Ankara, "Esad'la devam" diyor

Güncelleme Tarihi:

Ankara, Esadla devam diyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2011 11:16

Tunus, Mısır, Bahreyn ve son olarak Libya’dan sonra, şimdi de Suriye karıştı. Ancak Ankara’dan bakınca, Suriye’nin durumu diğerlerinden çok farklı.

Haberin Devamı

Çünkü Suriye, Türkiye’nin komşusu ve Suriye söz konusu olduğunda, Türkiye’nin “ulusal çıkarları” çok daha belirgin, çok daha hassas.

Zeynep GÜRCANLI
hurriyet.com.tr

Peki nedir Ankara’nın Suriye konusundaki “yol planı”?

Ankara’da, Suriye’yi yakından izleyen kurumların tepe noktalarında oturanlarla yaptığımız sohbetlerde ortaya şu bakış çıkıyor:

1- Türkiye, Suriye’de “istikrar” istiyor.

Yaşanabilecek istikrarsızlığın öncelikle Türkiye’ye vuracağını, özellikle terör konusunda yeni bir kaosun yaşanabileceğinden endişeli Ankara. Bu çerçevede, Türkiye’nin ilk beklentisi ülkede yönetimde kim olursa olsun, “istikrarın” korunması.

2- Ankara, “Beşar Esad’la devam” politikasını savunuyor.

Ankara’dan bakınca, Suriye’de kısa ve orta vadede o çok önemli “istikrarın”, ancak Beşar Esad tarafından sağlanacağına inanılıyor. Bu çerçevede, Ankara’nın politikası özetle, “reformlara, Beşar Esad’la devam” olarak nitelendirilebilir. Başbakan Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı ile yaptığı telefon görüşmesinde de bunu telkin etti. Yarın Şam’a gidecek heyet de, “reformlara bu yönetim devam etsin. Türkiye, her türlü katkıya hazır” mesajı verecek. Esad’dan gelen olumlu sinyaller de Ankara’yı, süren gösterilere rağmen, bu politikanın uygulanabileceği konusunda umutlandırıyor.

Haberin Devamı

3- Suriye ile ekonomik ilişkiler yaşamsal önemde.

Türkiye’den bakınca, Suriye “Arap dünyasına açılan kapı” olarak görülüyor. Sınırların açık olması, sınır bölgelerinde eylem yaşanmaması Türkiye açısından yaşamsal önemde. Nitekim, Suriye ile Ürdün sınırının kapanması üzerinde, en çok mağdur olan ülkelerden biri Türkiye oldu, Türk TIR’ları sınırda kaldı. Ankara derhal Şam yönetimi ile temasa geçti; “Sınırı neden kapattınız?” sorusunu yöneltti. Yanıt gecikmedi; Suriye yetkilileri, “Sınırı kapatmadık. Bu konuda bir karar yok. Ancak sınırda görev yapan yetkililer, olaylar nedeniyle görev yerlerine ulaşamadılar. Sınır bu nedenle açılamadı” açıklamasını yaptılar.

4- Türkiye önlem almaya başladı.

Türkiye, “Esad’la reformlara devam” politikasının güçlü şekilde arkasında dururken, diğer yandan da sessiz şekilde, önlem almaya başladı. Önlemlerin odağında, Suriye’nin ciddi şekilde karışması halinde Türkiye sınırına yönelik gerçekleşebilecek büyük mülteci akını olasılığı var. Suriye ile olan uzun sınır ve iki ülke halkları arasındaki akrabalık bağları, mülteci akınının yönünün Türkiye olacağı hesaplarını yaptırıyor Ankara’ya. O nedenle daha şimdiden mülteci kamplarının hazırlanması, sınır kontrolünün güçlendirilmesi gibi önlemler sessizce alınmaya başlanmış durumda.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!