Suriyeli muhalifler Antalya'da

Güncelleme Tarihi:

Suriyeli muhalifler Antalyada
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2011 15:47

Aralarında eski parlamenterler, yazarlar, gazeteciler, insan hakları savunucuları ve işadamlarının da bulunduğu bir grup Suriyeli, ülkelerinde yaşananları değerlendirmek ve dünyaya seslerini duyurmak amacıyla Antalya'da toplanıyor.

Haberin Devamı

Suriye'de yaşanan çatışmalar ve kargaşa devam ederken, ülke içinde ve dışında yaşayan yaklaşık 300 Suriyeli, yaşanan süreci değerlendirmek, oluşturulacak sözcü grupla Suriye hükümeti üzerinde baskı oluşturmak ve dünyaya seslerini duyurmak amacıyla 31 Mayıs-2 Haziran tarihleri arasında Antalya'da düzenlenecek kongrede bir araya gelecek.

Antalya'ya gelen ilk 30 kişilik grup arasında bulunan eski milletvekili Muhammed Memun el Humsi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye içinde ve dışında yaşayan insanlar olduklarını, özgürlüğünü almak için ayaklanan Suriye halkına destek vermek amacıyla toplumun tüm kesimlerini temsil eden 300 kişi olarak süreci ve bundan sonra neler yapabileceklerini değerlendirmek amacıyla Türkiye'de toplanmaya başladıklarını söyledi. Bu buluşma için Türkiye'yi, Suriye ile dost, kardeş ve demokrat bir ülke olması nedeniyle seçtiklerini anlatan El Humsi, “Elimizde Suriye'de yaşanan olayların videoları var. Bu olaylarda da halkın elinde Suriye bayrağının yanında Türk bayrakları var. Yaşananların başından bu yana Türk hükümeti ve Türk halkı, Suriye halkını destekliyor” dedi.

“BÜYÜK KATLİAM YAŞANIYOR”

Kendilerine “Suriyeli muhalifler” denmesini istemediklerini, halkın tüm kesimlerinin temsilcileri olarak daha fazla neler yapabileceklerini Antalya'da değerlendireceklerini vurgulayan El Humsi, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“Suriye halkı özgürlüğünü almak için ayaklandı. Suriye'de 55-60 günde büyük katliam yapıldı. Binlerce şehit, binlerce yaralı ve on binlerce yaralı var. Halk ilaçsız, kadınlar ve çocuklar zor durumda. Bu durumdaki halkımıza Suriye hükümeti tarafından büyük ambargo uygulanıyor. Hükümet güçleri halkın ibadet yerlerine saldırıyor. Yaşanan bu süreç nedeniyle siyasi bir amaçla toplanmıyoruz. Antalya'da toplanan bizler bu halkın sesiyiz. Buradaki görüşmelerimizden sonra Suriye halkı adına konuşmak için aramızdan bir grup seçeceğiz. Bu grup yeni geçici hükümete baskı oluşturmak için görüşmeler yapacak. Tüm dünyaya halkımızın sesini duyurarak tüm dünyanın da Suriye hükümetine baskı yapmasını istiyoruz.”

“HİÇ OLMAZSA TÜRK GAZETECİLER GİRSİN”

Suriye hükümetinin yaşananları gizlemek amacıyla dünyadaki gazetecileri ülkeye sokmadığını, yaşananların dünya tarafından yeterince algılanamadığını ve dünyanın sessiz kaldığını ileri süren El Humsi, sözlerini şöyle sürdürdü:

Haberin Devamı

“23 milyon nüfusumuz var. Halkın yaşadıklarının bilinmemesi için gazetecilere izin verilmiyor. Suriye rejimi yalan söylüyor. Sokaktaki gösterilerde de halkımız hiç olmazsa Türk gazetecilerin ülkeye girişine izin verilmesini talep ediyor. Türk medyası dünyada, dürüst ve güvenli şekilde olayları nakledebilecek bir yapı olması nedeniyle ismini duyurmuş durumdadır. Suriye'deki rejim, gazetecilerin girişini engelleyerek, yapılan katliam ve kötülüklerin görülmesini istemiyor. Ülkemizde toplu mezarlar var. Korktuğumuz için elimizde veremediğimiz çok fazla katliam görüntüsü var. Bunları Birleşmiş Milletler çatısı altında medyaya vermek ve dünyaya duyurmak istiyoruz.”

Haberin Devamı

Antalya'da toplanan bazı Suriyelinin ülkeye geri döneceğini, oluşturulacak sözcü grubun sesini duyurmak için uluslararası kuruluşlarla görüşmeler yapacağını ifade eden El Humsi, Türk halkı ve Türk hükümetinden de bu süreçte daha fazla destek beklediklerini söyledi. El Humsi, daha sonra şu görüşleri öne sürdü:

“Şimdiye kadar Türk hükümetinden herhangi bir yöneticiyle görüşmemiz olmadı. Sözcü grubumuzun belirlenmesiyle muhatap alınmak ve Türk yetkililerle de görüşmeyi umut ediyoruz. Türk hükümeti, Beşşar Esad'a bu olaylarda bir süre nasihat verdi ancak daha sonra ümidini yitirdi. Türk hükümetinin Suriye halkına önem vereceğini düşünüyoruz. Suriye halkının yaşadığı zorluklar ve işkencelere karşı Türkiye'den destek bekliyoruz.”

Haberin Devamı

Muhammed Memun el Humsi, Antalya'daki toplantının sonunda halkın yaşadıklarına ve taleplerine ilişkin bir bildiri yayımlamayı planladıklarını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!