Samsun kabuğunu kırmak istiyor

Güncelleme Tarihi:

Samsun kabuğunu kırmak istiyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2011 00:00

12 Haziran seçimleri öncesinde “Türkiye Ne İstiyor?” sorusuna yanıt aramak ve çeşitli sosyal projeler gerçekleştirmek üzere 10 Mayıs’ta yola çıkan Hürriyet Hakkımızdır Treni, dün Samsun’daydı.

Haberin Devamı

ANKETE HEMEN KATILIN 

Hürriyet Hakkımızdır 2011 yolculuğuna çıktığımızdan bu yana geçtiğimiz kentlerde en önem verilen konu olarak “ulaşım” çıktı ortaya… Erzincan, Kars, sonra Sivas, ulaşımın zorluğundan dolayı bugüne kadar sahip olamadıkları şanstan söz ediyorlardı.

Samsun kabuğunu kırmak istiyor


Sivas Vali Vekili İsmail Koşum, havaalanının geliştirilmesi, yapımı süren Erzincan, Malatya-Kayseri, Ordu ve Ankara otobanları, ayrıca yakında gelecek hızlı tren hattıyla, bugüne kadar üç vadi arasında sıkışmış Sivas’ın kabuğunu kıracağını anlatıyordu. Ne demişler; “Bir yerden yol geçerse orası gelişir.” Benzer umutlu açıklamaları Erzincan ve Kars’ta da dinlemiştik. Yeşeren umutlarda, TCDD’nin 2023 vizyonuyla yaptığı son atılımların payı oldukça büyük görünüyor.

Dün sabah vardığımız Samsun’da ise böyle bir problem yok. Karadeniz’in en büyük, Türkiye’nin 15’inci büyük kenti, Anadolu’nun kuzeye açılan kapısı Samsun, zaten havayolu ve karayoluyla birlikte demiryolu ve denizyolunu da içinde birleştiren dört şanslı kentten biri. Bu özelliği nedeniyle bölgede lojistik alanında söz sahibi olmak için hamleler yapıyor.
Özelleştirilmesinden sonra yapılan 22 milyon dolarlık yatırımla geliştirilen liman, Almanya’nın beş kentine direkt uçuş sağlayan havaalanı, Rusya ile yapılacak tren-feri seferleri, Samsun’un gelecek hayallerinde önemli bir yer oluşturuyor.

Turizm hedefi

Haberin Devamı

Tarım master planıyla fındık dışındaki tarım ürünlerine açılmak isteyen Samsun gelecek planlarında turizme de ağırlık veriyor. Beş yıldızlı otel yapımı, yatak kapasitesinin artırılması, Akdağ’daki kayak merkezinin ve termal tesislerin geliştirilmesi, baraj göllerinde su sporları, 14’ü nesli tükenmek üzere olan 331 kuşun yaşadığı Kuş Cenneti, Samsun’u turizm merkezi yapmak için gözden geçiriliyor. Bunlar arasında benim ilgimi en çok Yeşil Yolculuk çekti. Sahilden değil, dağların arasından araçla Artvin’e kadar uzanan bir güzergah çiziliyor şimdi. Türkiye’nin en nadide manzaralarının içinden yapılacak bu yolculuğun zaman içinde Batum’a kadar uzanabilecek olması oldukça heyecan verici.

Ama yöneticilerinin en çok üzerinde durdukları konu, bir “sağlık kenti” olarak Samsun. Şimdilik kardiyolojiden onkolojiye fizik tedaviden kadın doğuma 7 özel ihtisas hastanesi açılmış, yenileri de açılacak. Samsunlular kaliteli sağlık hizmetiyle tüm bölgeye hizmet vermeyi hedefliyorlar.

Haberin Devamı

Gerçi kentin sivil kuruluşları, kentin yüz yıllık, 720 yataklı devlet hastanesinin daha düşük kapasiteyle şehrin dışına taşınmasını eleştiriyor; “Bu hastane bir yılda 40 bin ameliyat yapmış. 720 yataklı hastaneyi 400 yatağa düşürdüğünüzde, bu 300 yatağı kime devrediyorsunuz? Şehrin içine aldığınız özel hastanelerin kazanmasını sağlıyorsunuz” diyorlar.

Hürriyet Treni’ni ziyaret eden Samsun Valisi Hüseyin Aksoy ve AK Parti Grup Başkan Vekili, Samsun milletvekili adayı Suat Kılıç ise buna karşı çıkıyor ve hastaların özel hastanelerden SGK anlaşmasıyla hizmet aldığını söylüyorlar. Bu durumda da para aynı cepten çıkmıyor mu, benim kafam karışıyor.

Tam o sırada trene bir son dakika ziyareti yapan CHP Samsun Milletvekili ve 1. sıradan adayı Haluk Koç, konuya kendi açısından şöyle açıklık getiriyor: “Sağlık hizmetleri şu anda promosyon amaçlı, kamusal yönü ihmal edilerek bir reklamcı anlayışıyla sunulmak isteniyor. Önümüzdeki yıllarda yurttaşların ihtiyaç duydukları sağlık hizmetine ulaşmaları için ceplerinden gittikçe artan oranda katkı payı çıkacak.” Samsun’da kafa karıştıran bir başka konu da fabrikalar ve istihdamla ilgili. Sivil toplum örgütleri, Samsun Tekel, bakır ve azot fabrikalarının kapandığını, çok sayıda kişinin işten çıkarıldığını ve işsizliğin had safhada olduğunu öne sürüyorlar.

Haberin Devamı

İşsizlik çok mu, az mı?

Ancak yetkililer buna da itiraz ediyor, fabrikaların kapatılmayıp özelleştirildiğini, istihdamın da artırıldığını savunuyorlar. Onlara göre işsizlik oranı Türkiye ortalamasının altında.
Söylenenler arasında işsizliğin yarattığı bir sonuç olarak gençler arasında çete özentisinin ve yasadışı faaliyetlerin artmış olması da var. Eski bir sosyal hizmet uzmanı, kuruma gelenlerin profilinin on yıl içinde müthiş bir değişime uğradığını söylüyor ve ekliyor: “10 yıl önce daha sıradan vakalar vardı. Şimdi  madde bağımlılığı, sistematik cinsel istismarlar, inanılmaz karmaşık vakalar ortaya çıkıyor.”
Suça itilen çocuklarla ilgili çalışmalar yapan Samsun Valiliği, ayrıca kadınlar için sosyal projeler de yürütüyor. 354 bin kadına yönelik Kadın Sağlığı projesi, yetersiz sığınma evi yerine BM destekli yeni bir sığınma evi açılması da bunlar arasında. 7600 engelli ailesine yardım, evde bakım hizmetleri konusunda da ciddi adımlar atılmış durumda. Tüm kafa karışıklığına rağmen, sözü edilen planların gerçekleştiğini, Anadolu kentlerinin bir bir kendi kabuklarıyla birlikte İstanbul tekelini kırdıklarını hayal etmek güzel.

Haberin Devamı

ZİYARETÇİ AKINI

Samsun kabuğunu kırmak istiyor

Hürriyet yazarı Şükrü Küçükşahin’in (sağdan 2.) de katıldığı Hürriyet Treni’ni Samsunlular’la birlikte Vali Hüseyin Aksoy (sağda), Vali Yardımcısı Haluk Şimşek, AK Parti Grup Başkan Vekili ve Samsun Milletvekili Suat Kılıç (soldan 2.), sivil toplum kuruluşu temsilcileri karşıladı. Daha sonra Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ve Samsun Milletvekili Haluk Koç da ziyarete geldi.
Yaprak KOÇER/SAMSUN, (DHA) Fotoğraflar: Mert Çağıl TÜRKAY

Samsun ne istiyor?

Samsun kabuğunu kırmak istiyor

hurriyet.com.tr, facebook, twitter üzerinden ve Samsun garında “Türkiye Ne İstiyor?” kürsüsünden yapılan anket sonuçlarına göre Samsun, kent sorunları arasında en çok altyapı hizmetlerinin yetersizliğinden şikayetçi. İkinci sırada toplu taşıma araçlarıyla ilgili sorunlar (raylı sistemi pahalı buluyorlar) ve şehir içi trafik var. Genel seçimler sonrasında ise Samsun işsizliğe çare bulunmasını, eğitim ve hukuk sisteminin değişmesini istiyor.

Haberin Devamı

Sanat var, bir de salon olsa

Samsun’da kültür-sanat severler, içinde tiyatro ve sergi salonu da bulunan bir kültür merkezinin eksikliğini çekiyor. Atatürk Kültür Merkezi, Samsun Devlet Opera ve Balesi gösterileriyle Devlet Tiyatroları’nın haftada iki gün sahnelediği oyunlara ev sahipliği yapıyor. Programının yoğun olması ve günlük salon kirasının 1500 lira civarında bulunması nedeniyle kentteki tiyatro toplulukları AKM’yi kullanamıyor.
Belediye tarafından kapatılmak istenen İlkadım Belediyesi Gazi Sahnesi, tiyatrocuların itirazlarıyla “şimdilik” hizmet vermeyi sürdürüyor. Canik Belediyesi’nin 13 milyon lira harcayarak yaptırdığı çok amaçlı “Canik Kültür Merkezi” ise estetik olarak mükemmel olmakla birlikte, sahne ışıklarının yerinden oynatılamaması, sahne mekaniğinin hesapsız yapılması, genişliğin yetersiz olması nedeniyle gösteriler için tercih edilmiyor.
13 tiyatro topluluğunun kurduğu Karadeniz’e Kıyısı Olan Kent Tiyatroları Birliği Derneği de, Samsun Belediyesi’nin kültür ve sanata hiçbir yatırım yapmadığı görüşünde.

HÜRRİYET BAYİLERİ DE TRENDE TOPLANDI

Hürriyet Samsun Yaysat Bölge Baş Bayii Hüseyin Uyanık, Bölge Müdürü Murat Bayram, Satış Yöneticisi Erkan Çalık ve Hürriyet son satıcıları Hürriyet Hakkımızdır Treni’ni ziyaret etti. Konferans Vagonu’ndaki toplantıda son satıcıların ortak talebi Hürriyet Karadeniz Eki’ni kısa zamanda bölgede görmek ve satmak oldu.

YARIN AMASYA’DAYIZ

Yarın Hürriyet alan Amasyalılara “Sarı Zeybek” VCD’si Hürriyet Treni’nden hediye.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!