AIDS’li çocuklara ayda 10 bin dolar

Güncelleme Tarihi:

AIDS’li çocuklara ayda 10 bin dolar
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2003 20:59

Birleşmiş Milletler AIDS İyi Niyet Elçisi Melek Keçecioğlu'nun başkanı ve kurucusu olduğu vakıf Türkiye'den 10 AIDS'li çocuğa ayda 10 bin dolar yardım edecek. Keçecioğlu, bu projeyle ilgili ayrıntıları ve gönüllülük öyküsünü anlattı.

Melek Keçecioğlu, Birleşmiş Milletler AIDS İyi Niyet Elçisi ve Fildişi Sahilleri Yunanistan Büyükelçisi. Başkanı ve kurucusu olduğu vakfın, Y.O.'nun da aralarında bulunduğu Türkiye'den toplam 10 AIDS taşıyıcısı çocuğun tedavi masraflarını üstleneceğini söylüyor. Bir çocuğun aylık tedavi masrafının bin dolar olduğunu belirten Keçecioğlu, ‘‘Vakıf bu yükün altından kalkabilecek mi?‘‘ sorusuna ise ‘‘İnşallah karşılayacağız. Allah bize yardım ediyor‘‘ yanıtını veriyor. Keçecioğlu, ocak ayında İzmir'de sahnelenecek bir operanın gelirinin de bu iş için kullanılacağını belirtiyor.

Keçecioğlu ile, Y.O. ve diğer çocukların tedavi masraflarının nasıl karşılacağını, gönüllü olmaya nasıl karar verdiğini ve vakfın diğer yardımlarını konuştuk.

Y.O.'nun tedavisini üsteneceğinizi söylüyorsunuz. Y.O. için ne yapılacak?

- Y.O.'nun tedavisini vakfımla beraber ben karşılayacağım. 10 gün içinde Cenevre'den doktorlar gelecek. Ocak ayında büyük bir toplantı yapacağız. Y.O. için insanların dikkatini çekmek istiyoruz. Oraya gittiğimde o kadar sevindim ki, bütün çocuklar beni görünce mutlu oldu.

ANNE-BABALAR ARADI

Size başka AIDS taşıyıcısı çocukların aileleri de başvuruyor. Bu çocuklar için ne yapılacak?

- Çok heyecanlıyım çünkü dokuz anne-baba bana telefon etti ve kendi çocuklarının da AIDS taşıyıcısı olduğunu söyledi. Kimliklerini açıklamak istemiyorlar. Onların tedavilerini vakfımla karşılayacağım. Düzenli olarak ilaçlarını aldıkları zaman, 20-30 yıl yaşayabilirler.

AIDS'li bir çocuğun aylık tedavi masrafı ne kadar?

- Yaklaşık bin dolar.

Türkiye'de 10 çocuk var. Yalnızca Türkiye'deki AIDS'li çocuklar için altına girdiğiniz yük ayda 10 bin dolar ediyor. Ayrıca vakfın Afrika'daki diğer yardımları var. Vakıf bu yükü kaldırabilecek mi?

- İnşallah karşılayacağız. Allah bize yardım ediyor. Başka vakıflarla bağışlar var. Her zaman bir tünelimiz var ve hep bir güneş çıkıyor. Bağışçılar oluyor. Zannediyorum, hasta ve öksüzlere yardım ettiğimiz zaman Allah'a hizmet ediyoruz. 17 Ocak'ta İzmir'de bir bale gösterisi yapacağız. Mısır Operası oynayacak. Bütün gelirlerini çocuklar için kullanacağız. Ayrıca Afrika'da konferanslar, temsiller, kültür etkinlikleri yapıyoruz.

Gönüllü olarak çocuklara yardım etme fikri nasıl ortaya çıktı?

- Ben İsviçre'deki Cenevre Üniversitesi'nde eczacılık okudum. Daha sonra, 1980'de gönüllü olarak çalışmaya başladım. Ayrıca 15 yıldır Fildişi Cumhuriyeti'nin Yunanistan Başkonsolosuyum.

NASIL GÖNÜLLÜ OLDU?

Geçiminizi nasıl sağlıyorsunuz?

- Babam Türk'tü. Annem ise Levanten. Ben Türkiye'de büyüdüm. Notre Dame de Sion Fransız Lisesi'nden mezun oldum. Annemle birlikte şu anda Cenevre ve Atina'da yaşıyoruz. Bunları babam vefat ettikten sonra onun paralarıyla yaptık.

Gönüllü olma ve hayatınızı çocuklara adama fikri nasıl oluştu?

- Eczacı olduğum için çocukların aşılarını ben yapıyordum. Onlar da gönüllüler arıyorlardı. Öyle başladı. Ondan sonra zaten beni kaptılar.

Vakfı tek başınıza mı kurdunuz?

- Gönüllü Afrikalılarla birlikte kurduk.

Başka projeleriniz var mı?

- Bingöl depreminden sonra yardım getirmiştim. Şimdi de öksüzlere ve sakat askerlere verilmek üzere 50 tekerlekli sandalye getirdim. Onlar şu an gümrükte. Ne zaman ulaştırılacağını bilmiyorum.

Güney Afrika'da Fethullah Gülen'in okulları var. Onlardan haberiniz var mı?

- Evet var.

Onlarla bir yardımlaşmanız oluyor mu?

- Evet, yardım var.

Afrika’daki hastaneler

Afrika'da neler yapıyorsunuz?

Benim 1980'de kurduğum ve halen başkanı olduğum Afrika'ya Hareket Vakfı'nın yaptırdığı dokuz hastane var. Bu hastaneler, Afrika'nın farklı ülkelerinde bulunuyor. Buralarda AIDS tedavisi yapıyoruz. Hastanelerle sekiz bin kişiye ulaşılıyor. Bu kişilerin aylık gelirleri bir dolar. O kadar fakirler yani. Ayrıca bin kişilik bir yetimhane yapılıyor. Burada, babaları ve anneleri ölen çocuklar ile AIDS taşıyıcısı olan çocuklar kalacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!