BBC Türkçe'de 'radyo susuyor'

Güncelleme Tarihi:

BBC Türkçede radyo susuyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2011 00:00

BBC Türkçe Servisi 72 yıldır yaptığı radyo yayınlarına bugün son veriyor.

Haberin Devamı

BBC Türkçede radyo susuyor

 

Yayın hayatına İkinci Dünya Savaşı yıllarında kısa dalgadan başlayan, ilerleyen yıllarda Türkiye'deki ortakları ile FM bandına geçen BBC Türkçe bugün TSİ 18.00'deki yayını ile son kez dinleyicilerine seslenecek.

 

Servis, internet ve televizyon yayınlarına ise devam edecek.

 

Yayınların son bulması kararı İngiltere genelinde hükümetin sağlık sektöründen savunmaya hemen her alanda yaptığı bütçe kesintilerinin bir uzantısı olarak alındı.

Haberin Devamı

Â

BBC Türkçe Servisi Ekibi - 2011

Hüseyin Sükan - 1978

Ayça Abakan - 1983

Hülya Noseda - 1988

Murat Nişancıoğlu - 1992

Hüsnü Kural - 1994

Emre Azizlerli - 1997

Ebru DoÄŸan - 1998

Cenk Erdil - 2000

Sevi Sarıışık - 2002

Emre Temel - 2003

Hüseyin Alkan - 2003

Alper Ballı - 2003

Murat Baykara - 2004

Aylin Bozyap - 2004

Selin Girit - 2004

Emre Bal - 2007

Güney Yıldız - 2007

Altuğ Akın - 2010

Elif Kalaycıoğlu – 2010

Türkçe dahil toplam 32 farklı dilde yayın yapan BBC Dünya Servisi'nin bütçesi, yaklaşık yüzde 25 oranında kesintiye uğradı.

 

BBC yönetimi bu kapsamda, internetin giderek artan önemini ve potansiyelini gözeterek bu alana yönelme kararı aldı.

 

BBC Türkçe'nin NTV ortaklığı ile sürdürdüğü televizyon yayınları ise bir iş modeli olarak örnek gösterildi.

 

Dolayısıyla BBC Türkçe'nin, diğer pek çok dil bölümü gibi, radyo yayınlarından vazgeçmesine karar verildi.

 

Kesintiler, kapsamında Makedonca, Arnavutça, Sırpça, Karayipler (İngilizce) ve Afrika (Portekizce) servisleri bütünüyle kapatılırken; Azerice, Çince (Mandarin), Rusça, Küba için İspanyolca, Ukraynaca ve Vietnam bölümleri radyo yayınlarına son veren diğer bölümler oldu.

 

Haberin Devamı

Ancak bugün radyo yayınlarının susması; BBC Türkçe'nin yayın hayatının sona ermesi anlamına gelmiyor.

 

BBC Türkçe, internet üzerinden verdiği yazılı, sesli ve görüntülü hizmetleri genişletip çeşitlendirerek sürdürecek.

 

BBC Türkçe'nin NTV üzerinden haftanın beş günü yayınlanan tıklayın Dünya Gündemi programı da devam ediyor.

 

'Burası BBC, Londra'

BBC Türkçe radyo yayınları Türkiye'de nesillerin haber alışkanlığını şekillendirdi; Türkiye'de pek çok yayın kuruluşunun altyapısına katkısı oldu.

 

'Burası BBC, Londra' anonsu ise kurumun nesilden nesile bıraktığı miras niteliğinde.

 

BBC Türkçe Servisi Editörü Murat Nişancıoğlu, "Herkes radyonun kapanmasından dolayı bir burukluk hissediyor. Çünkü bu, 72 yıllık bir gelenek. BBC Türkçe Servisi'nin ana faaliyeti radyoydu ve belli dönemlerde önemli işlevleri de oldu. Özellikle Türkiye'de daha medyanın gelişmediği ve bazı sınırlamalarla karşılaştığı dönemlerde..." diye konuştu.

 

Haberin Devamı

BBC Dünya Servisi Dil Bölümleri Koordinatörü Lillianne Landor da BBC Türkçe'nin yayın hayatı boyunca pek çok ilke imza attığını; özverili ve profesyonel ekibi ile dinleyicilerine fevkalade bir hizmet sunduğunu ve kurumun gurur duyduğu işlere imza attığını vurguladı.

 

Kesintiler, Londra'nın merkezinde, Dünya Servisi'nin üssü olan Bush House'ta 19 kişilik bir ekiple faaliyet gösteren servisin beş çalışanının da işlerinden ayrılması ile sonuçlanıyor.

 

Öncelikle gönüllülük esasında gerçekleşmesine gayret edilen arasında servisin müdürü Hüseyin Sükan da bulunuyor.

 

1997'den bu yana BBC Türkçe Bölümü'nün müdürlüğünü yürüten Hüseyin Sükan, "Günümüzde internet, sosyal medya ve mobil cihazlar üzerinden faaliyet gösteren çok çeşitli medya platformları var. Biz de televizyon ve internetten yayınlarımızı sürdüreceğiz. Ancak bunların hiç birinin radyonun yerini tam olarak alabileceğini zanetmiyorum." diyor:

 

Haberin Devamı

"Radyo bir yayıncı ve haberci için kitlelere hızlı ve doğrudan ulaşabilme olanağı, kendini geliştirmesi için bir okul, yaratıcılığını ortaya koyabilmesi için çok uygun bir ortam. BBC Türkçe, belli dönemlerde Türkiye'deki dinleyicileri için sansürlenmiş haberlere ulaşabildikleri tek kaynak oldu. Bir çok tanınmış gazetecinin geçmişinde BBC Türkçe deneyimi var. Bu kadar zengin bir tarihe sahip radyomuzun sesinin kısılmasını bir dönemin kapanması diye tarif etmek yanlış olmaz."

Â

/images/100/0x0/55ea1803f018fbb8f86add28

Bir dönemin sonu

BBC Türkçe Servisi, radyo yayınlarına 20 Kasım 1939 tarihinde başladı.

 

Ekibini Türkiye'deki gazeteciler arasında titiz ve kapsamlı bir eleme süreci ile oluşturan BBC Türkçe, İkinci Dünya Savaşı, Kore Savaşı, Küba'daki ABD-Rusya füze krizi, İran'da İslam Devrimi, Türkiye'de 1960 ve 1980 askeri müdahaleleri, Irak'ta Körfez Savaşı gibi krizlerin en yakın tanığıydı. Dünyanın çehresini değiştiren sayısız çatışma, anlaşma, felaket ve bilimsel atılımlar, BBC Türkçe'nin Londra'daki stüdyolarından Türkiye'deki dinleyicilerimize ulaştı.

Haberin Devamı

 Â

BBC DÃœNYA SERVÄ°SÄ°

1932'de kuruldu

32 dilde yayın yapıyor

180 milyon dinleyicisi var

50 merkezde 250 muhabir haber topluyor

Yayıncılık evrim geçirirken, BBC Türkçe de yayınlarında kullandığı malzemeyi plaklardan, jiletle kesilip yapıştırılan manyetik teyplere, daha sonra da dijital ortama aktardı. İnternet yayınlarına, cep telefonu hizmetlerine başladı.

 

BBC Türkçe, BBC bünyesinde ilk canlı telefonlu bağlantıları, ilk özel seçim programlarını yaptı; tüm yayınlarını da stüdyolardan bütünüyle canlı olarak gerçekleştiriyordu.

 

Zaman içinde yayın saatleri ve yapısı değişen BBC Türkçe, son yıllarda her gün Türkiye saatiyle 18:00'de, yayınlarına haber bülteni ve günün gelişmelerinin analizi ile başlıyor; yayınındaki 15 dakikalık programlarla siyaset, toplum, sanat ve kültür alanlarındaki gelişmeleri inceliyordu.

 

Hafta içi her sabah TSİ 07.00'de günün gündemini ve basından gelişmeleri aktaran BBC Türkçe, hafta sonları da 30 dakikalık haber programlarına yer veriyordu.

 

BBC Türkçe tüm yayınlarında, dünyanın en büyük ve köklü yayın kuruluşunun parçası olmanın getirdiği geniş imkanlarından yararlanıyor.

 

Dünyada 50'ye yakın merkezde 250 kadar BBC muhabiri BBC'nin haber toplama ağını oluşturuyor.

/images/100/0x0/55ea1803f018fbb8f86add2a

 

BBC Dünya Servisi'nin Londra merkezindeki binası Bush House'ta, 30'dan fazla ülkenin alanında uzman muhabirlerinin aynı çatı altında çalışmasının sağladığı az rastlanan türden bir işbirliği var.

 

BBC Türkçe'nin 72 yıllık radyo birikimini ele aldığımız özel bir programı, bu akşam TSİ 18.00'deki yayınımızda dinleyebilirsiniz. Bu uzun yayın maratonundan akılda kalan olayların yer aldığı programda, yayınlara damga vuran, emek verenler de, anılarını, görüşlerini paylaşacaklar.

 

 
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!