İktidar sahibi doymuş olmalı

Güncelleme Tarihi:

İktidar sahibi doymuş olmalı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2011 00:00

Rengarenk filmlerle 14. kez Ankaralı sinemaseverlerin karşısına çıkan Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nde konuşan Derya Alabora, “İktidar sahibi insanların donanımlı ve doymuş olması önemli” dedi.

Haberin Devamı

UÇAN Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali geçtiğimiz haftalarda dünyanın dört bir köşesinden rengarenk filmlerle 14. kez Ankaralı sinemaseverlerin karşısına çıktı. Festivalin bu seneki temasını iktidar olarak belirleyen Uçan Süpürgeliler, kadın yönetmenlerin sinemasından en yeni örnekleri seyirciye sunmakla kalmadı, çok sayıda söyleşiyle de gündem yarattı.
Festival kapsamında kentin yedi noktasında düzenlenen ve iktidarın farklı biçimlerini tartışmaya açan söyleşilere akademisyenler Eser Köker, Serpil Sancar, Hülya Uğur Tanrıöver, Ersan Ocak, Mehmet Ecevit, yazarlar Murathan Mungan, Oya Baydar, Sırrı Süreyya Önder, Meral Okay, gazeteciler Ece Temelkuran, Can Dündar, yönetmen Melek Ulagay, aktivistler Gülnur Elçik, Engin Yılmaz, Buse Kılıçkaya, Barış Sulu ve daha pek çok kişi konuşmacı olarak katıldı.

Haberin Devamı

Gündelik hayat bulmacası

İktidarı gündelik hayattaki bulmacaya dönüştürmek gerektiğini belirten Ece Temelkuran, “İktidar ilişkisi nasıl kuruluyor, bence bunu düşünmek bir gündelik hayat bulmacası. Gündelik hayat pratiklerinde kendini iktidar olurken yakalıyorsun, keyifli bir oyun gibi bu” dedi.
Muhaliflerin iktidardakilerden daha çalışkan olma zorunluluğu bulunduğunu ifade eden Murathan Mungan, “En iyi muhalefet etme biçimi, en iyi yaptığımız şeyi sürdürmektir. Sizden bir tek bunu alamazlar” dedi.
İktidarın başkaları adına karar verme yetkisini kendinde gören, bunu uygulama gücü olan, diğerinin yaşam hakkını kısıtlayan, can güvenliğini tehdit eden, kişisel bütünlüğüne yönelen bir şey olduğunu belirten Sırrı Süreyya Önder ise, “En sıkıntılısı sevginin iktidarı” diye konuştu.

Sanki günümüzü kaleme alıyorum

Güç elde edenin gücünü karşısındakileri ezme aracı olarak kullanmasının bir tür tatminsizlikten kaynaklandığını belirten Derya Alabora, “İktidar sahibi insanların donanımlı ve doymuş olması önemli” dedi.
Muhteşem Yüzyıl’ın bir iktidar oyunu olduğunu ifade eden Meral Okay, “Dizide Süleyman üzerinden giden bir iktidar oyunu var. Ben 500 yıl evvelini yazmaya otursam da dayandığı geçmiş ve bugüne ait kalıntılar nedeniyle, sanki günümüzü yazıyormuşum hissine kapılıyorum. Ne kadın erkek ilişkileri arasındaki, ne vatandaşla iktidar arasındaki ilişki hiyerarşisi değişti” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!