Libyalı muhalif lider Ankara'da

Güncelleme Tarihi:

Libyalı muhalif lider Ankarada
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2011 14:20

İki günlük ziyaret için Türkiye'ye gelen Libya Ulusal Geçiş Konseyi Başkanı Mustafa Abdülcelil, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'yla görüştü.

Haberin Devamı

Başbakanlık Resmi Konutu'nda gerçekleşen Erdoğan-Abdülcelil görüşmesi yaklaşık 1.5 saat sürdü. Kabulde, Dışişleri Bakanı Davutoğlu da yer aldı. Görüşme sonrasında açıklama yapılmadı.

Bakan Davutoğlu ve Abdülcelil daha sonra ise ikili bir görüşme gerçekleştirdi.

Abdülcelil ile Dışişleri Konutu'ndaki görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenleyen Davutoğlu, Ulusal Geçiş Konseyi'ni, Libya halkının meşru bir temsilcisi olarak gördüğünü söyledi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "Libya'daki süreçte şiddetin son bulması için elimizden gelen her türlü çabayı gösterdik. Sayın başbakanımız kapsamlı yol haritasını açıkladı. Bu yol haritası doğrultusunda tüm taraflarla görüşüyoruz. Ulusal Geçiş Konseyi'ni, Libya halkının meşru bir temsilcisi olarak görüyoruz. Bizim için önemli olan Libya halkının barışçıl taleplerinin karşılanması, çatışmalara son verilerek barış sağlanması" diye konuştu.

Haberin Devamı

Davutoğlu, “Libya'nın toprak bütünlüğünün korunması ve güçlü bir devlet olarak, birleşik tek bir Libya'nın uluslararası toplumda saygın konumunu sürdürmesinin” Türkiye'nin öncelikleri arasında olduğunu belirtti.

Bakan Davutoğlu, "Abdülcelil'le Libya'daki insani durumu da ele aldık ve yapılabilecekler konusu görüştük. Özellikle Tunus'taki mültecilerin durumu ve hastane, altyapı gibi konularda birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Tarihte kaderimiz ortaktı ve ilelebet de birlikte olacağız. Ben tekrar kendisine desteğimizi iletiyorum" dedi.

Libya Ulusal Geçiş Konseyi Başkanı Abdülcelil, Ankara'daki temasları kapsamında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le de bir araya gelecek.

Abdülcelil ve beraberindeki heyeti, Esenboğa Havalimanı'nda Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Halit Çevik ve bakanlık yetkilileri karşıladı.

ABD'Lİ YETKİLİYLE GÖRÜŞÜP TÜRKİYE'YE GELDİ

Abdülcelil, bu sabah saatlerinde Bingazi'de, isyan hareketinin başlamasından bu yana Libya'yı ülkeyi ziyaret eden en üst düzey ABD'li diplomat olan Jeffrey Feltman ile görüşmüştü.

ABD, Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın Ortadoğu'dan sorumlu yardımcısı Feltman'ın Bingazi'ye ziyarette bulunması dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Libyalı sivilleri korumakta kararlı olunduğunu belirtti. ABD Dışişleri'nden yapılan açıklamada ayrıca, Kaddafi'nin iktidarı ve Libya'yı terk etmesi gerektiği ifade edildi.

Haberin Devamı

Avrupa Birliği dış politika temsilcisi Catherine Ashton da, dün  Bingazi'de muhaliflere destek sözü vermişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!