Kömür’ün önlenemez yükselişi

Güncelleme Tarihi:

Kömür’ün önlenemez yükselişi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2011 00:00

Sokakta doğan ve AKUT Arama Kurtarma Derneği Ankara K9 Birimi Sorumlusu Veteriner Hekim Tarkan Özvardar ile Çankaya Belediyesi’nin barınağında tanışan Kömür, her gün bir başka başarının altına imza atıyor.

Haberin Devamı

Kömür son olarak, yurt dışında Dünya İş Köpekleri Kongresi’ne davet edildi.

Kömür, onu sahiplenen Tarkan Özvardar ile birlikte geçen yıl Danimarka Arama Kurtarma Köpekleri Derneği tarafından Aalborg kentinde düzenlenen IRO (International Rescuedog Organisation) uluslararası arama köpekleri sınavında, enkaz arama dalında en üst düzey olan B sınavını başarıyla geçmişti.  Sokak kökenli olan Kömür bu anlamda bir ilk, ekip arkadaşı olan Ruina’nın ardından ise Türkiye’deki 2. IRO Enkaz B arama köpeği olmuştu.
Geçtiğimiz günlerde AKUT Ankara Ekibi tarafından düzenlenen Uluslararası IRO (Internationale Rettungshunde Organisation) arama kurtarma köpekleri uygunluk ve yeterlilik sınavında ise  Tarkan Özvardar ve Kömür doğada arama alanında A ve B fazlarını geçip Türkiye’de bir ilke daha imza attılar. Yine AKUT Ankara K9 Biriminden Hasan Eray Doğan ve Ruina doğa aramada A, Mehmet Sülükçü ve Çilek ise enkaz aramada A sınavlarını geçtiler.
Kömür bu yıl, Güney Afrika’da yapılacak olan Dünya İş Köpekleri Kongresi’ne, hayat hikayesi, nasıl rehabilite edildiği ve eğitildiği üzerine verilecek bir brifing için davet aldı.

Haberin Devamı

Onun başarı dolu öyküsü

AKUT Arama Kurtarma Derneği Ankara K9 Birimi Sorumlusu, Ankara Canine College Köpek Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Kurucusu Veteriner Hekim Tarkan Özvardar koordinatörlüğünde, Çankaya Belediyesi ile yapılan sokak köpekleri rehabilitasyonu projesi Kömür’ün hayatını değiştirdi.

Her şey belediyenin barınağından proje için köpekleri seçmeye gittiğinde, Kömür’ün Tarkan’ın üstüne atlamasıyla başladı. Bu hareketiyle projeye seçilen Kömür belediyenin rehabilitasyon merkezindeki ilk eğitimlerine başladı. Belediyenin projeyi iptal etmesiyle tekrar barınağa dönmesi söz konusu olan Kömür’ü sahiplenen Tarkan, Kömür’ün eğitimlerine devam ederek arama köpeği olması yönünde çalıştırdı.
Eğitimlerdeki başarıları üzerine operasyonlara katılan Kömür sınavlara girmeye başladı ve sokakta doğup barınakta büyüyen ve sonrasında uluslar arası sınav geçerek arama köpeği olan ilk köpek oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!