Yurtta 1 Mayıs coşkusu

Güncelleme Tarihi:

Yurtta 1 Mayıs coşkusu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 2011 15:28

1 Mayıs yurdun dört bir yanında düzenlenen törenlerle kutlandı.

Haberin Devamı

1 MAYIS COŞKUSUNDAN KARELER

DİYARBAKIR
Diyarbakır'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü DİSK ve KESK Şubeler Platformu'nca düzenlenen etkinlikte kutlandı.
Sur ilçesindeki Dağkapı Meydanı'nda gerçekleştirilen etkinlikte 1 Mayıs Tertip Komitesi'nin ortak açıklamasını okuyan KESK Dönem Sözcüsü Hülya Anıt, demokratikleşmenin önündeki en büyük sorunun Kürt sorunu olduğunu ifade ederek, hükümetin Kürt sorununa yaklaşımında 2002 yılındaki politikasına döndüğünü savundu.
Tük çalışanlara, insan onuruna yakışır bir ücret ve sağlıklı çalışma koşullarının sağlanmasını ve çalışma koşullarının demokratikleşmesini talep ettiklerini ifade eden, şöyle dedi:
“Başta eğitim ve sağlık olmak üzere tüm kamu hizmetlerinde ticarileştirmeye son verilerek, herkese eşit, parasız, demokratik, bilimsel, anadilde eğitim hakkı tanınması, savaşa değil, sağlığa ve eğitime bütçe
ayrılmalıdır. Güvencesiz, performansa dayalı çalıştırma, taşeronlaştırma ve
özelleştirme uygulamalara son verilmelidir. Grevli toplu pazarlık hakkımız olduğunu ve bu hakkı kullanacağımızı buradan bir daha haykırıyoruz.
Cins ayırımcı uygulamalar ve kadınları eve hapsetme politikalarının, kadına yönelik şiddetin, çocuk istismarının son bulması, tecavüzlerin, şiddet uygulayanlarının korunmadığı adil bir yargılama için toplumsal adalet tesis edilmelidir. Gün, işsizleştirme, güvencesizleştirme, sefalet ücretine mahkum etme politikalarına karşı insanca yaşam, güvenceli iş ve güvenceli gelecek taleplerini haykırma günüdür.”
Etkinliğe, çeşitli sendika üyelerinin yanı sıra BDP Genel Başkanı Hamit Geylani, eski BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, CHP milletvekili adayları ile BDP'nin desteklediği bağımsız milletvekili adayları Leyla Zana ve Nusel Aydoğan da katıldı. Etkinlik olaysız sona erdi.

Haberin Devamı

BURSA
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlandı. Atatürk Stadyumu’ndan Kent Meydanı’nda yapılacak kutlamalar için yürüyen korteji izleyen 10 yaşındaki Masum Aktan, çevreye atılan plastik şişe toplamaya devam etti. Kutlamalarda en büyük ilgiyi Gökkuşağı Derneği üyesi travestiler çekti. Bursa’daki 1 Mayıs kutlamaları Atatürk Stadyumu önündeki toplanan grupların kutlamaların bu yılki adresi Kent Meydanı’na doğru yürüyüşüyle başladı.
Stadyum Caddesi&nde toplanan 5 bine yakın kişi kortej oluşturarak Kent Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. İşçi ve memur sendikası üyelerinin yanı sıra sivil toplum kuruluşları ve siyasi parti temsilcilerinin katıldığı kutlamalarda en renkli görüntüleri kısa adı Gökkuşağı olan ’Travestileri Transseksüelleri Gayleri Lezbiyenleri Koruma Yardımlaşma ve Kültürel Etkinlikleri Geliştirme Derneği’ üyeleri oluşturdu.
Kortej, yürüyüş sırasında 2 tekerlek üzerine yerleştirilmiş çuvalla plastik atıkları toplayan Masum Aktan ile karşılaştı. Yürüyenleri ilgiyle izleyen 10 yaşındaki Masum Aktan, atık toplamaya devam etti. Gazetecilerin ısrarlı sorularını gülümseyerek karşılayan Masum Aktan, Diyarbakırlı olduğunu ve Bursa’da yaşayan 4 kardeşi ile birlikte atık toplandığını söyledi. Okula gitmediğini kaydeden Masum Aktan, daha sonra hızla yürüyüş yapanların yanından uzaklaştı.

MUĞLA
Muğla'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, çeşitli sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla Marmaris ilçesinde kutlandı.
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla işçi sendikalarının öncülüğünde Marmaris'te düzenlenen kutlamaya siyasi parti ve dernekler ile çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri yer aldı.
Marmaris Ketenci Kavşağı'nda toplanan katılımcılar, zaman zaman şiddetini arttıran yağmura rağmen, açtıkları pankartlar eşliğinde sloganlar atarak Atatürk Meydanına kadar yürüdü. Yürüyüşe katılan lise öğrencileri YGS sınavının iptal edilmesini istedi.
Yürüyüşün ardından yapılan konuşmalarda işçilere daha fazla ücret verilmesi ve özlük haklarının arttırılması istendi. Belediye-İş Sendikası Muğla Şube Başkanı Ender Akbay yaptığı konuşmada Türkiye'nin her yerinde taleplerini haykırmak için tüm emekçilerin alanlarda olduğunu söyledi.
Kutlamaya katılanlar arasında Yatağan Belediye Başkanı Haşmet Işık, Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar, Armutalan Belediye Başkanı Muhammet Ünlü ve sendikaların şube başkanları da yer aldı.
Muğla Kışla Parkı'nda bir araya gelen Disk/Genel-İş Sendikası üye işçiler 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü piknik yaparak kutladı.
Disk/Genel-İş Şube Yönetim Kurulu Üyesi Devrim Yami, burada yaptığı konuşmada, iş emek ve barış için 119 yıldır işçilerin birlik, dayanışma ve mücadele günü olan 1 Mayıs'ta bir araya gelerek tüm dünyada emekçilerin haklarını savunduklarını söyledi.
Aileleriyle birlikte parka gelen sendika üyeleri mangallar yakarak piknik yaptı. CHP Muğla milletvekili Gürol Ergün ve Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün de piknik yapan işçileri ziyaret ederek bayramlarını kutladı.

SİVAS
Sivas'ta, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlandı.
Sivas'ta çeşitli sivil toplumu örgütlerine üye gruplar, Ethem Bey Parkı yanında toplandı. Daha sonra sloganlarla Mevlana Caddesi'nden mitingin düzenleneceği Mevlana Meydanı'na yürüyen grup, güvenlik güçlerince arandıktan sonra caddeye alındı.
1 Mayıs Tertip Komitesi adına konuşan Eğitim-Sen Sivas Şube Sekreteri Hüseyin Koca, “Emeğin bayramında dayanışma için, ortak taleplerimizi her birlikte haykırmak için, türkülerimizi, halaylarımızı, coşkumuzu paylaşmak için savaşsız, sömürüsüz, baskısız, insan onuruna yaraşır bir dünya için bağımsızlık ve sendikal haklarımız için buradayız” dedi.
KESK Dönem Sözcüsü Elif Karadeniz ise “1 Mayıs birlik, mücadele ve dayanışma günü hepimize kutlu olsun. Dayanışmaya ve birlikte mücadeleye bugün her zamankinden daha çok ihtiyacımız var” diye konuştu.
Bu arada Türk-İş üyesi bir grup, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla diğer bazı sendika temsilcilerinin de katılımıyla Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk sundu.
Daha sonra grup adına basın açıklaması yapan Türk-İş Sivas Temsilcisi Zeki Ekici, “1 Mayıs 2011'i güvencesiz, esnek, kuralsız çalışmanın, taşeronlaşmanın yaygınlaştırıldığı koşullarda karşılıyoruz. Emekçilerin yarısı kayıt dışında çalışıyor, sendikal örgütlenmenin önündeki engeller korunuyor ve örgütlenen işçiler işten atılıyor” diye konuştu.

ADANA
Adana'nın Ceyhan ilçesinde bir araya gelen Roman vatandaşlar, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü müzik eşliğinde dans ederek kutladılar.
Edinilen bilgiye göre, Türlübaş Mahallesi'ndeki Sarı Sakal Parkı'nda toplanan yüzlerce Roman vatandaş, önce piknik yaptı, daha sonra da hep birlikte dans etti.
Her yıl 1 Mayıs'ı bu şekilde kutladıklarını dile getiren Romanlar, “Dünyaya bir defa geliyoruz. Her ne kadar zor şartlarda yaşıyor olsak da eğlenmesini de biliriz. Bizim 1 Mayıs kutlamamız da böyle olur” dediler. Romanlar, her hangi bir dernek organizasyonuna gerek kalmadan, kendi aralarında haberleşerek, toplandıklarını vurguladı.

TOKAT
Tokat'ta 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlandı.
Tokat'ta siyasi partiler ve çeşitli sivil toplum kuruluşu üyelerinden oluşan grup, Gaziosmanpaşa Stadyumu önünde toplandı.
Gaziosmanpaşa Bulvarı'ndan Cumhuriyet Meydanı'na kadar sloganlar atarak yürüyen gruptakiler, Cumhuriyet Meydanı'na geldi. Gruptakiler, Polis noktasında arama yapılarak meydana alındı.
1 Mayıs Tertip Komitesi adına konuşan KESK dönem sözcüsü Ertan Uysal, 1 Mayıs'ı coşku içinde kutladıklarını söyledi.
Daha sonra, etkinliğe katılanlar halay çekti.

MERSİN
Mersin'de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, düzenlenen yürüyüş ve mitingle kutlandı.
Tren garı önünde toplanan çeşitli sivil toplum örgütü ve partili gruplar, taşıdıkları pankart ve attıkları sloganlar eşliğinde İstiklal ve Sakarya caddeleri güzergahı boyunca yürüyerek Cumhuriyet Meydanı'na geldi. Yaklaşık 1 kilometrelik yürüyüşün ardından meydana ulaşan kalabalık, burada arama kabinlerinden geçirilerek alana alındı. Güzergah boyunca ve alan çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı.
CHP Mersin Milletvekili İsa Gök, Akdeniz Belediye Başkanı Fazıl Türk ve BDP'nin desteklediği bağımsız milletvekili adayı Ertuğrul Kürkçü de kalabalıkla birlikte yürüdü.
Kalabalığın alana yerleşmesinin ardından yapılan konuşmalarda, işçi ve memur temsilcileri taleplerini dile getirdi. 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamaları, yapılan konuşmaların ardından müzik eşliğinde oynanan oyunlar ve halaylarla son buldu.

Haberin Devamı

ŞANLIURFA
Emek ve Demokrasi Platformu tarafından organize edilen 1  Mayıs kutlamalarına katılanlar, Ali Şelli Parkı önünde toplandı. Aralarında KESK  ve DİSK üyelerinin bulunduğu grup buradan yürümek isteyince, izin alınmadığı  gerekçesiyle polis buna izin vermedi. Bunun üzerine duruma tepki gösteren  gruptakilerle polis arasında kısa süren bir gerginlik yaşandı.
Yapılan görüşmelerin ardından geçişine izin verilen grup, Atatürk  Bulvarından geçerek Ahmet Bahçıvan İş Merkezine kadar çeşitli sloganlar atarak  yürüdü.
Burada grup adına DİSK Genel-İş Şanlıurfa Şube Başkanı Sadık Demir, bir  basın açıklaması yaptı. Daha sonra çocuklar tarafından hazırlanan 1 Mayıs ile  ilgili bir skecin ardından gruptakiler dağıldı.

Haberin Devamı

ELAZIĞ
Elazığ'da, Hozat Garajı önünde toplanan gruplar, İstasyon Meydanı'na  kadar sloganlar atarak yürüdü. İstasyon Meydanı girişinde kurulan polis arama  noktalarından geçen gruplara polis, şeker dağıtarak bayramlarını kutladı.
İstasyon Meydanı'nda başlayan kutlamalarda konuşan Eğitim-Sen Elazığ Şube  Başkanı Halit Ateş, işçisi, emeklisi ve halkın tüm kesimiyle bugün alanlara  çıktıklarını ve 1 Mayıs'ı selamladıklarını söyledi.
Gündemde olan “Bozkurt” tartışmasına da eğinen Ateş, “Biz buradan, bu  ülkenin savcılarına, namuslu hukukçularına sesleniyoruz. Hakkını arayanlara karşı  gençleri sokağa döküp gençleri birbirlerine karşı kırdıracak siyasi parti  liderlerine suç duyurusunda bulunun. Bu ülkenin namuslu hakim ve savcıları hemen  suç duyurusunda bulunmalıdırlar” diye konuştu.

Haberin Devamı

NEVŞEHİR
Nevşehir'de, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle düzenlenenyürüyüşe, şifre iddiaları nedeniyle YGS'yi protesto eden  öğrenciler dekatıldı.
Borsa Kavşağında toplanan yaklaşık 300 kişilik grup, ellerinde  “Sözleşmeli köle olmayacağız”, “İşçi ölümleri durdurulsun”, “Kadın ölümleri  son bulsun”, “YGS' ye inat yaşasın hayat” yazılı pankartlar taşıyarak Türk  Telekom meydanına kadar yürüdü.
Yürüyüşe Nevşehir 1 Mayıs Gençlik Platformu adı altında katılan  öğrenciler de, şifre iddiaları nedeniyle YGS'yi protesto etti.
Yürüyüşün ardından meydanda toplanan kalabalık, burada da davul zurna  eşliğinde halay çekti.
Daha sonra basın açıklaması yapan Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası İl  Temsilcisi Ahmet Çelik, ülkede dayanışmaya ve birlikte mücadeleye bugün her  zamankinden daha çok ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, hükümeti eleştirdi.
Çelik, “Kendi bildiğini okuyan AKP, Kürt sorunu, Alevilik, laiklik ve  zorunlu din dersinin kaldırılması, YÖK, basın özgürlüğü, temel insan hak ve  hürriyetlerine getirilen sınırlamalar konuları başta olmak üzere hayatın hemen  hemen tüm alanlarında ikiyüzlü bir tutum izlemeyi sürdürüyor” dedi.
Alevi ve Bektaşi vatandaşların da katıldığı yürüyüş ve basın  açıklamasının ardından, kutlamaya katılanlar olaysız dağıldı.

Haberin Devamı

KOCAELİ
Kocaeli'de, Merkez Bankası Kocaeli Şubesi önünde toplanan aralarında  DİSK, KESK'e bağlı sendikalar ile çeşitli dernek ve siyasi partilere üye gruplar,  Hürriyet ve Cumhuriyet caddeleri arasındaki Yürüyüş Yolu güzergahını kullanarak  Sabri Yalım Parkı'na ulaştı.
Burada grup adına basın açıklamasını okuyan Eğitim-Sen Kocaeli Şube  Başkanı Veysel Kaplan, 1 Mayıs'ın işçilerin birlik ve dayanışma günü olduğunu  söyledi.
Bugün dünyadaki bütün işçilerin yeni bir dünya ve umut için alanları  doldurduğunu belirten Kaplan, Türkiye'deki işçilerin de dil, din, mezhep farkı  gözetmeden birleştiğini ifade ederek, “Bugün her iş kolundan, her işletmeden  sendikalı, sendikasızı, taşeronu, kadrolusu, sözleşmelisi, bütün dünyadaki işçi  kardeşleri ile birleşmenin simgesi olan 1 Mayın mücadele, birlik ve dayanışma  çağrısını iş, emek, barış ve özgürlük talepleri ile birleştirerek alanlarda  inançlarını kararlıkla ifade ediyor”şeklinde konuştu.
Konuşmanın ardından gruptakiler davul ve zurna eşliğinde halay çekti.  Grup, yerel bir sanatçı tarafından verilen konserin ardından dağıldı.

ÇORUM
Çorum'da, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla işçi sendikalarının  öncülüğünde Kültür Sitesi önünde toplanan grup, güvenlik güçlerince arandıktan  sonra Gazi Caddesi'ne alındı.
Caddenin girişlerine güvenlik için kurulan bariyerlere tepki gösteren  işçi sendikaları temsilcileri ile polis arasında kısa süre gerginlik yaşandı.  Bariyerleri kendileri kaldıran grup, sloganlar eşliğinde pankartlar açarak Abide  Meydanı'na kadar yürüdü.
Burada 1 Mayıs Tertip Komitesi adına açıklama yapan Türk-İş Dönem Sözcüsü  Sefer Kahraman, “Çalışanların sorunlarına çözüm bulamayan hiçbir siyasi parti  umurumuzda değil. Sorunlara duyarsız kalan partileri buradan yuhluyoruz” dedi.
Disk Sosyal-İş Dönem Sözcüsü Ergül Özer de iş sağlığı ve güvenliği  önlemlerinin arttırılmasını, işsizliğin önlenmesini, hakların gasp edilmemesini  ve işsizlik sigorta fonunun amacı dışında kullanılmamasını istediklerini  bildirdi.
Bu arada, yürüyüşe katılan lise öğrencileri de YGS sınavının iptal  edilmesini istediklerini söyledi. Konuşmaların ardından hep birlikte halay çeken  grup, olaysız dağıldı.

ANTALYA
Antalya'da, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle siyasi parti,  sendika ve meslek örgütü üyeleri TRT Kavşağı'nda toplandı. Burada sloganlar atan  grup Güllük Caddesi'nden yürüyerek Yavuz Özcan Parkı'na ulaştı. Grup üyeleri  arasında yüzünü siyaha boyan kadınlar ile çeşitli oyunlar oynayan gençler renkli  görüntüler oluşturdu.
Antalya'da son yıllardaki en kalabalık ve coşkulu olduğu gözlenen 1 Mayıs  Emek ve Dayanışma Günü'ne katılan gruplar, çeşitli taleplerini ve eleştirilerini  dile getiren sloganlar attılar.
Hükümete yönelik protesto sloganlarının da atıldığı yürüyüşte lise  öğrencileriyle, siyah-beyaz formalar giyen Beşiktaş taraftarı Çarşı Grubu,  yürüyüşte renkli görüntülere sahne oldular. Siyah-beyazlı grubun arkasında az  sayıda sarı-kırmızılı forma giyen Galatasaray taraftarı ile sarı-lacivertli forma  giyen Fenerbahçe taraftarları da yerlerini aldılar. Antalyaspor taraftarları da  ayrı bir yerde yürüdüler.
Yavuz Özcan Parkı girişinde polis kontrolünden geçmek istemeyen bir grup  öğrenci kontrol noktasından koşarak geçmek istedi. Polis ekipleri tarafından  durdurulan öğrenciler ile polisler arasında kısa süreli arbede yaşandı. Gençler,  arama yapıldıktan sonra alana alındı.
Parka girmek isteyen Barış ve Demokrasi Partililer ile bazı vatandaşlar  arasında kısa süreli de tartışma çıktı. Tartışmalar polis ekipleri ve  partililerin araya girmesiyle büyümeden sona erdi.
Eğitim-Sen şube Başkanı ve KESK Dönem Sözcüsü Nurettin Sönmez, 1 Mayıs'ın  birlik ve mücadele günü olduğunu söyledi. Türkiye'nin dayanışmaya her zamankinden  daha fazla ihtiyacı olduğunu anlatan Sönmez, “Kazanılmış haklarımıza büyük bir  saldırı var. Hakları için mücadele eden işçilere faşizan saldırılar uygulanıyor.  Türkiye'de 'Korku imparatorluğu' uygulanıyor. Ama zafer direnen emekçinin  olacak” dedi.
Parkta şarkılar eşliğinde 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü kutlayan grup  yağmur nedeniyle bir süre sonra dağıldı. Polis kayıtlarına göre yürüyüş ve  mitinge 6 bin 500 kişi katıldı.

KARS
Cumhuriyet Meydanında toplanan KESK, Türk-İş, Genel-İş Sendikası,  Devrimci 78'liler Derneği ile CHP milletvekili adayları katıldı.

TUNCELİ
Tunceli'de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlandı. 1 Mayıs'ın anlam ve öneminin anlatıldığı konuşmaların ardından Sanatçı  Suavi tarafından müzik dinletisi verildi.

ERZİNCAN
Erzincan'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları Erzincan  Belediyesi önündeki Atatürk Anıtı yanında başladı. Cumhuriyet  Meydanındaki kutlama törenleri konuşmalarını yapmasının ardından yerel  sanatçıların müzik aletlerini hazırladığı sırada bastıran sağanak yağış sebebiyle  kutlamalar kısa sürdü.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!