"Kulüpler yasası çıkmazsa..."

Güncelleme Tarihi:

Kulüpler yasası çıkmazsa...
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2011 10:17

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Hukuktan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Yunus Egemenoğlu, "Sporda şiddet yasası" kanunu hakkında çok özel açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

Türk futbolunun 4 yasaya ihtiyacı olduğunu vurgulayarak sözlerine başlayan Yunus Egemenoğlu, "Bunlardan TFF kuruluş ve Görevleri yasası, Şiddet Yasası ve Kulüp Lisans Sistemi çıktı. Burada tek bir eksik kaldı, o da Kulüpler Yasası. Bu yasa çıkmazsa, sistem su alır" dedi.

"ŞİDDET YASASI HENÜZ 40 GÜNLÜK, HEP BİRLİKTE KURACAĞIZ"

Türkiye Futbol Federasyonu'nda kararları hukukçuların verdiğini dile getiren Egemenoğlu, "Başkan ve yöneticilerin açıklamaları ve sorumlulukları ile ilgili konular, Kulüpler Yasası içinde tanımlanacak. Yasaya ihtiyaç bundan kaynaklı. Verilen cezalarda başkanlar Protokol Tribününde oturamıyor, yan tarafta oturuyordu. Artık o dönem bitti, stada giriş yasaklanıyor. Verilen ceza miktarlarıyla ilgili tek sözü istatistikler söyler. Son 3 yıl içinde federasyon disiplin kurullarının tahkimden de geçen ceza miktarlarını alıp tabloyu yanyana koyarsanız, artık TFF'de bu kararları hukukçuların verdiğini görebilirsiniz. Bu yasadaki suçlar, herkese suç. Başkana da, yöneticiye de suç. Yani Türkiye'de yaşayan herhangi biri bunu yaparsa suç. Burada seyirden men cezası var. Bir de demeçleriyle ilgili madde var. Onlarla ilgili çok net bir kavram tanımlaması bulunuyor. Seyirden men yasağı olduğu dönemde, diğer maddelerde yöneticilik yapamayacağı gibi şeyleri kapsıyor. Bunlarla beraber sorunların sahalarımızdan yavaş yavaş gideceğine inanıyorum. Ama unutulmamalı ki bu süreç daha çok yeni. 1985 yılında İngiltere başlamış, 9 yasa değiştirmiş. Daha bizim yasamız 40 günlük değil, bunu hep beraber kuracağız. Bu yasaya ihtiyacımız vardı. Federasyon olarak ne kadar uzun süredir mücadele ettiğimizi herkes biliyor. Şimdi kanunumuz var ama bu da yetmez. Bunu insanlara anlatıp uygulanır hale getireceğiz. Statlarda sorun olan bin kişiyi kovacağız ki, maç izlemeye gelen 7 milyon insan rahat rahat maç izlesin." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

"BİLET YERİNE 5 SENEDE 1 KERE KART ALINACAK"

Gelecek sezon uygulamaya konulacak olan elektronik bilet sistemi hakkında değerlendiremelerde bulunan Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Hukuktan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Yunus Egemenoğlu, bilgilerinin hem federasyonda, hem Maliye Bakanlığı'nda, hem de Emniyet Genel Müdürlüğü'nde olacağını hatırlatarak şunları söyledi:

Haberin Devamı

"Merkezi sistemde elektronik bilet alan kişilerin bilgileri kayıt altına alınacak. Sistemde, bilet kime satıldı, vatandaşlık numarası ne, stada kaç polis girdi, protokole kim girdi hepsi bilinecek. Statları bir ülke olarak düşünün, bu kartlar da oraya giriş için pasaport gibi olacak. Kart maliyeti de düşünüldüğü gibi büyük bir miktar tutmayacak. Maçlara giren kaç seyirci olduğunu kulüpler de, maliye de, biz de bilemiyoruz. Bu sistemle beraber bunu da çözeceğiz. Hangi yaşta kaç insan geliyor, maça kaç dakika kala geliyor hepsini kontrol altına alacağız. Bu kart bir kez alınacak. Sezonda insanlar 17 kez bilet alacağına, bir kart alacak ve 5 sene geçerli olacak. Bu kartın da maliyeti 5 lirayı geçmeyecek. Elektronik bilet, Spor Toto Süper Lig ve Bank Asya 1. Lig için geçerli olacak. Dolayısıyla maliyet 36 statta olacak. Bu statlarda elektronik bilet, turnike ve kamera sistemleri bulunacak. Buradaki maliyetler, futbol ekonomisi içinde rakamlar değil. Bunu merkezi ihaleyle yaptığınız zaman, bu maliyet de vadelendirme imkanıyla birlikte düşecek. Bu sadece bir kart olmayacak. Buradan kulüplere de gelir sağlanacak. Buradaki yatırımı Avrupa'daki bir sürü banka yapmaya talip. Bunu neden diyorlar, bir artı değer olduğu için istiyorlar. Bir an önce bu uygulamanın başlamasını istiyorum. Aynı biletlerde olduğu gibi iki türlü satış yapılacak. Kulüpler stat gişelerinde satış yapabilecek. İkincisi de biletix vasıtasıyla yapılan merkesi satış, federasyon üzerinden yapılacak. Şu andaki uygulamadan bir tek bu değişiyor. Bu kartın üzerinde hangi takımı tuttuğunuzu belirlediğiniz için, seyircinin rakip takım seyircileri arasına girmesini de önleyeceğiz. Kulüpler, biletlerin merkezi satışı için bir takım organizasyon şirketlerine vermiş olduğu giderden kurtuluyor. Kaçak seyirci bitiyor. İkinci el bilet satışı uygulamasına da geçilecek. Kart sahibi eğer maça gidemeyecekse, bir arkadaşına bu hakkınızı devredebiliyor. Ya da 'kulübüm kazansın' diyorsa, kurulacak sitelerden bileti satışa çıkarabiliyor."

Haberin Devamı

"KULÜPLER ÜZERİNE DÜŞEN GÖREVİ YERİNE GETİRECEKTİR"

Yürürlüğe konulan yasalar çerçevesinde kulüplerin de üzerine düşen görevi yerine getireceğine inandığını belirten yönetim kurulu üyesi Egemenoğlu, "Çok detaylı bir çalışma yaptık ve çok fazla organizasyon ve maç inceledik. Kulüplerin yapısını biliyorum. Ama olmazsa bu da yasada belli. Müsabaka başına bir ceza öngörülüyor. Öyle bir ceza ki yapsa daha ucuza geliyor. Hesap makinası da kulüplerin bunu yapmasını mantıklı kılıyor. Kamera ve otomatik bilet sisteminin de yasaya göre bu kulüpler tarafından yapılması gerekiyor. Bunun ihalesi merkezi yapılacak bu çok net. Bununla ilgili federasyonumuz biraraya gelip yapımı ve diğer finanslarıyla ilgili mutlaka bir anlaşmaya varacaktır. Bunlar ürkütücü rakamlar değil. bunların geriye dönüşü de çok kısa zamanda olacaktır. Bir ihale yapılacak ve tüm dünyaya açık olacaktır. Ancak tek bir şekilde yapılacak, naklen yayın ihalesi gibi. Naklen yayınlanacak bu. Bunların yapımıyla ilgili süreç anlamında da bir sıkıntımız yok. Azami 9 aylık bir süreden bahsediliyor. 6 ila 9 ay içinde anahtar teslim bir süreden bahsediliyor. Kulüplerle biraraya gelip yapılabilecek bir yapı. İnşaat izni alınmasına da gerek yok. Bununla ilgili sorulacak tüm soruların cevabı olumlu olacak." şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

"POLİSİN GÖREVİ ZAMANLA ÖZEL GÜVENLİĞE GEÇECEK"

Stat içerisinde şu anda polise ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Yunus Egemenoğlu, "Stat içindeki görev almasını müsabaka alanı ve müsabaka alanı dışı stat olarak algılamak lazım. Polise statlarda şu an ihtiyacımız olduğu belli. Bu stat içinde ihtiyacımızla beraber bir bakım fotoğrafı var. 10 sene önce sahanın içinde yeşilin yanında da polisi görüyorduk, bunu unuttuk. Yavaş yavaş stattaki polisin etkin olduğu bölge dar bir alana ve dışarıya kayıyor. Türkiye'nin bunun için biraz daha zamana ihtiyacı var. Polisin de görevi aynı avrupadaki gibi özel güvenliklere geçecek." dedi.

"PROTOKOL TRİBÜNÜ MİLLİ MAÇLARDA FEDERASYON, DİĞER MAÇLARDA GSGM'YE AİT"

Haberin Devamı

Statlarda yer alan protokol tribünlerine değinen Egemenoğlu, "TFF kuruluş ve görevleri ile ilgili yasada, protokol tribünü düzenlemelerinde sadece milli maçlarda federasyona ait. Diğer maçlarda da GSGM'ye ait. Bununla ilgili yönetmelikle de oraya gelecek kişilerle ilgili belirleme yapılıyor. Bunu kanunlar belirliyor. Kanunların bu uygulamasıyla ilgili sayın bakanımızın da çeşitli defa açıklamaları var. Protokol tribünündeki düzenlemeyle igili bir çalışma yapılacağına dair söylemleri var. Bir şeyler yeni baştan değiştirilmeli, düzenlenmeli." diye konuştu.

"AYNI UYGULAMALAR BASKETBOL, VOLEYBOL VE HENTBOLU DA İLGİLENDİRİYOR"

Yasa içerisindeki bütün maddelerin basketbol, voleybol ve hentbolu da ilgilendirdiğini dile getiren yönetim kurulu üyesi Yunus Egemenoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

"Ama elektronik biletle ilgili futbol kulüplerine getirilen zorunluk onlara getirilmedi. Meclisimiz böyle uygun gördü. Ama ben inanıyorum, bir gün onlarda da olacak. Ayrı seyircileri yok. Benim futbol seyircim oraya gidiyor. Holigan orada da aynı şekilde parasını kazanmaya çalışıyor. Bu denetimin orada da sağlanması gerekiyor. Bu bir gider değil, bir gelir. Bunu kulüplerimiz ve federasyonlarımız fark edecek ama geç olacak. Bunlar ciddi bir gelir yapısı. Turnike sayısına göre maliyet artıyor. Bu branşlardaki turnike sayısı ile futbolun ki bir değil. Maliyetin bir olma ihtimali yok. Bu da çok basit bir matematik hesabı. Gişede satılan biletlerin parasını kulüp alacak. Biletix gibi merkezi sistemden satılan bilet, kulüpten değil; federasyondan dönüp gelecek. Federasyon olarak ben sadece bir aracıyım. Kulüplerin vergi borcu olmaması lazım. Ocak ayında kulüp lisans sistemi çıkardık. 3 sene içinde de geçecek dedik. Orada bir bölümde vergi ve sgk ya borcun varsa sen lisans alamazsın. Bunun sonucunda puanın silinir, futbolcu alamazsın deniyor. Bunların hepsi koordineli olarak sokuldu. Kulüpler yasası o yüzden ihtiyaç, o da çıkarsa her şey tam olacak. Benden lisans alabilmesi için borçsuz belgesi veya taksit belgesini getirmek zorunda. Bunları biz icat etmedik, dünya futbolundan alıp Türkiye'ye getirdik. Meclis tatil, yeni seçim yapılacak. Federasyon olarak başkan ve yönetimimiz talimatıyla çalışmalarımızı bitirdik. Sayısını hatırlamadığımız UEFA ve FIFA'da ki tüm mevzuatı aldık, çevirdik. İlgili maddeleri karşılaştırdık. Kulüplerin tüzel kişilikleri ile ilgili dernek mi şirket mi özel sportif aş. mi olduklarını belirledik, bunların eksilerini artılarını hazırladık. Bu konuda sayın bakanımızın vereceği talimatla her türlü çalışma içinde olacağız. Umarım bu yasayı kazanacağız. Olmazsa olmazlardan birisi bu."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!