Bilimadamından ürküten yeni rapor

Güncelleme Tarihi:

Bilimadamından ürküten yeni rapor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2011 17:26

SANAYİ kuruluşlarının konut alanlarıyla iç içe girdiği, kanser vakalarının ise dünya ortalamasının 30 kat üzerinde olduğu iddia edilen Kocaeli’nin Dilovası İlçesi ile ilgili yapılan tartışmalar sürüyor.

Haberin Devamı

Daha önce "Annelerin sütünde ve bebeklerin kakalarında ağır metal var" açıklaması nedeniyle ’halkı galeyana getirdiği’ iddiasıyla hakkında suç duyurusunda bulunulan Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu bu kez araştırma sonuçlarını açıkladı.

Kocaeli’nin Dilovası ve Kandıra İlçesi’nde yaptığı araştırmalarında ’anne sütünde ve yeni doğan bebeklerin kakalarında ağır metaller saptadığını’ açıklaması üzerine Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı AK Partili İbrahim Karaosmanoğlu ve Dilovası Belediye Başkanı Cemil Yaman’ın, ’halkı galeyana getirdiği’ iddiasıyla hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduğu Prof.Dr. Onur Hamzaoğlu, bugün Kocaeli Yüksek Öğrenim Derneği’nde basın toplantısı düzenledi.

"DİLOVASI'NDAN SONRA KANDIRA"

Haberin Devamı

Birçok sivil toplum kuruluşu temsilcisinin de hazır bulunduğu ve destek verdiği Prof.Dr. Onur Hamzaoğlu, Kocaeli’nin en temiz İlçesi olarak tahmin edilen Kandıra’da da yaptıkları ölçümlerde Dilovası’na benzer ağır metal değerleri saptadıklarını belirtti. "Biz bu araştırma projemizle Kocaeli’nin hava kirliliği açısından en temiz yer olduğu iddia edilen Kandıra ve en kirli olarak bilinen Dilovası’nda hava kirliliği yönünden burada yaşayan insanların vucutlarına yansımasını araştırdık. Kandıra’nın da Dilovası’na benzer bir şekilde olabileceği düşüncesindeydik. Bu kirliliği bekliyorduk. Özellikle hava emisyonuyla ortaya çıkan kirlilik bu kentin bütününe metorolojik hareketle yayılıyor" diyen Prof. Hamzaoğlu şöyle devam etti:

"Yapmış olduğumuz çalışmada hem Dilovası’nda hem de Kandıra’da havadaki partiküler madde miktarının hem Avrupa Birliği, hem de ABD standartlarının çok çok üstünde olduğunu saptamış olduk. Her ikisi de bu uluslararası sınırların üzerindeki kirliliğe sahip. Onun dışında annelerin ilk sütünde ve bebeklerin ilk kakasında da havadaki ağır metallere saptadık."

"KOCAELİ'NİN HER YERİNE DİKKAT"

Dilovası İlçesi’nde yaşanan kirliliğin sadece oraya özgü olmadığını söyleyen Prof.Dr. Hamzaoğlu, "Dilovası’nda kirlilik var ama bu sadece Dilovası’na özgü değil. Kocaeli’nin her yerine dikkat edilmesi gerekiyor ve bütüncül bir önlem alınması gerekiyor. Artık yeni bir yatırıma, kapasite artışına müsade etmeden varolanların teknolojilerini yenilememiz gerekiyor, hammaddelerini daha uygun olanlarla değiştirmemiz gerekiyor. Katı ve sıvı atıkları zararsızlandırmaları çok daha iyi gerçekleştirmemiz gerekiyor. Yatırımları yeni teknolojiye değil sanayinin insan ve doğa ile barışık hale getirilmesi gerekiyor. Bu ağır metaller büyüme ve gelişme gerilikleri, zihinsel gerilikler, kanser riskleri, körlük, solunum sistemi hastalıkları ve bir çok kronik hastalıkların riski artıyor" diye konuştu.

Prof.Dr. Onur Hamzaoğlu’nun 56’sı hamile, 49’u bebek olan; Dilovası’ndan 70, Kandıra’dan 35 olmak üzere toplam 105 kişi üzerinde yaptığı araştırmalarda,

anne sütü ve yeni doğmuş bebeklerin kakalarında, arsenik, kadmiyum, civa, kurşuna rastlandığını, bunda oranların önemli olmadığını, bulunmasının kirililiğin boyutunu gözler önüne serdiğini söyledi.

Prof.Dr. Onur Hamzaoğlu, daha önce bu değerleri açıkladığı için kendisi hakkında suç duyurusunda bulunan ve ayrıca "şarlatan" dediğini öne sürdüğü Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı AK Partili İbrahim Karaosmanoğlu aleyhine "basın yoluyla hakaret" iddiasıyla dava da açmıştı.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!