CHP'nin 'aile sigortasına' karşı hükümetten 'vatandaşlık hakkı'

Güncelleme Tarihi:

CHPnin aile sigortasına karşı hükümetten vatandaşlık hakkı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2011 12:08

“Yoksullukla mücadele ana hedefimiz”

Haberin Devamı

 

Zeynep GÜRCANLI
hurriyet.com.tr

Bunu söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer.
Dinçer’le, doğduğu, büyüdüğü yer olan Karaman’da hafta sonu birlikteydik. Sohsbet imkanı bulduk. Tabii ana konu, Türkiye’deki yoksulluk, hükümetin bu konuda attığı adımlar oldu.
“Emekli maaşları niye bu kadar düşük?” sorusunu da sorduk Bakan Dinçer’e. Uzun uzun, ayrıntısıyla anlattı.
Önce yoksullukla mücadele konusu;
CHP’nin seçim kampanyası çerçevesinde ortaya attığı “aile sigortası” çok tartışıldı.
CHP, yoksullukla mücadele çerçevesinde ailelere düzenli maaş ödemeyi vaadediyor.
Hükümetin de bir programı var bu konuda. Bakan Dinçer, “vatandaşlık hakkı” olarak nitelendiriyor hükümetin programını ve anlatıyor;
“Vatandaşlık hakkı” da, yoksul kişilere düzenli olarak verilecek bir maaş. Ancak bu belli şartlara bağlı. Ve ömür boyu elde edilecek bir hak değil. Kişiye, aileye özel belirlenecek bir çeşit kolaylık.
Şöyle ki;

Haberin Devamı

YEŞİL KARTI VİZE ETTİRMEYE GELENLER İNCELEMEYE ALINACAK

Hükümet yeşil kartı olan her bireyi, bu yeşil kartına vize için başvurduğunda incelemeye alacak. Bakan Dinçer, “‘yoksulum’ diyeni, yoksul kabul ediyorduk. Gerekli test mekanizmalarımız yoktu. Şimdi bunu oluşturduk” diye açıkladı yapılacak incelemeyi.
Buna göre, özel olarak eğitilmiş sosyal destek danışmanı, yeşil kartlı kişi ve ailesi ile ilgili her unsuru değerlendirecek. Çocukların durumu, okuyup okumadıkları, ebeveynlerin durumu, çalışacak durumda olup olmadıkları, ailenin temel ihtiyaçları...
Eğer yeşil kartlı kişi çalışabilecek durumdaysa, bizzat sosyal yardım danışmanı bu kişiye iş bulunabilmesi için işkur’a kaydettirecek.
Sosyal yardım danışmanının tavsiyeleri çerçevesinde okuma çağındaki çocuklar okula yönlendirilecekler, ailedeki çalışabilecek durumdaki vasıfsız kişiler de meslek indirme kurslarına yönlendirilecekler.
Ancak kişi çalışacak durumda değilse, okutması gereken çocukları varsa, “vatandaşlık hakkı” devreye girecek.
Bu hak ise, “ömür boyu” değil. Yine Sosyal Destek danışmanının yapacağı incelemeler sonucunda, maaş ancak ilgili kişinin, ailesinin durumu düzelene kadar verilecek. Bakan Dinçer bu konuyu, “Bu sürekli olarak verilecek bir düzenli maaş değil. Kişilerin durumları düzelene kadar verilecek bir destek” sözleriyle açıkladı.

Haberin Devamı

YEŞİL KARTLININ HARCAMASI KONTROL ALTINDA

Yoksulluk desteği alan vatandaş sıkı incelemeye alınacak. Bu çerçevede, vatandaşın gelirleri ve harcamaları kontrol edilecek. Vatandaşın beyan ettiğinin aksine harcaması olup olmadığı sürekli kontrol altında tutulacak.

SOSYAL YARDIMLAR TEK ELDEN DAĞITILACAK

Bakan Dinçer, bundan böyle sosyal yardımların “tek elden” dağıtılacağını, ilgili tüm kurumların tek çatı altında toplanacağını da vurguladı. Bakan Dinçer, “Eğer sosyal devletseniz, tedavisini yaptıramayan vatandaşı tedavi ettirmeniz, rızkını çıkaramayan vatandaşınızın rızkını sağlamanız gerekir” dedi.

“AİLE SİGORTASI NEYİ İÇERİYOR, BİLMİYORUM...”

Bakan Dinçer, CHP’nin vaadettiği aile sigortasının içeriğinin ise “belli olmadığını” vurguladı. CHP’nin “hükümeti köşeye sıkıştırmak için popülizm yaptığını” savunan Dinçer, “bu popülist vaatler de vatandaşın hoşuna gidiyor. Çünkü vatandaş uzun vadede bu popülist politikaların kendisine nasıl bir sonuç getireceğini hesaplamıyor” dedi. Bakan Dinçer şöyle konuştu: “aile sigortasının içeriğini bilmiyoruz. Sadece 600 TL vereceğini biliyoruz. Bu para cenaze masraflarını, çeyiz yardımını, çocuklara bursları kapsıyor mu? Biz insanlara para vaadetmiyoruz. Onları yoksulluktan çıkaran bir program vaadediyoruz..”

Haberin Devamı

KAMU İHALESİ ALAN TAŞERONA İŞÇİ İŞKUR’DAN

Bakan Dinçer, işsizlikle mücadele konusunda bir düzenlemeyi de anlattı Karaman’daki sohbette;
Bu çerçevede, bundan böyle kamudan ihale alan taşeron firmaların işçilerini İşkur aracılığıyla bulmaları zorunlu hale getirildi.
Yapılan yeni düzenleme ile, yoksul aileleri yakından izleyen sosyal destek danışmanı, yeşil kart vizesi için gelen çalışabilecek durumdak vatandaşları işkura otomatik olarak kaydedecek. İşkur da, merkezi idarenin taşra ya da merkez teşkilatlarının verdiği ihalelerde, taşeron firmanın işçi olarak bu kişilere öncelik vermesini sağlayacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!