Taş Mektep’ten Ankara Atatürk Lisesi’ne

Güncelleme Tarihi:

Taş Mektep’ten Ankara Atatürk Lisesi’ne
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2011 00:00

1886’da beş yıllık idadi olarak eğitim-öğretime başlayan ve adını Atatürk’ten alan “Ankara Atatürk Lisesi”, şimdiye kadar birçok profesör, politikacı, hukukçu, şair ve yazar yetiştirdi. Kurulduğu yıllarda halk arasında “Taş Mektep” olarak anılan okul, bu yıl kuruluşunun 125. yılı nedeniyle, en az 125 başarılı öğrencisini İngiltere’ye dil kursuna göndermeyi hedefliyor.

ALTAN Öymen, Atilla Sav, İlber Ortaylı, Ahmet Muhip Dranas, Can Yücel, Orhan Veli, Can Dündar, Erman Toroğlu, Murat Bardakçı, Tayfun Talipoğlu, Burhan Doğançay, Şevket Uğurluer... Daha birçok sanatçı, profesör, rektör, hukukçu, yönetmen, gazeteci, şair ve yazar yetiştirdi Ankara Atatürk Lisesi.

Lisede Ankara Atatürk Lisesi Eğitim Vakfı (ALEV) Başkanı Erol Üçer’in deyimiyle, “Öğrencilerin bakış açısını genişletmek için” düzenlenen sportif, sosyal ve kültürel etkinlikler dikkat çekiyor. Şu anda liseye devam eden, mezun olup üniversiteye yerleşmiş, yakın ya da uzak geçmişte mezun olup iş hayatına atılmış öğrencileri de Üçer ile aynı fikirde. 2004’te Ankara Atatürk Lisesi’nden mezun olan Fatma Tunçer, öğretmenlerinin yönlendirmesiyle voleybol takımına girdiğini belirterek, “Hem üniversite sınavlarına hazırlandım, hem de maçlara çıktım. Ders çalışmamı hiç aksatmadı voleybol takımında olmam. Ve ÖSS’de dereceye girdim. Hocalarımız o dengeyi sağlamamıza yardımcı oluyordu” diyor.

Özakman: Öğrenci derneğini kurduk

Ünlü yazar Turgut Özakman ise, 1946’da lisede bir öğrenci derneği kurduklarını ve hiçbir engelleme olmadan faaliyetlerini sürdürdüklerini belirtiyor. Özakman, 1985’te kurulan ALEV’in hem okul hem de öğrencilere çok büyük katkıda bulunduğunu ve bunun çok önemli olduğunu da vurguluyor.

Gazeteci Tayfun Talipoğlu ise, Ankara Atatürk Lisesi’nin öğrencilerini müthiş bir özgüvenle yetiştirdiğini söyleyerek, ALEV Başkanı Erol Üçer’in okula katkılarını şu sözlerle özetliyor: “Ankara Atatürk Lisesi mezunlarının, kendilerinin ve lisenin farkında olmalarının nedeni Erol Üçer’dir.”

Ankaralılar ‘Taş Mektep’ diyordu

Okul, Ankaralılar tarafıdan ‘Taş Mektep’ adıyla anıldı uzun bir süre. Temeli 1886’da Ankara Valisi Sırrı Bey tarafından atılarak o yıl tamamlanan okul, 5 yıllık bir ‘idadi’ (Osmanlı’da lise dengi okul) olarak kuruldu. 1908’de de ‘Sultani’ (Sultanlara layık lise dengi okul) haline geldi. Okulun adı da zaman içinde birçok kez değişti. Cumhuriyet’in ilanının ardından Tevhid’i Tedrisat Kanunu’nun yürürlüğe girmesiyle Ankara Erkek Lisesi adını aldı. 1938’de Orta Tedrisat Genel Müdürü Avni Yukaryuç, Ankara Maarif Müdürü Salim Atalık ve Okul Müdürü İhsan Üngüt, Atatürk’e okulun adını ‘Atatürk Lisesi’ olarak değiştirilmesini önerdi. O da bu öneriyi ‘Ankara Atatürk Lisesi’ olarak değiştirip, kabul etti. Atatürk’ün ‘Taş Mektep’i ilk ziyareti ise 30 Aralık 1919’da gerçekleşti.

1940’ta bugünkü binasına taşınan lise, 1974-75 eğitim öğretim yılından bu yana kız-erkek karma eğitim yapıyor. 1991-1992 öğretim yılında bazı derslerin öğretiminin yabancı dille yapılması nedeniyle ‘Anadolu Lisesi’ statüsü kazandı. 2007-2008 öğretim yılından beri de öğrencileri, hazırlıkla birlikte 5 yıllık bir eğitim sürecinden geçiyor. Lise şu anda Türkiye genelinde, eğitim süresi 5 yıl olan yabancı dil ağırlıklı 10 liseden biri. Ankara’da ise bu özelliğe sahip tek okul.

ALEV’in büyük katkısı

Lise öğrencileri ve mezunlarının da belirttiği gibi burs ve çeşitli sosyal etkinlik imkanlarının sunulmasındaki en büyük görevi 1985’te Erol Üçer öncülüğünde kurulan Ankara Atatürk Lisesi Eğitim Vakfı (ALEV) üstleniyor. Vakıf bu yıl 125 öğrenciyi İngiltere’ye göndermeyi planlıyor. Çünkü, bu yıl okulun kuruluşunun 125’inci yılı. Tabii vakfın kaynakları bu hedefi gerçekleştirmek için yeterli değil. Bu nedenle desteğe ihtiyaç duyuluyor. Vakıf tarafından, bu hedefe ulaşılmasına katkıda bulunmak isteyenler için de bir destek kampanyası başlatıldı. Kampanyaya katılmak isteyenler Garanti Bankası Necatibey Şubesi’ndeki hesap numarasına bağışta bulunabilirler. Şube Kodu: 130, Hesap Numarası: 629 82 87

Öğrenciye ne verirseniz fazlasıyla alabilirsiniz

Erol Üçer (Ankara Atatürk Lisesi Vakıf Başkanı): 250 civarında öğrenciye burs veriyoruz. Ayrıca yemek, kitap, ulaşım masrafı, kıyafet gibi şeyler de var. Vakfın senede öğrencilere ve okula 500 bin TL’ye yakın katkısı var. 500 bin TL bağışçılarımızdan ve gayrimenkullerden gelen gelirle sağlanıyor. Öğrencilerimizin burs alabilmesi için tabii önce derslerinde başarılı olması lazım. Notlarının en az 4,5 olması gerekiyor. İkinci etken de ailesinin maddi durumu. Bursa ihtiyaç duyması gerekiyor. Ayrıca öğrencinin disiplin kurallarına uygun olması lazım. Ama birinci sınıftayken notları belli olmadan da, burs veriyoruz, ailesinin maddi durumu yetersizse. Devamlı da derslerinde başarılı olması için yönlendiriyoruz öğrencimizi. Öğrenciye ne verirseniz fazlasıyla alabilirsiniz. Bu çocuklar zeki ve derslerinde başarılı olan çocuklar. Bizim için müthiş şanstır. Biz de onları bulup çıkarmaya çalışıyoruz. Vakıf Koordinatörü Gönül hanım, çocuklara bir anne gibi davranır. Onların dert ortağı olur. Çok yönlü bir aile havası var bizim okulumuzda.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!