygun olduğu için AK Parti’ye oy verdiğini söylerken, diğer partilere oy vereceğini söyleyen seçmenlerin %54,5’i ideolojime uygun olduğu için, %31,0’i proje ve vaadleri için, %24,7’si ise AK Parti’ye karşı olduğu için oy vereceğini ifade etmişlerdir.

- AK Parti’ye oy verdim diyen eğitimli seçmenin önemli bir kısmı “İstikrar sürsün” diye (%35,8) ve Anayasayı değiştireceği için (%21,0) AK Parti’yi seçtiğini söylemiştir.

- Eğitimin düşmesiyle ERDOĞAN için oy verdim diyenlerin oranı genel ortalamanın üzerine yükselirken, AKP’li kadın seçmenin %36,3’ü “Niçin bu parti” sorusuna ERDOĞAN için cevabı vermiştir.
/images/100/0x0/55ea29fbf018fbb8f86f20e2


- AK Parti’ye oy veren 28 yaş altı gençlerin parti tercihindeki etken ise %77,2 ile partinin hizmetleri, %34,5 ile görüşe yakın parti olması cevapları genel ortalamanın üzerinde ifade edilmektedir.

- Muhalefet partilerine oy verenlerde ideolojik nedenlerle oy verenlerin oranı bir hayli fazla. CHP’ye oy verdim diyenlerin %37,9’unun projeleri ve vaadleri cevabı vermesi dikkate değer.

- MHP’de 5,6 oranındaki diğerin büyük çoğunluğu barajı geçsin diye oy verdim diyenlerdir.

- Muhalefet partilerinden CHP’ye baktığımızda eğitimin düşmesiyle “Projeleri ve vaadleri için” CHP’ye oy verdim diyen seçmen genel ortalamanın üzerine yükselirken, eğitimli seçmenin parti tercihindeki en önemli kriter %56,9 ile “Görüş ve İdeolojilere yakın parti” olmasıdır.

- MHP’ye oy veren erkek seçmenin %22,7’si AK Parti’ye karşı olduğu için MHP’ye oy verdiğini ifade ederken, MHP seçmeninin %25,2’si alışkanlıktan dolayı MHP’yi seçtiğini ifade etmişlerdir.

Ortak dert işsizlik

Soru : Sizce seçimden sonra kurulacak olan hükümetin ilk icraatı ne olmalı, ne yapmalı ?

- Türk halkının %27,0’si hükümetin ilk olarak İşsizlik sorununu çözmesi gerektiği görüşünde.

İlk icraat konusunda hangi partinin seçmeni ne diyor ?

- Tüm partilerin seçmenlerinin ilk icraat konusundaki ortak kararı işsizliğin azaltılması (BDP seçmeninde ilk sırada %40,5 ile Kürt sorununun çözümü cevabı gelmektedir.

3.014 seçmenle oyunu kullandıktan sonra yüzyüze görüştük

Bu çalışma Hürriyet gazetesi için 12 Haziran milletvekili seçimleri günü 47 ilde 253 mahalle, köy ve beldede 1.506’sı kadın, toplam 3.014 seçmenle sandıkta oyunu kullandıktan sonra yüz yüze görüşme metoduyla yapılmıştır. Sandıkların seçilmesinde çok aşamalı?tabakalı?tesadüfi yöntem, görüşülecek seçmenlerin belirlenmesinde ise, cinsiyet-yaş kotası ve bazı özel istatistiki metotlar uygulanmıştır. Araştırma sonuçları gerek sahada, gerekse bilgisayar ortamında çeşitli kontrollere tabi tutulmuş, elde edilen bulguların tutarlılığı gözlemlenmiştir. Seçim günü sandık çıkışı anket yaptığımız sandıkların sonuçları 2. bir çalışma ile CNNTÜRK?Kanal D ve Star TV’de erken sonuç olarak yayınlanmıştır. Yayınlanan sonuçların çok küçük farklarla neredeyse seçim sonuçları ile birebir örtüştüğü seçim sonuçları kesinleştiğinde görülmüştür. Bu nedenle aşağıdaki araştırma sonuçlarının bu tutarlılıkla incelenmesinde fayda vardır.

Yarın: Kim hangi partiye oy verdi?
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!