Köfteci Suzan

Güncelleme Tarihi:

Köfteci Suzan
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2011 14:48

Balkan şarkılarının sevilen sesi Suzan Kardeş, “Bekriya” albüm serisinin üçüncüsünü “Bal ve Kan” adıyla yayınladı. Bir yandan yeni albümünün heyecanını, diğer yandan açmaya hazırlandığı köftecinin telaşını yaşayan Kardeş’le “Bekriya Balkanika” adını verdiği mekânında buluştuk.

Haberin Devamı

* “Bal ve Kan-Bekriya 3” albümünün çıkış noktası ne oldu? 

- Bu sefer tamamen Balkan şarkılarından oluşan bir albüm olmasını istiyordum. O nedenle Bekriya Band’le birlikte bir hücum kayıt yaptık ve seri oldu bu. Ben dört yıldır Zarifi’de şarkı söylüyorum. İnsanlar hâlâ şarkı söylemediğimi zannediyor. Bu yüzden bir yıldır sahnede söylediğim şarkıları koydum bu albüme.

* Albümdeki şarkıların bir kısmını sevdiklerinize ithaf etmişsiniz. Onların hikâyelerini öğrenmek isterim. Mesela ilk şarkı “Yatacak Yeri Yok” Yaşar Gaga’ya ithaf edilmiş...

- İlk albümden beri Yaşar bana “Bu şarkıya Türkçe söz yaz” diyordu. Bir türlü olmamıştı. Sonunda olunca, ben de Yaşar’a armağan ettim.

* Orijinali hangi şarkıydı? 
  
- “Bekriya 2” albümünde de yer verdiğim “Basha” şarkısıydı.
    
* Bir de kızınıza armağan ettiğiniz bir şarkı var...

- Bir Bosna şarkısı olan “Şta Çe Mi”yi kız kardeşim Neriman ve kızım Begüm’e armağan ettim. Onlar bu şarkıyı çok severler, durup durup bana söyletirlerdi.

BEN DE BOYACIYIM

* Diğerlerinin hikâyesi nedir?

- Arnavutça bir şarkı var “Hatice” diye. Bu şarkıyı çok köklü bir Arnavut ailesi olan Türker ailesine armağan ettim, çünkü albüm yapacağımda bana ilk inananlar onlardı. Sezen Aksu, BKM ve Yaşar (Gaga) nasıl inandıysa, onlar da öyle inandı. Her albümümü alır, her konserime gelirler.

* “Mejra” şarkısında da Srebrenica katliamını hatırlatıyorsunuz...

- “Mejra” bir ağıt. Albümün isminde ‘kan’ olmasının nedeni de işte bu şarkı. Albümdeki en acıklı şarkı. Bir kızın ölümünü anlatıyor.

* Albümdeki şarkılar hangi dillerde?

- Boşnakça, Sırpça, Arnavutça, Makedonca ve Türkçe... Türkçe şarkı “Boyacı”yı Edirne’den seçtik. Onu daha önceki albümlerime koymak istemiştim ama olmamıştı. Bu, çok küçükken Yugoslavya’da koroda söylediğimiz bir şarkıydı. Burada unutulmuş. Biliyorsunuz ben de boyacıyım; makyözüm...

SEZEN DESTEĞİNİ HİÇ ESİRGEMEDİ

* Bu albümde tamamen Balkan şarkılarına yer verdiğinizi söylediniz. Neden böyle bir karar aldınız, öğrenebilir miyiz?

- Bir dahakine bu kadar hızlısını yapmayacağım da ondan. Sonraki albümlerim için daha farklı planlarım var ama onlardan bahsetmeyeyim, sürprizi kaçmasın.

* Sezen Aksu bu son albümünüzde sadece şarkı sıralamasını yapmış, öyle mi?

- Evet, çünkü o sırada kendi albümünü yapıyordu ve ben de rahatsız etmek istemedim açıkçası. Yoksa onu bir telaşa sürükleyecektim. Bir de her albümüme uğur şarkısı koyuyor, bu kez kendini mecbur hissetmesini istemedim. “Elinizi sürün, dinleyin yeter” dedim. Sağ olsun benden desteğini hiç esirgemedi.

BEKRİYA BALKANİKA’DA KÖFTE SATACAĞIM

* Bu arada kızınız Begüm de size vokal yapmış...

- Bir gün kızıma “Sen bir gelsene stüdyoya” dedim, “Ben nasıl şarkı söylerim anne?” dedi. Ama kayıttan sonra baktım, sesimiz aynı. Bazı konserlerde Begüm’ü de vokale çıkarıyorum, ona da eğlencelik oluyor.

* Uzun yıllar meyhane işlettiniz, şimdi de farklı bir mekânla hizmet vereceksiniz. Burada sadece köfte mi satacaksınız gerçekten?

- Evet, bunun zamanı gelmişti artık... Yeğenlerim büyüdü. Baki Can, müzikle uğraşıyor ama başka bir yerde çalışacağına kendi işimizi kuralım, orada çalışsın dedik. Mekânın ismi Bekriya Balkanika olacak. Burada satacağımız köftenin sırrı 150 yıllık. Bebeğe bile yedirirsin, o kadar özel bir köfte... Bu sırrı Baki’ye verene kadar köfteleri ben yapacağım. Mekânımız küçük olduğu için daha çok paket servis vermek istiyoruz. Bir başka özelliğimiz de şu; müşteriler köfteleri çiğ olarak satın alabilecek. Köftenin yanı sıra kuru et, fırında sebzeli pilav, güveçte fasulye, Balkan tulumbası gibi Balkan tatlarını satacağız. Bir hafta 10 güne kadar açmış oluruz mekânı. Abim de aynı yeri Bodrum’da açıyor.

Haberin Devamı

DÜET ALBÜMÜ GELİYOR

* Albüm yapmaya devam edeceksiniz, değil mi?

- Tabii ki... Yılbaşında da bir tane geliyor. İsmi “Benim Şarkıcılarım” olacak. Bu sefer de kliplerinde çalıştığım şarkıcılarla düetler yapacağım. Sözünü aldıklarımı söyleyeyim; Kubat, Şebnem Ferah, Ayşegül Aldinç, Levent Yüksel, Deniz Seki, Emel Müftüoğlu, Hayko Cepkin. Bu isimlerle Balkan şarkıları okuyacağız. Daha aklımda olan ama kapısını çalmadığım isimler de var, Nükhet Duru ve Sertab Erener mesela.

Haberin Devamı

ŞENLİK GİBİ KONSER

* 23 Haziran’da Kuruçeşme Arena’da konserim olacak. Ben her konsere bir isim veriyorum. Bu seferkinin adı Balkan Şenliği. Tribün yok, ayakta ve şenlikli bir konser olacak. İçeride küçük küçük dükkanlar yer alacak, baloncusundan macuncuya kadar. O şenliğin içinde Kosova mantısı ve köftesi gibi o yöreden tatlar da bulacaksınız.

İSTEDİĞİM ALBÜM BUYDU

“Bal ve Kan-Bekriya 3”, benim için çok özel bir albüm oldu. Kapağına kadar tam olarak istediğim albüm buydu. Bir de ilk defa bu albümle bir klibim oldu. “Yatacak Yeri Yok”a çektik ilk klibi. “Evde Kaldım”a, “Çiço”ya ve “Salıncak”a da klip çekeceğiz. Hatta bir de “Şta Çe Mi” için klip hazırladık Bosna’daki görüntülerimden, onu sadece Youtube üzerinden yayınlayacağız.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!