Berlusconi'ye seçim şoku

Güncelleme Tarihi:

Berlusconiye seçim şoku
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2011 09:46

İtalya'da bazı kentlerde ve yerel yönetimlerde dün yapılan belediye başkanlığı seçimlerinde, Başbakan Silvio Berlusconi liderliğindeki merkez sağ, ummadığı bir sonuç aldı.

Haberin Devamı

İtalya'da dün ve önceki gün yapılan seçimler sonrasında ortaya çıkan ve henüz resmi olmayan sonuçlara göre, Başbakan Berlusconi kendisi için sınav niteliğindeki seçimlerden beklemediği bir sonuçla çıktı.

11 vilayet ve bin 200'ü aşkın belediyede yapılan seçimlerde, Milano, Torino ve Bologna gibi önemli şehirlerde merkez sol adaylarının önde çıkması, Napoli'de de ikinci tur seçime gidilecek olması iktidarda deprem etkisi yaratırken, muhalefet partilerinde sevinçle karşılandı.

Başbakan Silvio Berlusconi liderliğindeki merkez sağ için en büyük şok, Berlusconi'nin kalesi konumundaki Milano'da merkez sol adayı Giuliano Pisapia'nın yüzde 48 oranında oy alması oldu. Seçim öncesi en çok ilgiyi toplayan Milano kentinde, merkez sağ adayı ve şu anki başkan Letizia Moratti, oyların yüzde 42'sini aldı. Seçimden aldığı sonucu memnuniyetle karşılayan ve rakibine 6 puanlık bir fark atan Pisapia, 29-30 Mayıs tarihlerinde yapılacak ikinci tur seçimleri kazanacağını ileri sürdü.

Haberin Devamı

BERLUSCONİ "ŞAŞKIN"

İtalyan haber ajansı ANSA'ya konuşan Berlusconi'nin danışmanı, "böyle bir sonuç beklemeyen İtalyan Başbakan'ın son derece üzgün ve şaşkın" olduğunu söyledi.

Milano'dan gelen ilk sonuçlar, Berlusconi cephesinde soğuk duş etkisi yaratırken, Savunma Bakanı Ignazio La Russa, ikinci tura daha kuvvetli asılacaklarının sinyalini şu sözlerle verdi: "Biz hep kazanmayı düşünüyoruz. İlk tura göre ikinci turda gerçeklik daha fazla."

Merkez sağın şu ana kadar diğer büyük şehirlere nazaran nispeten rahat bir şekilde önde götürdüğü tek şehir olan Napoli'de ise yüzde 38 oy alan merkez sağ adayı Giovanni Lettieri ile yüzde 27 oy alan Değerler İtalyası Partisi adayı Luigi De Magistris arasında ikinci tur seçime gidilecek.

Bu arada, Başbakan Berlusconi'nin sözcüsü Paolo Bonaiuti, sonuçlar kamuoyuyla paylaşılırken, yaptığı açıklamada, başbakanın pazartesi günü seçimler hakkında yorum yapacağını belirtti.

MUHALEFETTE SEVİNÇ HAKİM

Sandıkların kapanmasıyla önce sandık çıkış anketleri ardından da sonuçların yavaş yavaş gelmesiyle muhalefette zafer şarkıları yükselmeye başladı.

Haberin Devamı

Torino ve Bologna'da merkez sol adayların seçimleri yüzde 50'nin üzerinde oy alarak rahat bir şekilde kazanmasının yanı sıra özellikle Milano'da Giuliano Pisapia'nın aldığı sonuç ve Napoli'de de ikinci tur seçime gidilecek olması muhalefeti gelecek adına umutlandırdı.

Anamuhalefetteki Demokrat Parti lideri Pier Luigi Bersani de "Biz kazanıyoruz, onlar kaybediyor" diyerek başladığı seçim değerlendirmesinde, şunları kaydetti:
"Berlusconi ve iktidarı oluşturan Özgürlükçü Halk Partisi ile Kuzey Birliği'nin meydan okumaları, halk üzerinde bir bumerang etkisi yarattı. İktidar, bu genel refleksi dikkate almak durumundadır."

Seçimde, herhangi bir adayın yüzde 50'nin üzerinde oy alamaması durumunda, o yerde 29-30 Mayıs tarihlerinde ikinci tur seçimler yapılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!