GeriSeyahat Altı bölgeden 21 yaz festivali
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Altı bölgeden 21 yaz festivali

Altı bölgeden 21 yaz festivali

Türkiye’de yıl boyunca binin üzerinde festival düzenleniyor. Birçoğu bahar ve yaz aylarında yapılıyor, yurtdışından da konuklar ağırlıyor. Bu yıl festivaller yine eğlenceli, renkli geçecek. Hazırlıklar şimdiden başladı.

Yaylalardan deniz ya da göl kıyısına kadar Anadolu’nun hemen her köşesinde bir festival coşkusu yaşanacak. Sizler için 20 ilden birer festival seçtik.

ANKARA

Tarihi evler dut zamanı şenlenecek

Geleneksel Dut, Tarihi Evler, Kültür ve El Sanatları Festivali, 26 Haziran’da Ayaş Belediye Başkanlığı’nca düzenleniyor. Festivalde yerel yemekler, dut, kiraz ikram ediliyor. En iyi dut üreticisi seçiliyor, dut yeme yarışması yapılıyor, dut güzeli seçiliyor. El sanatları, resim sergileri düzenleniyor. Standlar açılıyor, gece ve gündüz sanatçılar sahne alıyor, havai fişek gösterileri yapılıyor. Festival ayrıca bölgedeki tarihi evlere dikkat çekmeyi hedefliyor. (Tel: 0312 712 26 00)

ADANA

Önce genel seçim sonra karpuz ağası

Karpuz Festivali, Ceyhan İlçesi’nde belediye ve özel kurumların desteğiyle düzenleniyor. Normalde 13-14 Haziran’da düzenlenen festival, bu yıl seçimlerden dolayı haziranın son haftasına alındı. Karpuz üreticilerine destek vermeyi amaçlayan festival sırasında konserler veriliyor, mehter takımı gösterisi oluyor, en iyi karpuzu yetiştiren karpuz ağası seçiliyor. Katılımcılara Ceyhan karpuzu ikram ediliyor. (Tel: 0322 613 40 22)

İZMİR

/images/100/0x0/55eab457f018fbb8f8916a18
Organik tarımcılarla butik şarapçıların Urla buluşması

Urla Bağbozumu Şenlikleri’ni Urla Belediyesi düzenliyor. Festival 14 Ağustos’ta gerçekleşiyor. Sabah saatlerinde üreticiler kendi ürettikleri ürünleri tanıtıyor. En iyi üzüm yarışması yapılıyor. Organik tarımcılar organik ürünlerini, butik şarapçılar şaraplarını sergiliyor. Ev hanımları evlerinde kendi ürettikleri salça gibi ürünlerini sergiliyor ve satıyor.
Akşam saatlerinde konserler düzenleniyor. (Tel: 0232 754 11 44)

BURSA

11 ülkenin folklorcuları omuz omuza dans edecek

İnegöl Uluslararası Kültür Sanat Festivali ve Altın Mobilya Halk Dansları Yarışması, 16-24 Temmuz’da gerçekleşiyor.
Festival kapsamında 11 ülkenin halk oyunları ekipleriyle ilçenin yerel ekipleri gösteri yapacak. Festivalin gündüz etkinlikleri çeşitli semtlerde, akşam ise Açık Hava Gösteri Merkezi’nde gerçekleştiriliyor. Ayrıca tiyatro ve stand-up gösterileri, futbol, voleybol, streetball turnuvaları düzenleniyor. İlçenin dernekleri çadır etkinlikleriyle yerel kültür, sanat, günlük yaşam ve yemekleri tanıtıyor. Bunların yanı sıra Türk Halk Müziği, Türk Sanat Müziği konserleri veriliyor. Bu yıl festivale katılacak ülkeler arasında Kosova, Gürcistan, Kosta Rika, Polonya, Arnavutluk, Adıgey Özerk Cumhuriyeti, Yunanistan, Cibuti, Bosna Hersek, Ukrayna, Bulgaristan var. (Tel: 0224 713 59 02)

İSTANBUL

Çatalca’nın güreşçileri temmuzda sahaya çıkıyor

Çatalca Erguvan Festivali, 10-17 Temmuz’da 12’inci kez düzenlecek. Festivalde pehlivanlar sahaya çıkacak, yağlı güreşler yapılacak, farklı spor dallarında sporcular yarışacak. Ayrıca yöresel yemek, boyama yarışmaları düzenlenecek. Mübadele Müzesi’ne dikkat çekiliyor, tüm illerdeki mübadiller davet ediliyor. Sanatçılar konser veriyor. (Tel: 0212 789 10 42)

AFYONKARAHİSAR

Kaymak böreğinin tatlısı, tuzlusu yapılıyor, en iyisi seçiliyor

Halı, Zili ve Kaymak Böreği Festivali, 19 Haziran’da Düzağaç Belediye Başkanlığı’nca Sinanpaşa’da düzenleniyor. Zili yörede eski zamanlardan beri kaliteli ipten yapılan bir çeşit halı. Kaymak böreği de yörenin ünlü bir lezzeti. Hem tatlısı hem tuzlusu yapılıyor. Festivalde konserler veriliyor, okul öğrencileri çeşitli etkinlikler düzenliyor. Halı, zililer sergileniyor, gıda mühendisleri en iyi kaymak böreğini seçiyor. Festivale çevre bölgelerden yaklaşık 6-7 bin kişi katılıyor.
(Tel: 272 314 30 01)

ARTVİN

Haydi uşaklar yaylalara

Karadeniz’in en renkli, sürprizlerle dolu yaz etkinliği Yeşil Yaşla Kültür, Sanat ve Çevre Festivali altıncı yılını kutluyor. Arhavi İlçesi’nin mimari dokusunu koruyan Güngören, Dülgerli, Balıklı köylerinde 28-31 Temmuz’da düzenlenecek festivalde yine söyleşiler, doğaçlama müzik gösterileri, yemek atölyeleri yer alacak. Karadeniz Kadın Sahnesi’nde Ermenistan’dan Hasmik Harutyunyan, Anahit Artushyan, Gürcistan’dan Nino Kraveishvili, Türkiye’den Sumru Ağıryürüyen, yerel kadın müzisyenlerden Güler Topaloğlu, kemençeci Songül Tuncalı, arpçı İpek Mine konserler verecek. Azerbaycan’dan mugam müziği yapan kadınlar sahneye çıkacak. Yemek atölyesinde laz böreği ele alınacak. Bu yılın teması inek, söyleşilerde yerel yaşamdaki yeri, yerli ve yabancı ırkların karşılaştırılmasıyla ele alınacak. Çocuklar ritm atölyesinde sessiz filmler için müzik hazırlayacak. (www.yaylafest.org)
Ardanuç İlçesinde de 23-24 Temmuz’da 23’üncü Efkari Aşıklar Şenliği ve Karakucak Festivali düzenlenecek. İlçe belediyesinin gerçekleştirdiği etkinlikte Aşık Efkari’nin eserleri tanıtılacak. Güreş, ses, folklor yarışması düzenlenecek. (Tel: 0466 611 21 79)

DENİZLİ

Leblebinin karanfillisini yapıp hasadı festivalle kutluyorlar

Leblebi meraklılarını bir araya getiren Leblebi ve Kültür Festivali dokuz yıldır Serinhisar Belediye Başkanlığı’nca düzenleniyor. Yöredeki yaklaşık 200 leblebi imalathanesinin girişimiyle başlatılan etkinlikler bu büyük sektörü tanıtmayı amaçlıyor. Festival süresince gündüzleri çamlık bir alanda standlar kuruluyor, 20 çeşit leblebi tanıtılıyor. Bunlar arasına şekerli, tuzlu, karanfilli, çikolatalı bile var. Ardından konserler, paneller, güreş müsabakaları, tiyatro ve folklor gösterileri yapılıyor, fotoğraf sergileri açılıyor. Her yıl temmuzda düzenlenen festival bu yıl ramazana denk geldiği için birkaç hafta erkene alınacak. Belediye kesin tarihi önümüzdeki günlerde açıklayacak. (Tel: 0258 591 51 80)

SİVAS

Akkaraman koyunuyla kangal çoban köpekleri görücüye çıkacak

Uluslararası Kangal Çoban Köpeği Festivali, 9-10 Temmuz’da Kangal Kaymakamlığı ve ilçe belediye başkanlığınca gerçekleştiriliyor. Bu yıl 13’üncü kez düzenlenecek. Kangallı Aşık Ruhsati’yi anma törenleri yapılacak, meşhur kangal köpekleri tanıtılacak, yarışmalar düzenlenecek. Ayrıca Kangal Akkaraman koyunu, en güzel koç yarışması düzenlenecek. Akşamları ise konser ve eğlence var. (Tel: 346 457 10 01)

BİNGÖL

Yılın en güzel gündoğumunu festivale dönüştürdüler

Güneşin Doğuşu Festivali, Karlıova’da 15 Temmuz - 15 Ağustos arasında hava koşullarına göre belirlenen bir tarihte başlayıp üç gün sürüyor. İlçe belediyesinin üstlendiği etkinlik genellikle 20 Temmuz’a denk geliyor. Bu yıl sekizincisi düzenlenecek. Festivalin en önemli etkinliği, güneşin özel bir açıyla doğduğu günlerde ilin en yüksek noktasından şafağı seyretmek. Bunun için Karlıova’da bir zamanlar Beritan aşiretinin konakladığı 2600 metre rakımdaki yaylalarına çıkılıp çadırlar kuruluyor. Gündüz satranç turnuvaları, söyleşiler, at yarışları yapılıyor. Akşam konserler izleniyor. Ardından gece saat 03.00’te zirve tırmanışı yapılıyor. Güneşin doğuşu, küçük göllerin yüzeyindeki ışık oyunları izleniyor. Bingöl’de temmuz ayında gündoğumlarının Himalayalar’daki şafak vakti kadar güzel olduğu söyleniyor. (Tel: 0 426 511 26 69)

NİĞDE

Darboğaz’ın kirazları yarışacak

Darboğaz Kiraz Festivali, Ulukışla İlçesi Darboğaz Beldesi’nde yörenin meşhur kirazını tanıtmak, üreticilere destek vermek amacıyla 9-12 Temmuz tarihleri arasında düzenleniyor. Darboğaz Belediye Başkanlığı’nca gerçekleştirilen etkinlikte konserlerin yanı sıra en iyi kiraz yarışması da yapılıyor. (Tel: 0 388 522 40 62)

MUĞLA

Eğlence denize taşındı

Hermias Deniz Şenliği ve Balıkçılık Festivali, Milas-Güllük Belediyesi’nce Güllük’te organize ediliyor. 1-3 Temmuz’daki şenlikler kapsamında denizde gösteri ve eğlenceler düzenlenecek. Yüzme, yağlı direk yarışları, denizden tabak çıkarma, motor yarışları, su sporları gösterileri bunlardan bazıları. Festivalde çeşitli sanatçılar konserler veriyor. (Tel: 252 522 21 00)

SİNOP

Keteni panel, müzik sporla tanıtıyorlar

Ayancık Kültür-Keten ve Ahşap Festivali, ilçe belediyesi tarafından bu yıl 30 Temmuz’da 23’üncü kez düzenlenecek. Plaj voleybolu, futbol turnuvaları yapılacak, Ayancık’ın ünlü keteni sergilenecek, çeşitli paneller düzenlenecek. Akşam konser verilecek. (Tel: 368 613 10 73)

BAYBURT

Temmuz gecelerinde Dede Korkut öyküleri

Uluslararası Bayburt Dede Korkut Kültür ve Sanat Festivali, bu yıl temmuzun üçüncü haftasında 17’inci kez düzenlenecek. Dört gün sürecek festivalde Dede Korkut Türbesi ziyareti, cirit gösterileri, Dede Korkut hikayeleriyle ilgili paneller, söyleşiler yapılacak, tiyatro eserleri sahnelenecek. Festivalin son gününde Soğanlı Dağı Yaylası’nda şenlik düzenlenecek, sanatçılar sahne alacak, folklor gösterileri yapılacak. (Tel: 458 211 25 02)

BARTIN

Tekne ustalarına saygı şenliği

Kurucaşile Ahşap Tekne ve Yat Festivali, bu yıl Bartın’da 8-10 Temmuz’da dokuzuncu kez düzenlenecek. Festivalin amacı, bölgenin en önemli özelliklerinden ahşap tekne yapımcılığını tanıtmak. Ahşap tekne ve yatla ilgili paneller, seminerler yapılıyor, özel tekneler sergileniyor. Ardından ahşap teknesi olan herkesin katılabileceği yarış düzenleniyor. Festivalde ayrıca yağlı halat, denizden ördek yakalama, yüzme yarışları yapılıyor ve plaj voleybolu oynanıyor. (Tel: 0378 518 11 58)

MUĞLA

Bodrum’a yıldız yağacak

Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali, belde belediye başkanlığının organize ettiği bir etkinlik. Bu yıl 8’inci kez düzenlenecek. Her yıl temmuzda başlıyor, eylül ortalarına kadar devam ediyor. Festival, Türkiye ve dünya çapından müzisyenleri konuk ediyor. 450 yıllık Ortodoks şapeli Eklisia’da ve bahçesine büyük senfoni orkestraları için kurulan platformda gerçekleştirilen konserleri her yıl 10 bin civarında müziksever izliyor. Bu yıl İngiliz piyanist Peter Katin, Bulgar piyanist Julian Gorus, Rus piyanist İlya İtin, Sırp piyanist Misha Dacic ve devlet sanatçısı piyanist Gülsin Onay festivalde konser verecek. Bilkent Senfoni Orkestrası, çelist Benyamin Sönmez, perküsyoncu Burhan Öcal ve dansçı Zeynep Tanbay da festivalin yıldızları arasında. (Tel: 0 252 394 44 80)

SAMSUN

15 ülkeden 700 dansçı geliyor

Uluslararası Halk Dansları Festivali, 17-30 Temmuz’da Büyükşehir Belediyesi’nce düzenlenecek. 31’inci festivale 15 ülkeden yaklaşık 700 dansçı katılıyor. Bu yıl katılacak ülkeler arasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, İspanya, Meksika, Rusya, Fransa, Endonezya, Montenegro, Makedonya, Çeçenistan, Yunanistan, Bulgaristan var. Halk dansları ekipleri her akşam şehrin değişik mahalle ve sokaklarında gösteriler yapacak. Büyük ilgiyle izlenen festival sırasında ortaya renkli, eğlenceli görüntüler çıkıyor. (Tel: 0 362 435 11 18)

GİRESUN

Kümbet Festivali’ni 20 bin kişi izleyecek

Kümbet Kültür ve Sanat Festivali, 16-17 Temmuz’da Dereli Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığı’nca düzenleniyor. Festivali her yıl yaklaşık 20 bin kişi izliyor. Kümbet Yaylası Aymaç mevkiinde yapılan şenlikte çeşitli yarışmaların yanı sıra, ağalık seçimi yapılıyor. Yerel ve ulusal sanatçılar konser veriyor. (Tel: 0 454 381 30 07)

KIRKLARELİ

40 yıldır hasat mevsimini şölenle bitiriyorlar

Trakya’nın en eski hasat festivallerinden Babaeski Tarım Festivali, bu yıl 41 yaşına basıyor. Ağustosun ilk haftasında Kırklareli’nin Babaeski İlçesi’nde, Babaeski Belediye Başkanlığı’nca düzenlenen etkinliğin amacı tarıma destek vermek. Festivalde, yerel ve ulusal sanatçıların yanı sıra, sportif ve kültürel faaliyetler, konferanslar düzenleniyor. (Tel: 288 512 11 19)

VAN

Göl sanatla dalgalanacak

Van Gölü Kültür Sanat ve Doğa Festivali, bu yıl ikinci kez düzenlenecek. Temmuz ayının son haftasından sonra yapılması planlanıyor. Van merkezinde yapılacak festival boyunca konserler, tiyatro gösterileri, paneller, çocuk oyunları, kadın programları gibi etkinlikler var. Ayrıca Van Gölü’ndeki Akdamar Adası’na gezi düzenleniyor. (Tel: 0 432 216 73 40)

 

False