Ä°nternette vakit geçiren 100 bin kiÅŸiye para kazandıracağız

Güncelleme Tarihi:

İnternette vakit geçiren 100 bin kişiye para kazandıracağız
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 06, 2011 13:44

Microsoft... İsmini doğudan batıya herkes çok yakından tanıyor. Dünyanın en büyük yazılım şirketi olan Microsoft, ürünleriyle dünyanın her yerine ulaşıyor. Nokia ortaklığı ve Skype alımı ile son günlerde teknoloji dünyasının gündemini bir hayli meşgul eden ve çok yakında en az 100 bin internet kullanıcısına para kazandıracak bir projenin müjdesini veren Microsoft'un Türkiye Genel Müdürü Tamer Özmen, Nokia ortaklığından Microsoft'un beklentisine, Skype alımı ile Microsoft'un neyi amaçladığına, Windows 8'in çıkış tarihinden Microsoft'un uzun yıllardır baş belası olan korsan kullanıcılara kadar hurriyet.com.tr'ye birçok konuda önemli açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

seozturk@hurriyet.com.tr

- Uzun yıllar iş hayatınızı yurtdışında sürdürdünüz. Microsoft Türkiye'ye yolunuz nasıl düştü?

Selim ÖZTÜRK'ün röportajı
hurriyet.com.tr


Ben çok erken yaşta Türkiye’den ayrıldım. 27 sene boyunca yurtdışındaydım. Teknoloji hayatım Amerika’nın en büyük internet sayfalarından biri olan Priceline’da başladı. Daha sonra Türkiye’de yeni kurulan bir şirketin CEO’su olmam için teklif geldi. Türkiye’de daha önce hiç çalışmamıştım; tecrübe kazanmak adına buraya geldim. Daha sonra İngiltere’de bir arkadaşımla beraber bir şirket satın aldım. 5 sene şirketi daha iyi bir noktaya getirip sattık.

175 MİLYON MÜŞTERİSİ OLAN ORANGE'A GEÇİŞ

O sırada Orange’dan bütün internet kanallarının başına geçmem için teklif geldi. Teklifi kabul ettim; ne de olsa Orange dünyanın en büyük üçüncü telefon operatörü. 175 milyon müşterisi var. Türkiye’ye gelme nedenim de burada potansiyel görmemdi. Son 30 yılda Türkiye’de çok şey değişti. Mesela Türkiye’de şirket sayısı bu süreçte 30 binden 2,5 milyona çıkarken, GSMH’miz ise 70 milyar dolardan 700 milyar dolara çıkmış. İşçi başına ihracat 50 dolardan bin 500 dolara yükselmiş. Çok çalışkan ve genç bir toplumuz. Bunların hepsini bir araya getirdiğimiz zaman çok güzel değerler çıkıyor ortaya. Avrupa yaşlanırken, Türkiye daha genç bir hale geliyor.

İNGİLTERE VE TÜRKİYE BİRBİRİNE ÇOK BENZİYOR

Elbette Türkiye aynı zamanda tezatlıkların da bolca olduğu bir ülke… Örneğin Türkiye ve İngiltere birbirine çok benziyor. Toplam nüfusu, kadın erkek oranı aynı; orada KOBİ’ler istihdamın yüzde 70’ini karşılıyor; burada da durum aynı. Ama İngiltere’de KOBİ’lerin ekonomiye katkısı yüzde 56 iken, KOBİ’lerin

/images/100/0x0/55eaef8ef018fbb8f8a030bf
Türkiye ekonomisine katkısı yüzde 24’lerde kalıyor. İngiltere Facebook’u kullanan kullanıcı sayısı bakımından dünya üçüncüsü, biz dördüncü sıradayız. Türkiye’deki bilişim yatırımına bakıyorsun, Türkiye’de kişi başına 109 dolar BT (bilgi teknolojileri) yatırımı söz konusuyken İngiltere’de bu rakam bin 465 dolara çıkıyor. Yani arada 14 kat fark var. Şimdi böyle bakınca Türkiye için olumsuz düşünebilirsin; ancak ben bu farkı bir fırsat olarak gördüm. 


ÅžAMPÄ°YONLUK KUPASI VE MÄ°CROSOFT TÃœRKÄ°YE

Haberin Devamı

- Microsoft Türkiye, geçen yıl Steve Ballmer’ın elinden şampiyonluk kupasını almıştı. Microsoft Türkiye, dünyayı geride bırakıp bu başarıyı nasıl yakaladı?
26 farklı alanda ölçülüyorsunuz. Cironun büyümesinden sizin kendi yaptığınız sosyal yardım veya yatırıma kadar birçok alanda büyüdük; Hindistan ve Rusya’yı geride bıraktık. Bu yıl tekrar birinci olmaya çalışacağız.

Haberin Devamı

Microsoft Türkiye’nin başında olduğum sürece bazı hedeflerim var. Bunların başında Microsoft Türkiye’yi Microsoft bünyesinde daha da yükseltmek geliyor. Eğer bu olursa Microsoft’tan Türkiye’ye daha fazla kaynak akmaya başlayacak. Microsoft Türkiye, Microsoft dışında 34. büyük ülke. 16 ülkenin büyüklükleriyle GSMH’leri tamamen örtüşüyor. Ancak GSMH olarak Türkiye en büyük 17. ülke olmasına rağmen, Microsoft cephesinde 34. sıraya düşüyoruz. Bu farkın altında korsan kullanım gibi birçok etken var.

1 MİLYON KİŞİ İNTERNET ÜZERİNDEN PARA KAZANACAK

- Microsoft Türkiye’nin ilerleyen dönemler için yeni projeleri var mı?
Elbette var. Önümüzdeki haftalarda yeni bir projemizi duyuracağız; ancak bu duyurudan önce projeyi tam olarak açıklamak istemiyoruz. Kısaca şunu söyleyebilirim: Türkiye’de 30 milyon internet kullanıcısı var ve internette yapılan şey genellikle geyikten ibaret. Yani bu kadar kişi interneti kullanırken para kazanmıyor. Biz interneti kullanırken kullanıcıların para kazanması için bir yol açacağız. 1 milyon ya da en azından 100 bin kişiye ulaşsak bile bu çok önemli.

Haberin Devamı

- Microsoft, yurtdışında benzer bir projeyi hayata soktu mu?
Hayır, sadece Türkiye’ye özel bir proje bu. Çünkü projeyi biz düşündük, program geliştirdik. Şu an her şey hazır, program üzerinde çalışıyoruz. Bunun haricinde bizim stratejimiz beşe bölünüyor. Birinicisi KOBİ’ler, ikincisi kurumsal şirketler, üçüncüsü son kullanıcı, dördüncüsü girişimciler, beşincisi ise sosyal yardım…

NOKIA MICROSOFT ORAKLIÄžI

- Nokia ve Microsoft ortaklığından neler bekliyorsunuz? İki dev şirket bundan sonra nasıl hareket edecek?
Türkiye Nokia için çok önemli bir pazar. Türkiye’deki akıllı telefon pazarında Nokia’nın çok ciddi bir payı var. Nokia ile Microsoft’un bir araya gelmesi çok ciddi anlamda iliÅŸkiyi farklı noktaya götürecek. Bu ortaklık sayesinde Nokia ile pazara girip daha farklı ürünlerle pazarda yer alacağız.Â

- Windows işletim sistemli Nokia telefonları ne zaman görebileceğiz?
Türkiye’ye önümüzdeki seneye kadar geleceğini sanmıyorum. Dünyada şu an 7 ülkede satılıyor.

MICROSOFT VE 8,5 MÄ°LYAR DOLARLIK SKYPE ALIMI

Haberin Devamı

- Microsoft, Skype için neden 8,5 milyar doları gözden çıkardı? Skype alımı Microsoft’a ne kazandıracak?
Bence çok stratejik bir satın alma… Microsoft bu alımla birlikte bir anda 150 milyon kullanıcıyı kazanmış oldu. Bunun dışında Microsoft, artık ben yazılım şirketi olmayacağım ve bugünden sonra dünyanın en büyük telekom şirketi olmaya karar verdim dese bunu yapabilecek gücü artık var. Elbette Microsoft bu açıdan konuya yaklaşan bir şirket değil. Microsoft’un bütün iş felsefesi iş ortakları üzerine kurulu. Telekom operatörleri de Microsoft’un büyük iş ortakları denilebilir. Daha da önemlisi, Skype alımı ile telekom operatörlerinin verdikleri data paketleri çok daha zengin bir hale gelecek. Bugün telekom operatörlerinin en büyük sorunu data problemi aslında. Data’ya karşı kullanıcıdan çok ciddi bir talep var; operatörlerin bu talebi karşılayabilmesi için ciddi yatırımlar yapması gerekiyor. Bu yatırımın karşılığında da kazançları olmuyor. Microsoft, operatörlerle birlikte çalışarak operatörlerin de bu işten para kazanmasını sağlayıp operatörler için iyi bir ortak olma şansını elde edebilir. Windows 7, Nokia ve Skype’ı bir araya getirirseniz, ortaya çok büyük bir ekosistem çıkıyor.

VISTA NEDEN KISA ÖMÜRLÜ OLDU

Haberin Devamı

- Windows XP’nin aksine Vista’nın ömrü bir hayli kısa oldu. Bunun sebebi neydi?
Vista bence zamanının çok ilerisinde bir üründü. Belki zamanının ilerisinde olmasından dolayı Vista’nın çok şanssızlıkları oldu. Windows 7’ye doğru güzel bir geçişin başlangıcıydı.

WINDOWS 7 VE KORSAN SORUNU

- Windows 7 satışları ne durumda? Microsoft, Windows 7’den beklediğini alabildi mi?
Çok memnunuz. Şu ana kadar Windows 7, dünyada 360 milyon sattı.

- Elbette bu rakama korsan sürümler dahil değil.
Kesinlikle, korsan Windows 7’leri bu rakama eklesek çok daha büyük rakamlara ulaşabiliriz.

- Tüm koruma önlemlerine rağmen milyonlarca insan korsan Windows veya Office yazılımını kullanıyor. Microsoft, bu konuda yeni stratejiler geliştiriyor mu?
Bulut teknolojisini daha fazla kullandığımız zaman korsan kullanımda ciddi oranda azalma olacak. Cloud Computing yani Bulut Bilişim’de bazı programlarınız PC’nizde, bazıları ise internet aracılığıyla sunucularımızda olacak. Korsan kullanımda iki büyük problem var: Birisi hırsızlık… Size ait olmayan bir ürünü kullanıyorsunuz. Kasaptan bir et çalsanız satırla kovalar sizi. Bir diğer problem ise korsan ürün kullandığınız zaman virüs tehlikesine daha fazla açık olabiliyorsunuz. Güncelleştirmeleri tam olarak yapamıyor ve hacker saldırısına karşı daha zayıf kalıyorsunuz. Bulut Teknolojisi de bu anlamda internet güvenliği getirecek.

İNSANLAR NEDEN KORSANA YÖNELİYOR

- Korsan kullanımın temel nedeni nedir sizce? Ürünlerinizin fiyatının yüksek olması mı yoksa bilinçsizlik mi?
Yurtdışına göre Türkiye’de ürünlerimiz daha ucuz. Siz ürününüzün fiyatını 1 liraya da indirseniz korsan sorununun çözüleceğini sanmıyorum; çünkü bu bence bir seçim meselesi… Soru şu:  Siz çalıntı mal kullanmak istiyor musunuz, istemiyor musunuz? Bilinç yerleştiğinde korsan yazılım kullananların seçimi de değişecektir. Demokratik toplumlarda neden böyle bir sorun yaşanmıyor? Şöyle düşünmek lazım:  Microsoft Türkiye bir Türk şirketi, içerisinde Türk çalışanlar var ve sonuç olarak şirket Türkiye’nin gelişmesi için çalışıyor. Microsoft Türkiye olarak kazandığımız her 1 TL’ye karşı yazılımlarımız ve teknolojilerimizle kendi çözümlerini üreten ve hizmet sunan iş ortaklarımızın her biri ortalama 13,53 TL kazanç elde ediyor. Türkiye’deki 144 bin IT çalışanının 97 bin tanesi Microsoft ekosistemi içinde. Aslında korsan yazılım kullanırken, bu ekosisteme dahil olan binlerce çalışanın da ekmeği çalınıyor. Bu ekosistemdekiler kuvvetlenebilse Türkiye’de daha ciddi anlamda teknolojiye yatırımlar olacak. Bu yatırımlar arttıkça da Türkiye daha hızlı büyüyecek. Yani sonuç olarak korsan kullanmak tamamen oturduğun ağacı kesmek gibi bir şey.

TABLET BİLGİSAYAR MICROSOFT İÇİN TEHLİKE Mİ

/images/100/0x0/55eaef8ef018fbb8f8a030c1


- Tablet bilgisayar satışlarının hızla arttığı bir dönemdeyiz. Tabletlerin birçoğu da ücretsiz Android işletim sistemini kullanıyor. Windows için tablet bilgisayar yakın gelecekte bir tehdit olabilir mi? Microsoft tablet bilgisayar konusunda ne yapıyor ya da yapacak?
Rakiplerimizin çok güzel ürünleri var. Ancak şu bir gerçek ki bilgisayarlar asla yok olmayacak. Tabletin kullanılacağı yerler var, geleneksel bilgisayarların da aynı şekilde kullanılacağı kendi alanları var. Yani bilgisayarlar için ciddi bir tehdit söz konusu değil.

ÃœCRETSÄ°Z ANTÄ°VÄ°RÃœS BÄ°LGÄ°SAYARI KORUMAYA YETER MÄ°

 
- Ücretli antivirüs yazılımlarına kıyasla ücretsiz programların yeterli seviyede bilgisayarları koruyamadığı iddia ediliyor. Microsoft’un da ücretsiz bir antivirüs yazılımı var. Kullanıcılar ücretsiz antivirüs yazılımlarına güvenmeli mi?
Microsoft Security Essentials, inanılmaz kapsamlı ve başarılı bir ürün bana kalırsa. Microsoft, hiçbir ürününü yapıp da köşede bırakmıyor. Her sene AR-GE’ye 9,5 milyar dolar harcıyoruz. Ürünü paralı olan bir rakibin karşısında bedelsiz Microsoft ürünü varsa diye düşünmek doğru değil. Şirketlerin büyüklüğüne bakarsanız sanırım söylediklerim daha net anlaşılacaktır.

FACEBOOK'TA SOHBET EDENLER LIVE MESSENGER'I TERK EDER MÄ°
 
- Facebook ve benzeri platformların kullanıcı sayısı gün geçtikçe artıyor. İnsanlar bu sitelerde vakit geçiriyor. Aynı zamanda bu sitelerde mail’leşmek veya anlık sohbet yapabilmek mümkün. Bu durum, Microsoft’un Live Messenger ve Hotmail servisleri için ilerleyen zamanlarda tehdit olabilir mi?
Windows Live Messenger’ın çok kemik bir kullanıcısı var. Zaten Live Messenger, Facebook’la tamamen entegre durumda. Facebook’taki mesajlarınızı Live Messenger’dan takip edebiliyorsunuz. 29 milyon tane üyemiz var ve şu an rakamlarımızda bir düşüş gözükmüyor. Şimdilik iyi gidiyor, ama bu konuda yine de kaliteyi daha da arttırmak adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

WINDOWS 8 VE ÇIKIŞ TARİHİ
 
- Microsoft Windows 8'i ne zaman kullanıcılara sunacak?
Ürün üzerinde çalışılıyor, ne zaman çıkacağını henüz bilmiyoruz. Yani Windows 8, 2012’nin başında da satışa sunulabilir, sonunda da…

BING TÜRKİYE'DE "HENÜZ" YOK 
 
- Microsoft'un arama motoru Bing’in kullanım oranı özellikle ABD’de hızla yükseliyor. Arama motoru savaşında Bing ne durumda?
Yahoo ile birlikte Bing, ABD arama motoru pazarının yüzde 34’ünü oluşturuyor. Bing, daha farklı arama algoritmaları kullandığı için aranılan herhangi bir şeyi daha kısa sürede görebiliyorsunuz. Ayrıca aradığınız neyse o sonuçlarla karşılaşıyorsunuz; alakasız sonuçlarla karşılaşma ihtimaliniz bir hayli düşük.
- Türkiye’de Bing’in kullanım oranı nasıl?
Türkiye’de yok şu anda. Türkçesi hazır olunca Türkiye'de Bing lansmanını yapacağız. Söz gelimi insanlar başta 10 tane kötü tecrübe yaşarsa, bir daha gelmezler. O nedenle bekleyip doğru zamanda ortaya çıkmakta fayda var.


seozturk@hurriyet.com.tr

www.twitter.com/selimozturk

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!