CHP Antalya’da ne yapar

“CHP, Antalya’da 1. parti olursa Baykal’ı kutlamak gerek... Eğer olamazsa liste yüzünden fatura Baykal’a çıkacak.

Haberin Devamı

Bunun devamı da var, birinci şık gerçekleşirse Baykal’a eski ekibi tarafından telefonlar yağacak, Baykal’ı mıncıklamaya çalışacaklar.”
Bunu bize Antalya’da bir ‘eski siyasetçi’ anlattı.
Bunu açabilmek için önce seçim verilerini ortaya koymak lazım.
Antalya’da milletvekili sayısı 13’ten 14’e çıktı. Merkez ve 19 ilçede, 520 sandıkta 1 milyon 387 bin seçmen oy kullanacak.
2007’da AKP 5, CHP 5 ve MHP de 3 milletvekili çıkarmıştı.
CHP listesi bırakın 5’i, 6 milletvekili çıkarırsa Baykal’ı kimse tutamaz. Bunu 7 olarak telaffuz edenler de var. Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın da aynı iddiada. Eğer 4’te kalırsa, CHP’de ‘sakinlik’ yaşanır. Baykal da ‘abilik’ yapar artık.
Şöyle yorum yapanlar da yok değil:
Baykal, genel başkanlıktan ayrılmadan önce anketler CHP’nin oyunun 28.17 oranında olduğunu gösteriyordu. Antalya’da konuştuğumuz isimler, bunun ‘kırılma’ noktası olduğunu söylediler.
Eğer bu rakamın üstünde bir oy çıkarsa Kemal Kılıçdaroğlu rahatlar.
Kılıçdaroğlu genel başkanlığa geldikten sonra partinin oyu anketlerde % 35’lere kadar yükselmişti. Ama seçim kampanyası süresince oyun % 30’ların altında düşmesi ve 12 Haziran’da bunun altında bir oy alınması CHP’yi o ünlü kurultay kavgalarına sürükleyebilir.
Bu yorumlar önceki akşam Cumhuriyet’in Akdeniz Eki’nin 3. yılı dolayısıyla temsilci Ahmet Oruçoğlu’nun Dedeman Oteli’nde verdiği geniş katılımlı davette yapılıyordu. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç başta olmak üzere çok sayıda gazete yöneticisi ve yazarı Antalya’ya gelmişti.
Davette çok sayıda işadamı, turizmci, sivil toplum örgütlerinin başkan veya  temsilcileri, sanatçılar ve siyasetçiler vardı. Görebildiklerimiz arasında Hasan Ünal, Cihan Bulut, Çetin Osman Budak, Ali Çandır, Osman Bağdatlıoğlu, Sururi Çorabatır, Hakkı Ergin Civan, Gültekin Gençer, Tarık Duru, Ali Bahar, Necati ve Erkan Yağcı, Yusuf Hacısüleyman, Hüseyin Baraner, Selim Gürata, Cengiz Haydar Barut, Zafer Köken, Osman Aydın, Vahap Tuncer... MHP İl Başkanı Adnan Kaya, Vali Yardımcıları Mehmet Seyman ve Fuat Ergün... Nâzım Hikmet’in anma toplantısı için Antalya’da bulunan Rutkay Aziz, Tarık Akan, Arif Keskiner, artık Antalyalı olan Fikret Otyam... Gazeteci İsmet Solak, CHP’den adaylığını son anda geri çeken Prof. Dr. Alper Demirbaş’la bizi tanıştırırken, “Onun yeri parlamento değil, hastane... Organ nakli gibi zor ameliyatlarla can kurtarıyor.
Onun seçmeni 72 milyon” dedi.

Haberin Devamı

Menderes Türel faktörü

Haberin Devamı

Antalya’da seçimin çekişmeli geçeceği açık... Bir yanda Deniz Baykal varsa öbür yanda da eski Belediye Başkanı Menderes Türel faktörü var.
Bir dönem CHP’de belediye başkanlığı için adı geçmiş olan Türel, listenin 3. sırasında... AKP Antalya’da geçen seçimde tepki gören TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin’in yerine partinin ‘devletli’ kadrolarından Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül 1. sırada, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu da 2. sırada yer alıyor.
Menderes Türel, koltuğunu, eski rektör Mustafa Akaydın’a kaptırması üzerine Başbakan Erdoğan’ın “Antalya’daki sonuçları anormal buluyorum” demesine yol açmıştı. AKP, Antalya için proje üstüne proje açıklıyor, Prof. Akaydın yenilgisinin hıncını almaya çalışıyor. Başbakan’ın prenslerinden olarak lanse edilen Türel’den rövanş peşinde...
AKP’liler de, 7 milletvekili çıkaracaklarını öne sürüyorlar.
MHP listesi ise özellikle örgütte hayal kırıklığı yaratmış.
Tunca Toskay’ın 4. kez liste başı olmasına tepki gösterilmiş... MHP’yi sürükleyecek isimler, AKP’den istifa ederek MHP’ye katılan Yusuf Ziya İrbeç ile eski Emniyet Müdürü ve Vali Kemal Çelik...
Antalya’da, iki bağımsız aday ön plana çıkıyor. Apo’yu Türkiye’ye getiren ekipte yer alan ve Ergenekon’dan Silivri’de tutuklu bulunan E. Jandarma Albay Hasan Atilla Uğur, Cumhuriyetçi Güçbirliği adayı... Anketlerde oyu iyi çıkıyormuş. Güneydoğu’dan yoğun göç alan Antalya’da BDP destekli ikinci bağımsız aday ise İhsan Nergis. Geçen seçimde BDP bağımsızı 20 bin oy civarında oy almış.
Bağımsızların çıkabilmesi için yaklaşık 65 bin oy gerekiyor.

Haberin Devamı

Gürsel Tekin Sarıgül’e ne dedi

Biz havaalanına giderken, Baykal Kumluca’daki seçim çalışmasından henüz dönüyordu davete. Baykal, yoğun şekilde çalışıyormuş... CHP listesinde Alanya, Gazipaşa, Kemer, Akseki, Elmalı, Gündoğmuş, Elmalı ve Kaş gibi ilçelerden aday olmaması eleştiriliyor hâlâ...
Davete katılan Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, Baykal’la karşılaşamadı. Ancak Tekin, havalimanına giderken Baykal’ı aramış ve “İstanbul mitingi için dönüyorum” demiş...
Tekin’i, İstanbul İl Başkanı yapan Baykal. Saygı ve sevgileri vardır.
Gürsel’e, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’ün CHP’ye destek açıklamasından sonra kendisiyle konuşup konuşmadığını sorduk.
“Aradım, desteği için teşekkür ettim” dedi.
Peki, Kılıçdaroğlu’nun dünkü Kazlıçeşme mitingine bir davet yapıldı mı?
Tekin’den bu konuda bir açık bir yanıt alamadık. Nitekim böyle bir çağrı olmadığından dünkü mitingde Mustafa Sarıgül yoktu.
Halbuki bize telefon edenler Sarıgül’den başka yanlarında Hikmet Çetin ve Zeki Sezer’i de görmek istediklerini söylediler.
Sarıgül gitmedi ama ekibini göndermiş. 25 ambulans ve 50 otobüsle mitinge katkı sağlamış.
Demirel’in bir sözü vardır: Siyaset küslük kaldırmaz.

Haberin Devamı

Akaydın: Başbakan yine çok şaşıracak

KILIÇDAROĞLU’nun bir açıklamasında “Antalya’da oylarımız düşüyor” demesi, Başbakan’ın her zaman hedef gösterdiği Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, herkese inat bakın ne diyor:
“CHP Antalya’da birinci parti çıkacak ve 14 vekilden en az 7’sini alacak. MHP 4 çıkaracak, AKP 3 vekili zor bulacak. Başbakan, 12 Haziran geçesi seçim sonuçlarını görünce yine çok şaşıracak.”
Pek kolay değil sanırız.

Yazarın Tüm Yazıları