Başkent Gaz’ın parası yetişmedi, 92.6 milyon dolar teminat yandı

Güncelleme Tarihi:

Başkent Gaz’ın parası yetişmedi, 92.6 milyon dolar teminat yandı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2011 00:00

Başkent Gaz ihalesi, Mehmet Emin Karamehmet ile ortağı Mehmet Kazancı’nın 1.2 milyar dolarlık bedeli yatırmaması nedeniyle iptal edildi. Karamehmet ve Kazancı protokol üzerinde uzlaşamayınca finansman sorunu da aşılamadı ve iki ortak 92.6 milyon dolarlık teminatı yaktı.

Haberin Devamı

BAŞKENT Doğalgaz ihalesini 1.2 milyar dolar bedelle kazanan Çukurova-Kazancı ortaklığına ödeme için tanınan ek sürede ödeme yapılmaması sonrasında ihale iptal edildi. Mehmet Emin Karamehmet ile Mehmet Kazancı ödeme için bir protokol üzerinde çalıştı. İki ortak hafta sonu geç saatlere kadar görüşmeler yaptı. Karamehmet ve Kazancı protokol üzerinde uzlaşamayınca finansman sorunu da aşılamadı. Özelleştirme İdaresi yaptığı açıklamada, Başkent Gaz’ın yüzde 80’inin satışı için yeniden ihale yapılmasının hedeflendiği, 92.6 milyon dolarlık teminatın irat olarak kaydedildiği açıklandı. Öte yandan Karamehmet’in Kazancı’dan ayrı kurduğu Çankaya Gaz’ın 310 milyon dolara kazandığı Başkent Gaz’ın yüzde 20’si için yapılan ihalenin de iptal edilmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Son seçenek iptal etmekti

İhalenin iptal edilmesinden büyük üzüntü duyduğunu dile getiren Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, şu bilgileri verdi: “İhale süreci geçen sene tamamlandı. O günden bu yana şirket bizden ek süre istedi. Gerekli ek süreler de şirkete verildi. Ek süreyi verirken Özelleştirme İdaresi Başkanlığı olarak ek teminat da aldık. Bu teminat yaklaşık olarak 93 milyon dolar. Buna aynı şekilde belediyenin de kendi yüzde 20’lik satış süreci beklendi. Orada da 30 milyon dolar civarında bir teminat var. Şimdi ikisini topladığınız zaman çok ciddi bir teminat var. Fakat bütün bunlara rağmen bu süre dün itibariyle doldu. Maalesef anladığım kadarıyla kredi bulamamışlar. Bizim iptalden başka seçeneğimiz yoktu.”

Yatırımcıya bilgi verilecek

İdare olarak ellerinden geleni yaptıklarını ve ihale bedelinin yatırılması için, ek süre de vererek son ana kadar beklediklerini söyleyen Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu, şöyle konuştu: “Özelleştirme işlemlerinde bu tür durumlar yaşanabilir. Ortaya çıkan gelişmeden sonra mevzuat hükümlerini yerine getirdik. İptal sonrası yeniden hazırlık yapacağız. İhale dokümanlarını revize edeceğiz ve şartnameyi yeniden hazırlayacağız. Bu hazırlıkların ardından bilgi odası sürecini başlatacağız. Yatırımcılara dönük bilgilendirme toplantıları gerçekleştireceğiz. Yani ihale süreci yeniden başlamış olacak.”

Haberin Devamı

Süre önceki gün doldu

Başkent Doğalgaz ihalesinde paranın yatırılması için verilen süre normal olarak önceki akşam saat 17.30’da doldu. Ancak Özelleştirme İdaresi yetkilileri gece saat 22.40’a kadar değerlendirme toplantısı yaptı. Bu toplantının yapıldığı saatlerde krediyi vereceği söylenen kamu bankalarının yönetim kurullarının da toplanması dikkat çekti.

İstanbul için 31 Mayıs’a kadar süreleri bulunuyor

İPTAL kararının ardından, Karamehmet-Kazancı ortaklığının en yüksek teklifi verdiği İstanbul Anadolu Yakası ve Boğaziçi Elektrik Dağıtım ihalelerine dikkat çeken Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu, “İhale bedelinin yatırılması için 31 Mayıs’a kadar süre var. Prosedür gereği sürenin tamamlanmasını bekleyeceğiz. Herhangi bir olumsuz gelişmede mevzuatın gereğini yapacağız” dedi.

Haberin Devamı

MMEKA’ya yüzde 50 ortak oldular

MEHMET Kazancı, Çukurova Holding’in patronu
Mehmet Emin Karamehmet’le yüzde 50 ortaklıkla kurduğu MMEKA şirketiyle girdiği enerji ihalelerinde ipi göğüslemeyi başarmıştı. MMEKA’nın kazandığı ihaleler şöyle:
Boğaziçi Elektrik Dağıtım: İhale bedeli 2 milyar 990 milyon dolar.
Başkent Doğalgaz: İhale bedeli 1 milyar 211 milyon dolar.
AYEDAŞ: İhale bedeli 1 milyar 813 milyon dolar.
Gediz Elektrik Dağıtım: İhale bedeli 1 milyar 920 milyon dolar.

Tekrar ihaleye çıkacağız

SÜRECİN böyle sonuçlanmasını istemediklerini dile getiren Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) iptal etmiş, biz sürecin böyle bitmesini istemezdik. Bakın bugün mayısın başı, geçen senenin ortasından bu yana yani 8-9 aylık bir süreçten bahsediyorsunuz. Demek ki bunu toparlayamadılar. Şimdi bu sene içerisinde süreci tekrar başlatmak lazım, biz tekrar bir ihaleye çıkacağız. Ümit ediyorumki tamamlanır” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!