Erdoğan telefon diplomasisi başlattı

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan telefon diplomasisi başlattı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2011 00:00

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Suriye’deki şiddet olaylarının tırmanmasına telefon diplomasisiyle müdahale etti.

Haberin Devamı

Önce Obama sonra Esad

Önce ABD Başkanı Barack Obama’yı arayan Erdoğan ardından Suriye lideri Beşar Esad ile görüştü. Görüşmenin içeriğini Beyaz Saray açıkladı. 30 dakikalık görüşmede 3 konu öne çıktı.

Suriye’ye:  Şiddete son ver

Obama ve Erdoğan, Suriye Hükümeti’nin kendi halkına karşı kabul edilemez şiddet kullanımı konusunda derin kaygılarını dile getirdi. Liderler, Suriye Hükümeti’nin şiddete başvurmaya derhal son vermesi ve Suriye vatandaşlarının demokratik arzularını yansıtan anlamlı reformları derhal hayata geçirmesi gerektiği yönünde de anlaştılar.

Libya’ya: Kaddafi çekil

Telefon görüşmesinde Obama, Türkiye’nin Libya’da sürdürdüğü insani çabalar ile NATO’nun operasyonlarına katılımından dolayı takdirlerini ifade etti. Liderler, Libya’da sivillere karşı saldırıların son bulması ve kalıcı bir çözümün olması için Kaddafi’nin iktidardan ayrılarak Libya’yı terk etmesi gerektiği konusunda fikir birliğine vardı.

Haberin Devamı

İsraille ilişkiler: Barışın

Obama görüşmede ayrıca, Erdoğan’a Türkiye ve İsrail’in bölgesel istikrarın çıkarına olacak şekilde ilişkilerini geliştirecek fırsatları bulacakları umudunu dile getirdi. Beyaz Saray kaynakları görüşmenin Erdoğan’ın isteği üzerine gerçekleştiğini, Türkiye-İsrail ilişkilerinin Mavi Marmara gibi detaya girilmeden genel olarak konuşulduğunu belirttiler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!