Patende hedef büyük

Güncelleme Tarihi:

Patende hedef büyük
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2011 14:08

Türkiye Buz Pateni Federasyonu Başkanı Fahrettin Kandemir, gelecek 2 yıl içerisinde kısa mesafe sürat pateninde (short track) Avrupa'da önemli başarılar elde edeceklerini bildirdi.

Kandemir, short track'ın Türkiye'de çok yeni bir spor dalı olduğunu belirterek, Türk sporcularının bu alanda 2 yıldır mücadele ettiğini söyledi.

Bu süre içerisindeki sporcuların gelişmelerini “olağanüstü” diye nitelendiren Kandemir, “Bir örnek vermek gerekirse, 2 yıl önce bu spora başlayan sporcularımız 500 metreyi 60 veya 62 saniyede koşuyordu, ama şu an 43 saniyelere kadar geldiler. Dünya rekorunun 41 saniye olduğunu hatırlatayım. 2 yılda bu kadar büyük yol katetmek bize özgü bir şey” diye konuştu.

Kandemir, bu sporun Türk insanının ve gençlerinin mizacına çok uygun olduğunu dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu sporda çok kısa bir zaman içerisinde bugünkünden çok daha büyük başarılar kazanacağız diye umut ediyorum. Short tracktaki çeşitli organizasyonlara katılacağız. Avrupa'daki yakın zamanda gerçekleşecek organizasyonların hiçbirini kaçırmayacağız. Çocuklarımız Erzurum'da sürekli kamptalar, amacımız çocuklarımızın burada bir an önce tecrübe kazanmalarını sağlamaktır. Gelecek 2 yılda short trackta Avrupa'da önemli başarılar elde edeceğiz. Hedefimiz 2014 Soçi Kış Olimpiyatları'na katılmak.”

Erzurum'un çalışma ortamı açısından diğer illerden daha iyi olduğunu belirten Kandemir, 2200 metre coğrafi yüksekliğin bu spor için bölgeyi elverişli hale getirdiğini kaydetti.

Kandemir, Çin'den getirtilen antrenörün Erzurum'da ikamet etmesi sebebiyle Erzurumlu çocukların Kocaelili çocuklara göre daha fazla gelişim kazandığını da vurguladı.

Türkiye'de short track sporu için malzeme sıkıntısı çekildiğini de bildiren Kandemir, buz pistinin etrafında bulunan koruyucu minderlerden Türkiye'de 3 tane olduğunu ifade etti. Bu koruyucu minderlerden birinin de İzmit'te bulunduğunu belirten Kandemir, “Şimdi İzmir içinde bu koruyucu minderlerden aldık. Erzurum erken başladığı için bu sporda daha başarılı. İzmit biraz daha geç başladı, ama İzmit de curling'e erken başladı. Curling'te de Kocaeli takımları çok başarılı. Yatırım yaptıkça Türk insanı size bunu başarı olarak geriye veriyor” diye konuştu.

BAŞARILI SPORCU

Türkiye Buz Pateni Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Short Track Kurulu Başkanı Ercüment Yıldırım da, short track'ın “buzun atletizmi” olduğunu söyledi.

Bu sporun 30x60 metrelik olimpik buz pistlerinde yapıldığını anlatan Yıldırım, “Bu sporun bir turu 111.12 metre olup 500, 1000 ve 1500 metre yarışları yapılıyor. Bunun haricinde gruplar halinde erkeklerde 5000, bayanlarda da 3000 metre bayrak yarışları yapılıyor” bilgisini verdi.

Türkiye'ye bu sporun, Erzurum'da yapılan Dünya Üniversiteler Kış Oyunları (Universiade) ile beraber geldiğini dile getiren Yıldırım, “2009'da Erzurum'da ilk çalışmalarımız başladı. İlk resmi yarışmayı da 2009 yılının Eylül ayında Türkiye şampiyonası düzenleyerek yaptık” dedi.

Altyapı çalışmalarının devam ettiğini belirten Yıldırım, şöyle devam etti:
“Bunun için yaklaşık 200 adet paten, tulum ve kask olmak üzere yurt dışından malzeme alımımız gerçekleşiyor. Bu sporda malzeme çok önemli. Bu sporun gelişmesi için malzemeleri bu sporu yapacak kulüplere tutanak karşılığı vereceğiz. Kocaeli'de altyapıda şu anda 15 sporcu bulunuyor. İzmir Büyükşehir Belediyesiyle de görüştük ve onlar da bir takım kurdular. Türkiye genelinde bu sporu yaygınlaştırmak istiyoruz.”

Türkiye'de bu alanda yetenekli sporcuların yer aldığını vurgulayan Yıldırım, şunları kaydetti:
“Erzurumlu sporcumuz Mükerrem Top ile Universiade hazırlık dönemlerinde yurt dışı yarışlarına çıktık. Çin'de son yapılan dünya şampiyonasında bu çocuğumuz 500 metreyi 44 saniyede kaydı. 44 saniye demek, dünya derecesine 3 saniye yaklaşmış demek. Dünya derecesinin de 41 saniye olduğunu hatırlatayım. Bizim çocuklarımız 54 saniye ile başladılar bu yarışmalara... Bu gelişme Türk insanının ve sporcusunun bu sporu yapabileceğinin kanıtıdır. Yine aynı sporcumuz 1500 metreyi 2 dakika 22 saniyede kaydı. 1500 metrede dünya derecesi 2 dakika 18 saniyedir. Yani şu anda bizim elimizde dünya derecesine yakın sporcularımız mevcut. Bu kadar kısa zamanda buraya geldiğimize göre bundan sonra daha kısa bir zamanda Avrupa'da söz sahibi olabiliriz.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!