Altın Portakal adayı kusurlu, eşinden miras yok

Güncelleme Tarihi:

Altın Portakal adayı kusurlu, eşinden miras yok
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2011 15:09

İZMİR’de 4 yıl önce 42 yaşında vefat eden TRT Türk Halk Müziği sanatçısı Ahat Uruk’un açtığı, ölmesi üzerine annesi ve 3 kardeşinin devam ettirdiği boşanma davasında kusurlu bulunan eşi mirastan men edildi.

’Dondurmam Gaymak’ filminde ’Zeynep’ karakterini canlandıran ve Antalya Film Festivali’nde Altın Portakal adayı olan 39 yaşındaki Burcu Tuna Uruk, bu kararla eşinin mirasından pay alamayacak. Ahat Uruk’un annesi ile 3 kardeşi, Burcu Tuna Uruk’un daha önce aldığı ve mirasçı göründüğü ’veraset ilamı’nı iptal ettirdi.

TRT Sanatçısı Ahat Uruk, 2002 yılında evlendiği oyuncu Burcu Tuna Uruk ile evliliğinde sorunlar yaşamaya başlayınca 2007 yılında boşanmak için mahkemeye başvurdu. Ahat Uruk, eşinin kendisinden maddi çıkar sağlamayı düşündüğünü ve aralarında şiddetli geçimsizlik olduğunu belirterek, İzmir 11’inci Aile Mahkemesi’nde boşanma davası açtı.

’KANSER OLDUM BANA BAKMADI’ Â

Uruk, dava dilekçesinde kansere yakalandığını, hastalandıktan sonra eşinin kendisine kötü muammelede bulunduğunu, ’Eşek gibi çalışacaksın, bana bakmak zorundasın’ diyerek psikolojisini bozduğunu iddia etti. Ahat Uruk, boşanmak istediği eşinin hastalığıyla ilgili kendisine hiç yardımcı olmadığını, aksine ’Sen öleceksin, araban, evin ve her şeyin bana kalacak’ sözleriyle tüm hayati umutlarını bitirdiğini öne sürdü.

SUÇLAMALARI REDDETTİ, TAZMİNAT VE NAFAKA İSTEDİ

Mahkemeye cevap dilekçesi veren tiyatro sanatçısı Burcu Tuna Uruk ise, eşinin rahatsızlığında hep yanında olduğunu, ancak kocasının evliliklerinin ilk günlerinden itibaren kendisine sadık bir eş olmayıp, sürekli aldattığını öne sürdü. Dondurmam Gaymak filminde ’Zeynep’ karakterini canlandıran ve Antalya Film Festivali’nde Altın Portakal adayı olan Burcu Tuna Uruk, eşinin sağlığıyla yakından ilgilendiğini, onun ise biraz iyileştiğinde hep başka kadınlarla ilişki kurmaya yeltendiğini iddia etti. Kendisinin, Ahat Uruk’un üçüncü eşi olduğunu belirten Burcu Tuna Uruk, hasta olduğu dönemlerde ’onur konseri’ düzenleyip, gelir sağladığını anlattı. Boşanmak için 200 bin TL maddi, 35 bin TL manevi toplam 235 bin TL tazminat ile aylık 700 lira yoksulluk nafakası istedi.

DAVA SÜRERKEN ÖLDÜ

Bağırsak kanseri tedavisi gören Ahat Uruk, boşanma davası sürerken, 11 Eylül 2007’de öldü. Uruk’un ölümünden sonra yasal mirasçısı olan annesi Meliha Uruk, kardeşleri Nihal Uruk, Nevzat Uruk ve Hakan Uruk açılan boşanma davasına katılarak, gelinleri Burcu Tuna Uruk’a karşı davayı sürdürme kararı aldı. Davayı devam ettirmek için 11’inci Aile Mahkemesi’ne katılma dilekçesi veren Uruk Ailesi, Ahat Uruk’un hastalığı döneminde onunla hiç ilgilenmediğini belirttikleri gelinlerinin, ölümünden sonra da kendilerine, ’Bana bakmaya mecbursunuz, ya anlaşırız ya da mahkeme kararıyla istediklerimi zorla alırım’ diyerek tehdit ettiğini ileri sürdü.

Mahkeme hakimi, Ahat Uruk ile eşi Burcu Tuna Uruk’un eşit kusurlu olduğuna karar verip, davayı bitirdi. Uruk Ailesi, davayı temyiz etti. Dosyayı inceleyen Yargıtay 2’inci Hukuk Dairesi, Burcu Tuna Uruk’un daha fazla kusurlu olduğunu belirtip kararı bozdu.

MİRASÇILIKTAN ÇIKARILMASINI İSTEDİLER

Bunun üzerine anne Meliha Uruk, çocukları Nihal Uruk, Nevzat Uruk ve Hakan Uruk, Türk Meddeni Kanunu’nun 181’inci maddesine göre kusuru ispatlanan Burcu Tuna Uruk’un mirasçı olmayacağını ileri sürdü. Aile, boşanma davası sürerken Ahat Uruk’un ölmesi üzerine alınan ve davalı Burcu Tuna’nın da mirasçı olarak gösterildiği, İzmir 13’üncü Sulh Hukuk Mahkemesi’nin 21 Eylül 2007 tarihili veraset ilamının iptali, Ahat Uruk’un mirasçılarını gösterir yeni veraset ilamının düzenlenmesi için, İzmir 8’inci Sulh Hukuk Mahkemesi’nde dava açtı. Burcu Tuna Uruk’un avukatı davanın reddini istedi.

MAHKEME: KUSURLU EŞ MİRASÇI OLAMAZ

Dosyayı inceleyen İzmir 8’inci Sulh Hukuk Mahkemesi Hakimi Nuran Yörük, kusur tespitine yönelik olarak, Uruk Ailesi fertelerinin katılımıyla devam ettirilen boşanma davasında, Burcu Tuna Uruk’un daha fazla kusurlu olduğu yönünde karar verildiğini belirtti. Bu kararın da 23 Şubat 2011 tarihinde kesinleştiğini vurguladı. Kusurlu eşin mirasçı olamayacağına dikkat çekti. Davalı Burcu Tuna Uruk’un 12 pay üzerinden 6 pay sahibi olarak mirasçı gösterildiği veraset ilamını iptal etti. Ahat Uruk’un mirasını 6 pay kabul edip, annesi Meliha Uruk’a 3 pay, kardeşleri Nevzat, Nihal ve Hakan Uruk’a da 1’er pay verilmesine karar verip davayı bitirdi.

’KARDEŞİMİN VASİYETİ YERİNE GELDİ’

Kardeşinin sağlığında, boşanma davası devam ederken ölmesi halinde, kendisine hastalığında bakmayan eşi Burcu Tuna Uruk’a karşı hukuk mücadelesinin sürdürmelerini istediğini belirten Nihal Uruk şöyle dedi:

"Yargıtay ilk kez böyle bir karar verdi. Kardeşimi yaşıyormuş gibi düşünerek, eşini kusurlu buldu. Burcu, kardeşimin maaşını da alıyordu. Bu karar ile artık mirasçı olmadığından, elde ettiği tüm hakları geri alındı. Bizler ona karşı onur savaşı verdik. Bunu da hukuki yönden kazandık. Bu karar örnek bir karar."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!