TMSF şarkı ihalesi açtı, Hande Yener’in parçası yabancı çıktı

Güncelleme Tarihi:

TMSF şarkı ihalesi açtı, Hande Yener’in parçası yabancı çıktı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2011 00:00

TMSF aralarında İbrahim Tatlıses, Ebru Gündeş ve Hande Yener’in de bulunduğu 12 sanatçının bazı eserlerini satışa çıkardı. ‘Duyduk Duymadık Demeyin’ adlı eseri satışa çıkarılan Hande Yener, “Bu parçanın telif hakkı Yunanlı bir sanatçıda” dedi.

TASARRUF Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), aralarında İbrahim Tatlıses, Nilüfer, Ahmet Özhan, Mustafa Sandal, Ebru Gündeş ve Hande Yener’in de bulunduğu 12 sanatçının bazı eserlerini satışa çıkardı. TMSF, Erol Köse’nin kurucusu olduğu Karizma Müzik’in bünyesindeki eserlerin haklarını ihaleye çıkarırken, Hande Yener’in ‘Duyduk Duymadık Demeyin’ adlı eseri yabancı çıktı. Yener, “Bu eser Yunanlı bir müzisyene aitti. Biz tüm telif haklarını ödeyerek Türkiye’de bu parçayı kullandık. TMSF’nin bu şarkıyı ihalede satışa çıkarması doğru değil” dedi.

İhaleye girmeyeceğim

2008 yılında Karizma Müzik ile olan anlaşmalarını fesih ettiklerini anlatan Hande Yener, şöyle konuştu: “Biz bu parçayı Yunanlı bir sanatçıya telif haklarını ödeyerek kullandık. Avukatlarım bu konuda çalışma yapıyor. Telif hakkı başkasına ait olan bir eseri TMSF satışa çıkaramaz. Yapılacak ihaleyi girmeyi planlamıyorum. Karizma Müzik ile ilgili tüm çalışmalarımı 2008 yılında bitirdim. TMSF’de Karizma Müzik bünyesindeki eserleri satışa çıkardı. Ancak bu yapım şirketine ait daha çok parça vardı. Neden sadece ‘Duyduk Duymadık Demeyin’ adlı eseri satışa çıkardığını anlayamadım.”

Değeri 7 bin lira

Yunanlı şarkıcıya albüm çıkmadan önce telif ödediklerini vurgulayan Hande Yener, “O dönem ne kadar telif hakkı ödedik hatırlamıyorum. Ancak bu esere talep olmuştu. TMSF şimdi bu eseri 7 bin lira muhammen değerlerle satışa çıkardığını açıkladı. Bu hesaplamalar çok doğru olmayabilir. Diğer sanatçı arkadaşlarımın da eserleri belli değerler karşılığında satılıyor” diye konuştu.

12 eser satılacak

Dün TMSF’den yapılan açıklamada, kontrolündeki Karizma Müzik bünyesinde bulunan 12 eserin haklarını ihaleye çıkardığı, 12 sanatçıya ait albümlerin tüm kullanım haklarının ihaleyle devredilmiş olacağı kaydedildi. Açıklamada, TMSF kontrolündeki Şirketlerin Tasfiyesine Dair Yönetmelik hükümleri uyarınca, Karizma Müzik Kaset Dağıtım San ve Tic. Ltd. Şti’nin tasfiye işlemlerinin başlatıldığı dile getirildi. Bu çerçevede açık artırma 22 Haziran 2011 tarihinde yapılacak.

12 eserin değeri 65 bin TL

Yapılacak açık artırmada İbrahim Tatlıses, Nilüfer, Mustafa Sandal, Hande Yener, Ahmet Özhan, Rober Hatemo, Ebru Gündeş, Atilla Taş, Nezihe Kalkan, Savni Özer, Burçin ve İntizar’a ait 12 eserin işletme hakları satılacak.
Muhammen değerleri toplamı 65 bin lira olan eserlerin her biri için uzman ekspertizler tarafından tek tek değerlendirme yapıldı.
İhaledeki eserlerin muhammen değerleri ise 1000 lira ile 10 bin lira arasında değişiyor.

En pahalıları Tatlıses Sandal ve Gündeş’e ait

TMSF’nin satışa çıkardığı en pahalı eserler Mustafa Sandal, İbrahim Tatlıses ve Ebru Gündeş’e ait. Bir dönem Türkiye’de satış rakamlarıyla öne çıkan albümler içindeki 3 eser 30 bin TL muhammen değere sahip. Mustafa Sandal’ın Aşka Yürek Gerek, Ebru Gündeş’in Şahane ve İbrahim Tatlıses’in Tek-Tek adlı parçaları 10’ar bin TL değerle satışa çıkarıldı. Bu eserler TMSF’nin satışa çıkardığı parçalar arasında en pahalıları oldu. 12 eser arasında en düşük fiyat ise 1000 TL’lik değeriyle Atilla Taş’a ait Pembeli eseri oldu.

TMSF, Nez ve Güneş’in sözleşmesini satmıştı

UZAN Grubu şirketlerinden Erol Köse Prodüksiyon Yapım Ticaret A.Ş’nin yönetimi ve denetiminin TMSF’ye devredilmesi ile birlikte şarkıcı Burcu Güneş ve Nez’in sözleşme satışı yapılmıştı. 20 bin TL muhammen bedelle satışa çıkarılan Burcu Güneş’in sözleşmesini, avukatı Hayati Şahin 16 bin TL’ye satın almıştı. Sanatçı sözleşmelerinde şunlar vardı:
Sanatçılar sözleşme süresi boyunca sözleşmeyi satın alan yapımcının izni olmadan kendisi veya üçüncü kişiler hesabına ticari olarak hiçbir müzik yapıtını seslendiremez.
Hangi amaçla olursa olsun başka yapımlarda da sesi ve görüntüsüyle yer alamaz.

Karizma Müzik’i Erol Köse kurdu

Erol Köse, 2003 yılında albümü en çok satan sanatçıların patronu olarak öne çıktı.
Uzanlar’la kurduğu ortaklıkla beraber, müzik sektörünün en büyük patronu oldu.
İmar Bankası soruşturmasıyla Uzan Grubu’yla ortak kurduğu prodüksiyon şirketine ihtiyati tedbir konuldu.
2000’li yılların başlarında kurduğu Karizma Müzik, Türkiye’nin önemli sanatçılarının albümlerini çıkardı.
Daha sonra bu şirketteki eser hakları da TMSF’nin bünyesine geçti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!