600 milyon lirayı ‘Şok’ladı yılda 1 milyar dolarlık alım için kolları sıvadı

Güncelleme Tarihi:

600 milyon lirayı ‘Şok’ladı yılda 1 milyar dolarlık alım için kolları sıvadı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 09, 2011 00:00

Migros, Şok Ucuzluk Marketleri’ni 600 milyon TL bedelle Ülker Grubu’na ait Gözde Finansal Hizmetler ve Bizim Toptan Satış Mağazaları’na sattı. Yıldız Holding’in müşterilerine rakip olmak istemediğini söyleyen Gözde Finansal Hizmetler Genel Müdürü Atilla Kurama, “Gözde ile yatırımcı şapkamızı giydik. Finansal kaldıraçlarla yılda en az 2 tane toplam 1 milyar dolarlık yatırım yapmayı planlıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

MİGROS yüzde 99.6 hissedar olduğu Şok Ucuzluk Marketleri 600 milyon TL bedelle Ülker Grubu’na ait Gözde Finansal Hizmetler ve Bizim Toptan Satış Mağazaları’na sattı. Yıldız Holding’in kendi faaliyet alanlarında büyüdüğünü vurgulayan Gözde Finansal Hizmetler Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Atilla Kurama, “Holdingin sınırları belli. Müşterilerine ve tedarikçilerine rakip olan bir yapısı yok. Gözde ise yeni kurumsal bir yatırımcı. Patron aynı, ancak Yıldız Holding’le kurdeleyi kestik. Finansal kaldıraçlarla yılda en az 2 tane 1 milyar dolarlık büyük yatırım yapmayı planlıyoruz” dedi.

Büyüme devam edecek

Şok Marketleri’nin büyüme sürecinin devam edeceği mesajını veren Atilla Kurama, şu değerlendirmeyi yaptı: “Öncelikle marketlerin büyüme potansiyeli devam edecek. Yeni mağaza açmak veya başka yatırımları hayata geçirmek için çalışacağız. Ancak henüz net bir şey söylemek mümkün değil. Elbette yatırımlarımız olacak. Türkiye ekonomisi gelecek için umut vaat ediyor. Geliri artan tüketici organize ticarete yöneliyor. Bu alanda yatırımları da önümüzdeki dönemde hayata geçireceğiz.”

Haberin Devamı

Sorunu Murat Ülker çözdü

Şok Marketleri’nin satın alma süreci hakkında ise Kurama, şu bilgileri verdi: “Burada Godiva’nın satın alma sürecindeki soruna benzer bir yapıyla karşılaştık. Godiva’yı satın almaya kalktığımızda ortada böyle bir şirket yoktu. Godiva ana şirketin bir departmanı pozisyonundaydı. Migros’ta da Şok Marketleri’ne ait bir şirket yapısı yoktu. Bu finansal yatırımcıların tek başına çözebileceği bir sorun değil. Bunları bize en iyi anlatabilecek kişi Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker’di. Kendisinden bu sorunu çözmesini rica ettik. Burada Migros tarafıyla bağlantı kurarak tüm sorunları çözüme kavuşturdu. Satın alma sürecini bir hafta gibi kısa bir sürede tamamladık. Migros ve kendi ekibimiz gece saat 05.00’lere kadar çalıştı. Sayfalarca anlaşma ve hukuksal metin üzerinde mutabakata varıldı. Sonunda imzalar atıldı.”

500 milyon dolarlık işler

Gözde olarak bir çok farklı sektöre yatırım yapmak için fırsatları değerlendirdiklerini anlatan Atilla Kurama, şunları söyledi: “Finansal kaldıraçları kullanarak 500 milyon dolar seviyesindeki işlemler bizim hedeflediğimiz yatırım portföyüne giriyor. Bunlardan yıl içerisinde en az 2 iş yapmayı düşünüyoruz. Ana yatırım yapacağımız konular bu büyüklükteki yatırımları kapsayacak. 1 milyar dolarlık iş diyebiliriz. Daha ufak 10 milyon dolarlık işlerimiz de olacak. Bunlardan da yılda 4-5 iş yapacağımızı düşünüyoruz. Bunlar da bizim daha ufak işlerimiz olacak.”

Haberin Devamı

Yıldız Holding BİM’in yüzde 5’ine sahip

ÜLKER Grubu şirketlerinden Ülker Bisküvi’nin BİM’de yüzde 12.05 oranındaki hissesi bulunuyordu. Bu hisselerin yüzde 2’lik bölümünü Kasım 2010 borsa yoluyla satıldı. Yüzde 10.05’lik kısmı ise Nisan 2011 de yine borsa yoluyla satışa çıkarıldı. Bu hisselerin yüzde 5’lik kısmı Yıldız Holding tarafından satın alındı. Kalan kısım ise yabancı fonlara satıldı. İş Yatırım Araştırma Bölümü Analisti İlyas Urgancı, Yıldız Holding’in nisan ayında yaptığı yüzde 5 oranında BİM hissesi aldığını hatırlattı.

Gelir artıyor, tüketici ‘marka’ya yöneliyor

GÖZDE Finansal Hizmetler olarak Yıldız Holding’ten farklı bir yapıya sahip olduklarının altını çizen Atilla Kurama, şu değerlendirmeyi yaptı: “2001 yılında Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, perakende sektörünü araştırmamı istedi. Bu sektörün Güney Amerika ile Türkiye arasında benzerlikleri olduğunu gördük. Orada da bakkallar perakende sektörünün yüzde 80’ni oluşturuyordu. Zaman içinde gelişmiş ülkelerde bunun tersinin olduğunu görüyoruz. Gelir ve harcama oranları önemli. Tüketiciler gelir arttığı zaman markalı ürünlere ve organize ticarete yöneliyor.”

Haberin Devamı

Şok 3 yılda 3’e katladı, mağaza sayısı 1230’a ulaştı

Migros Grubu içinde yer alan Şok Ucuzluk Marketleri ilk kez 1995 yılında 13 mağaza açarak faaliyetine başladı.
Zaman içinde ucuzluk marketi formatında “Şok Daha Ucuzu Yok” sloganıyla markalaşma sürecinde Migros Grubu tarafından geliştirildi.
Koç Holding, Migros’taki yüzde 50.83 hissesini İngiliz BC Partners’ın kontrolündeki Moonlight Capital, hisseleri 1 milyar 977 milyon YTL’ye aldı. BC Partners, işi Koç Holding’in eski CEO’su Bülend Özaydınlı’ya emanet etti.
Özaydınlı, bir dönem genel müdürlük yaptığı şirketin patronu oldu. Bülend Özaydınlı şirkette bir miktar hisseye de sahip oldu.
Koç Holding’den Migros satın alındığında Şok Marketlerin 460 mağazası bulunuyordu. Özaydınlı liderliğindeki Migros, Şok Ucuzluk Marketleri’nin sayısını 3 yılda 3 kat büyüterek 1230’a çıkardı. Şok, halen 236 bin metrekare ile hizmet veriyor.

Haberin Devamı

Sermaye artırımına gidilecek Yıldız Holding’in payı azalacak

ATİLLA Kurama, Gözde Finansal Hizmetler’in yapısı hakkında şu bilgileri verdi:
Yıldız Holding’in şu anda Gözde’nin içerisindeki payı çoğunluk olmakla beraber, bu ay içerisinde genel kurulları olacak ve bir sermaye artışı gerçekleştirecek. Daha sonra Yıldız Holding’in Gözde’deki payı azalacak.
Yıldız Holding sermaye artışına katılmamayı taahhüt etti. Borsaya açık olan Fon Finansal Kiralama şirketimizi ikiye böldük ve iki şirketimiz oldu. Birisi Fon Finansal Kiralama, diğeri de Gözde Finansal Hizmetler.
Gözde Finansal Hizmetleri’n içindeki aktiflerde sadece Türkiye Finans Katılım Bankası’nın yüzde 5 hissesi vardı. Daha sonra biz bu şirketle ilgili yapmayı planladığımız yatırımlarla ilgili bir düzenlemeye başladık.
İzinler için gerekli başvurularda bulunduk, gerekli bildirimleri yaptık ve bir ay öncesinde SPK’dan Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı’na dönüşme izni aldık.
Bunun haricinde bilgisayar şirketi Exper’in yüzde 67 hisselerini satın aldık.

Haberin Devamı

Gözde’nin ilgi alanları tarım enerji ve teknoloji

GÖZDE Finansal Hizmetler’in önümüzdeki döneme ilişkin yapmayı planladığı yatırımlar hakkında bilgi veren Atilla Kurama, şunları söyledi: “İlk etapta ilgilendiğimiz sektörler tarım, enerji ve teknoloji olacak. Tarım sektörü bize umut veren ve gelecek vaat eden bir yapıya sahip. Enerji alanında çevreci projelerle ilgileneceğiz. Bu alanda yenilenebilir enerji ve geri dönüşümlü projeler geliştiriyoruz. Teknoloji alanında da önümüzdeki dönemde yeni çalışmaları hayata geçireceğiz.Bunun yanı sıra her türlü fırsatla ilgilenebiliriz. Türkiye’deki özelleştirmeler Yıldız Holding’in ilk tercihi olmadı. Ancak Gözde Finansal Hizmetler, karşısına çıkacak her türlü fırsatla ilgilenebilir.”

Her işi kendi parasıyla yapmayacak

YATIRIMLARI, Gözde Finansal Hizmetler olarak tek başına yapmanın doğru olmadığını çeşitli konsorsiyumlarla projelere gireceklerini dile getiren Atilla Kurama, şunları söyledi: “Gözde’nin geri dönüşüm beklentileri var. Tüm bunları Gözde’nin kendi imkanlarıyla yapmaya kalkarsak doğru olmaz. Biz buna finansal kaldıraç diyoruz. Bir kısmını biz yapacağız bir kısmını başkasının parasıyla yapacağız. Her şeyi kendi paranızla yaparsanız limitli kalabilirsiniz. Yabancı yatırımcılar da girebilir. Gözde’nin böyle konsorsiyumlar oluşturması gerekir. Bizim modelimiz bunu gerekiyor. Gözde’nin her zaman çoğunlukta olması anlamına gelmiyor. 7 yıllık bir yatırım ufkumuz var.”

Migros: İki taraf için de önemli bir operasyon

ŞOK Ucuzluk Marketleri’nin marka gücünü arttırması sonucunda geliştirilen formatın çeşitli yerli ve yabancı yatırımcıların ilgi odağı olduğunu söyleyen Migros Ticaret Genel Müdürü Özgür Tort, “Migros Şok Marketleriyle kısa sürede önemli bir değer yarattı. Bu satış operasyonunun her iki taraf içinde önemli bir iş olacağını düşünüyorum” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!