Bu kez % 49.9

Güncelleme Tarihi:

Bu kez % 49.9
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2011 00:00

AK Parti, Türkiye’nin dün yapılan 17’nci seçiminde yüzde 49.92 oyla 326 milletvekili çıkardı.

Haberin Devamı

AK Parti 2002 seçimlerinde 41 milyon seçmenin 10 milyonunun oyunu almıştı. 2007 seçimlerinde 42 milyon seçmenin 16 milyonu AK Parti’yi seçmişti. Dün ise 50 milyon seçmenin 21.4 milyonu AK Parti’ye “evet” dedi. Ancak bir önceki seçime göre oyunu 5 milyon artıran AK Parti’nin vekil sayısı düştü. Geçen seçim yüzde 46.8 oyla 341 milletvekili çıkaran AK Parti, bu seçim yüzde 49.92 oyla 326 milletvekili çıkarabildi.

AK PARTİ GENEL MERKEZİ ÖNÜNDE COŞKULU KUTLAMA / WEB TV

DOKUZ yıldan beri ülkeyi yöneten AK Parti, oyunu 5 milyon arttırarak, bu seçimin kazananı oldu. AK Parti, Türkiye’nin dün yapılan 17’nci seçiminde yüzde 49.92 oyla 326 milletvekili çıkardı. AK Parti, 2002 seçimlerinden bu yana yapılan her seçimde seçmen sayısını düzenli olarak artırdı. İstikrar vaadi ve mega projelerle seçmenin karşısına çıkan AK Parti, kendisini iktidara taşıyan 2002 seçimlerinde 41 milyon seçmenin 10 milyonunun oyunu alarak ipi birinci parti olarak göğüslemişti. AK Parti, 2007 seçimlerinde 42 milyon seçmenin 16 milyonunun oyunu aldı. Dün yapılan 2011 genel seçimlerinde 50 milyon seçmenin 21.4 milyonu AK Parti’ye “evet” dedi. İktidar partisi, seçmen sayısındaki artışa paralel olarak her seçimde oyunu artırmış oldu.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN'IN ŞARKI SÖYLEDİĞİ O ANLAR / WEB TV

Anayasa için uzlaşma
- Ancak, iktidar partisi daha fazla oy oranını rağmen daha az milletvekili çıkardı. 2007’de yüzde 46.8 oyla 341 milletvekili çıkartan AK Parti, bu seçimde yüzde 50 oyla 326 milletvekili çıkarabildi. Doğu illerindeki bağımsız milletvekili sayısındaki artış ile illerin çıkaracağı milletvekili sayısının değişmesi, birinci parti olan AK Parti’nin aleyhine oldu.

BAŞBAKAN'DAN YENİ ANAYASA AÇIKLAMASI / WEB TV

- Bu yapı, seçim sonrasının en önemli gündem maddesi olan Anayasa değişikliği için muhalefet partilerinin desteğine ihtiyaç olacağını ortaya koydu. İktidar partisi Anayasa değişikliği, başkanlık sistemi ve Kürt sorunun çözümü için atacağı adımlarda uzlaşma aramak zorunda kalacak. İktidar partisinin, sadece BDP ile işbirliği yaparak Anayasa’yı değiştirmesi ise beklenmiyor.
3 ilde vekil çıkaramadı
- Geçen 2 seçimde sadece Tunceli’den milletvekili çıkaramayan AK Parti bu kez Tunceli ile birlikte Hakkâri ve Iğdır’dan da milletvekili çıkaramadı. Tunceli’de 2 milletvekilliğini CHP alırken, Hakkâri’de 3 milletvekilini BDP’li bağımsızlar, Iğdır’da da MHP ile BDP’li bağımsız kazandı.
Kıyılarda da oyunu artırdı
- Seçim sonuçlarına göre, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın ‘doğu’ illerinde feodal kökenli adayları tasfiye ederek yaptığı radikal liste değişiklikleri, bazı illerde oy kaybına neden oldu. Ancak, istediği isimleri Meclis’e taşımasına engel olmadı. AK Parti, kıyılara taşıdığı bakanlarıyla İzmir ve Antalya gibi kıyı illerinde de oyunu artırdı.

BAŞBAKAN'IN AÇIKLAMALARI - 1  / WEB TV

Haberin Devamı

BAŞBAKAN'IN AÇIKLAMALARI - 2 / WEB TV 

BAŞBAKAN'IN AÇIKLAMALARI - 3 / WEB TV

BAŞBAKAN'IN AÇIKLAMALARI - 4 / WEB TV 

BAŞBAKAN'IN AÇIKLAMALARI - 5 / WEB TV

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!