'Şarlatan' davası başladı

Güncelleme Tarihi:

Şarlatan davası başladı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2011 13:46

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, Kocaeli'nin Dilovası ve Kandıra ilçelerinde yaptığı araştırmayı açıklamasının ardından kendisine “şarlatan” dediğini ileri sürdüğü Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu hakkında açtığı davanın görülmesine başlandı.

Kocaeli 2. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, avukatları Ali Haydar Konca, Yıldız Ertuğ Ünder, Nesrin Aktaş, Beyhan Savran ve Elvan Okur ile Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu'nun avukatı İbrahim Ateş katıldı. Karaosmanoğlu, Kocaeli dışında olmasını mazeret göstererek duruşmaya gelmedi.

Hamzaoğlu'nun avukatı Konca, sadece Kocaeli'nin değil, Türkiye kamuoyunun tüm dikkatinin bu dava üzerinde olduğunu söyledi.

Davada bilim ile bilim karşıtlığı, özerk ile özgür üniversite, gerçeklerin kamuoyuna açıklanması ile gerçeklerin halktan saklanması düşüncesi karşıtlıklarının yargılandığını anlatan Konca, şöyle konuştu:

“Müvekkilim (Endüstri Yoğun Bölgelerde Yaşayanlarda Ölüm Nedenleri: Dilovası Örneği) başlıklı araştırmasında Dilovası'nda annelerin ilk sütü ve bebeklerin ilk dışkılarında bazı ağır metaller ile eser elementlerin bulunduğuna ilişkin bilimsel çalışma yapmıştır. Bu çalışmanın gazetelerde yayınlanmasının ardından Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, müvekkilim hakkında bir toplantıda, “Şimdi birileri çıkıp, anne sütünde ve bebeklerin dışkılarında ağır metallere rastlandı diyor. Ancak hiçbir dayanağı, hiçbir belgesi yok. Valiliğe, Sağlık Müdürlüğüne ya da belediyelere bununla ilgili bir rapor, bir belge verdi mi? Sadece adı profesör. Adam çıkıyor bilgi, belge olmadan konuşuyor. Böyle bir hakkı yok. Bilim adamı belgelerle konuşur. Onun bu yaptığına ise şarlatanlık denir, şov yapmak denir” şeklinde konuşmuştur.”

Bu sözlerle Karaosmanoğlu'nun ısrarla basın yolunu kullanarak müvekkiline hakaret ettiğini iddia eden Konca, “Söz konusu beyanlar müvekkilimin kişiliğine, manevi bütünlüğüne bilimsel kariyerine ve unvanına yönelik ağır saldırılardır. Bu nedenle sanığın cezalandırılmasını talep ediyoruz” dedi.

Hamzaoğlu da avukatının beyanlarına katıldığını belirterek, “Sanık cezalandırılsın” dedi.

Karaosmanoğlu'nun avukatı Ateş de müvekkilinin meslek mazeretinden dolayı duruşmaya katılamadığını belirterek mahkemenin müvekkilinin dinlenmesinin ardından karar vermesini talep etti.

Kocaeli'deki yerel gazetede çalışan muhabirlerin tanık olarak dinlenmesinden sonra mahkeme başkanı Yaşar Yavuz, sanığın savunmasının alınması, tanık Ejdet Hatipoğlu'nun dinlenilmesi ve Kocaeli gazetesinin 19 ve 22 Ocak tarihlerindeki nüshalarının mahkemeye gönderilmesi istemiyle duruşmanın 15 Eylül'e bırakılmasına karar verdi.

Cumhuriyet savcılığınca hazırlanan iddianamede, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu'nun KOÜ Derbent Uygulama Oteli'nde 22 Ocak'ta yaptığı bir konuşmada KOÜ Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu'na “şarlatan” diyerek “basın yoluyla hakaret” ettiği belirtiliyordu.

DURUŞMA ÖNCESİ PROFESÖR HAMZAOĞLU'NA DESTEK

Kocaeli 2. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşma öncesi Kocaeli Adliyesi önünde toplanan aralarında öğretim üyeleri, öğrenciler ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin de bulunduğu bir grup, “Onur hoca onurumuzdur”, “Bilime uzanan eller kırılsın” şeklinde sloganlar attı.

Burada grup adına basın açıklaması yapan Türk Tabipler Birliği Merkez Konsey Başkanı Eriş Bilaloğlu, adliye önünde oldukları için sevinçli değil, üzgün olduklarını söyledi.

Bilaloğlu, “Bu durumdan üzgünüz ama biz Onur'a ve onun yaptığına sahip çıkan bir grup olarak onunla birlikte olduğumuz için de mutluyuz. (Biz Onur'u savunuyoruz) diyoruz ama önce Onur bizi savundu. Bu ülkede yaşayanların sağlığını ve bu ülkenin geleceğini savunan işler yaptı. Şimdi onunla birlikte kendimize sahip çıkan ve savunan bir iş için buraya geldik” şeklinde konuştu.

Bu ülkenin bilim insanlarına sahip çıkılmasını istediklerini ifade eden Bilaloğlu, “Ne yazık ki mevcut hükümet, her şeyin fiyatını bilen ama değerini bilmeyen bir anlayışta. Biz bilim insanları, geleceğine ve çocuklarına sahip çıkanlarız. O nedenle hem Onur'u hem de kendimizi kutluyoruz” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!