MOBESE’nin uçanı da varmış bizde yerdekinden bile yok

Haberin Devamı

DÜN sabah televizyonda bir haber ilişti gözüme. Efendim MOBESE var ya, dilimize dolanan. Sık sık haberlerini gördüğümüz. Hatta televizyon kanallarında görüntülerinden şaka yollu programlar yapılan. Ama daha çok trafik kazaları, soygun, hırsızlık gibi olayları yansıtan.

***

İşte, bu MOBESE’nin uçanını yapmışlar. Bildiğiniz uçmak. Uçan MOBESE. 152 metre yukarı kadar çıkıyormuş. Saatte 42 kilometre hız yapabiliyormuş. Fiyatı da 70-75 bin liraymış. Kanada’da yapılmış. Bir de görüntü geldi ekrana. Herhalde temsili bir uygulama. Polisler, bir araba, suçlular falan.

***

MOBESE ne demek, anımsatayım. MOBil Elektronik Sistem Entegrasyonu. Sistem kameralardan oluşuyor. Kentin çeşitli yerlerine kameralar konuluyor, görüntüler izleniyor. Olası suçu, suçluları önlemek temel amaç. Ya da suç oluştuktan sonra, yapanı bulmaya yarıyor. Trafik için de ideal. Kurallara uymayan takılıveriyor MOBESE’ye. Bu MOBESE çoğu yerde var. İllerde, ilçelerde, hatta bazı köylerde bile.
İşte, bu uçanı da yapılan MOBESE’nin yerdekilerinden İzmir’de yok. Belki kuruldu devreye girmedi. Ya da devreye girdi, kimsenin haberi yok. Bu MOBESE son olarak üç kişinin can verdiği seri cinayette gündeme gelmişti. Açıklamalar yapılmıştı. Hatta Kasım 2010’da sivil toplum örgütlerinin, yerel yönetimlerin sistemin kurulmasına destek verebileceği söylenmişti.

***

Haberin Devamı

Bu yılın ilk günlerinde MOBESE ile ilgili sorulara, “Her şey bitti. Türkiye’nin en kapsamlı, en modern MOBESE’si İzmir’de hizmete girecek” denilmişti. Tarihin de yakında açıklanacağı söylenmişti. Bugün 17 Mayıs. 4,5 ay kadar geçti. MOBESE’den haber yok. Ya da dedim ya. İzmir’de MOBESE devrede, benim haberim yok.


 

Yazarın Tüm Yazıları