Erdoğan ‘çılgın proje’ye ‘En az 12 milyar dolar’ dedi, bir Türk işadamı 30 milyar dolar teklif etti

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan ‘çılgın proje’ye ‘En az 12 milyar dolar’ dedi, bir Türk işadamı 30 milyar dolar teklif etti
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2011 00:00

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ‘çılgın proje’nin belediye başkanlığı döneminden bir rüyası olduğunu söylerken, bedelinin 12 milyar doların altında olmayacağını kaydetti. Erdoğan bir Türk işadamının 30 milyar dolar vermeye hazır olduğunu belirttiğini dile getirdi.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, partisinin 2023 hedefleri kapsamında geçtiğimiz günlerde açıkladığı Çılgın Proje’nin Belediye başkanlığı döneminden bir rüyası olduğunu söylerken, projenin bedelini ilk defa açıkladı. Bu projenin bedelinin 12 milyar doların altında olmayacağını kaydeden Erdoğan, bir Türk işadamının 30 milyar dolar vermeye hazır olduğunu belirttiğini de söyledi.
Şimdi zamanı geldi
Siyaset Meydanı programında gündeme ilişkin soruları yanıtlarken geçtiğimiz günlerde açıkladığı Çılgın Proje’ye ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, şunları söyledi: “Projenin geçmişi çok eski. Ta belediye başkanlığı döneminde benim rüyamdı. Maalesef o zamanlarda tabi mevcut hükümetlerle böyle bir şeyi yapmak mümkün değildi. O zaman sadece çalışmasını yaptık. Tabi yaptığımız bazı özel yoklamalarla kimsenin sıcak bakması söz konusu değildi. Ama böyle bir iktidar görevi gelince şimdi bunun zamanı geldi.”
Buna ihtiyaç vardı
Projenin bedelinin şu anda yapılacak çalışmalar kapsamında 12 milyar dolar olarak belirlendiğini ama daha üstüne de çıkabileceğini belirten Erdoğan ayrıca projeye 30 milyar dolar vermeye hazır olduğunu belirten bir Türk işadamı olduğunu da açıkladı. Erdoğan İstanbul’un böyle bir projeye ihtiyacı olup olmadığı yönündeki bir soruyu ise “vardı” şeklinde yanıtladı. Özellikle tankerlerin boğazdan geçişi sırasında yaşanan sıkıntılara değinen Erdoğan, Kanal İstanbul’un bir çevrecilik ve enerji projesi olduğunu anlattı.
Kanal marka olacak
Kanal İstanbul için “Bu İstanbul projesi olmaktan çıkıp bir Türkiye projesine dönüşüyor” diyen Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: “Biz dünyaya bir marka ihraç ediyoruz ve bunu ihraç ettiğimiz zaman bir Panama Kanalı’nı denizcilik bilir. Çünkü oradan gidiş gelişler. Şimdi Kanal İstanbul’da böyle olacak ve tarihi yarım ada tarihi ada olacaktır.”

Haberin Devamı

Şehircilik bakanlığı kurulacak 81 il için Ulusal Plan açıklanacak

TAYYİP Erdoğan Kanal İstanbul projesinin tehlikeli olarak değerlendirilmesi konusunda da yapılacak konutların güvenlik şeridinin çok dışında olacağını söyledi. Bunun yanında bölgeyi bir cazibe merkezi haline getirmeyi hedeflediklerini kaydeden Erdoğan Şehircilik Bakanlığı’nın kurulacağını hatırlatarak,  81 il için Ulusal Plan açıklayacağını söyledi.

Haberin Devamı

Montrö zamanında tanker yoktu

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, Montrö Anlaşmasıyla ilgili sınırlamalar konusuna da şu şekilde açıklık getirdi: “Bizim bağımsızlığımız noktasında kimse gölge düşüremez. Uluslararası hukuk neyi gerektiriyorsa o hukuk yine devam eder. Şirket nereyi tercih ederse oraya gider. Bizim de çevre tehdidi açısından herkesin dikkatini çekme durumumuz var. Bir felakette kim kalkıp da bize karşılığını verecek. Bir olay olsa benim milletim bunun hesabını kime soracak? Montrö imzalandığı zaman tanker söz konusu değildi ki. Kuru yük gemileri üzerinden imzalanmış bir anlaşma bu. Şartlar çok değişti tedbirleri almak zorundayız.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!