Washington'da Suriye alarmı

Güncelleme Tarihi:

Washingtonda Suriye alarmı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2011 09:58

ABD Dışişleri Bakanlığı, Suriye’deki Büyükelçilik personelinin aile üyelerinin ve acil durumlarda görev yapan personel dışındaki çalışanların tahliye edilmesi kararı aldı.

Haberin Devamı

SURİYE ORDUSU DERA'YA GİRDİ / WEB TV           

Bakanlık, alınan kararın gerekçesinde Suriye’deki hükümet karşıtı protestoculara gösterilen sert müdahalenin neden olduğu “belirsizlik ve değişkenliği”ne değindi.

Tahliye kararının öncesinde, Suriye’deki ABD vatandaşlarına bu ülkeyi terk etmeleri uyarısı yapılmıştı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Mevcut durumun belirsizliği ve değişkenliği yüzünden, Suriye’de bulunan ABD vatandaşlarının mühim olmayan seyahatlerini iptal etmeleri” tavsiye edildi.

İnsan hakları örgütleri ve görgü tanıkları, Suriye’de hükümet karşıtı protestoların başlamasından bu yana 400 kişinin hayatını kaybettiğini belirtti.  

İngiltere Dışişleri Bakanlığı da geçtiğimiz Pazar günü, Suriye'de bulunan vatandaşlarına bu ülkeden acilen ayrılmaları çağrısında bulunmuştu.

Haberin Devamı

İngiliz Dışişleri, Suriye'de "hızla artan kötü güvenlik durumundan" dolayı vatandaşlarının bu ülkeden ayrılmalarını isterken, Şam Büyükelçiliğinin durumun daha da kötüleşmesi halinde konsolosluk hizmetleri sağlayamayabileceğini belirtmişti.

BM'DE SURİYE'YE KARŞI KAMPANYA

İnsan hakları örgütleri ve bazı ülkelerin, Suriye'nin BM İnsan Hakları Konseyi'ne seçilmesini engellemeye çalıştığı bildirildi.
       
Suriye'nin, merkezi Cenevre'de bulunan konseye seçilmemesi, Asya ülkesi üyeliği için mevcut 4 adaydan başka bir ülke aday olursa ya da Suriye 20 Mayıs'ta yapılacak Genel Kurul'da çoğunluğun oyunu alamazsa mümkün olacak.
       
Suriye'nin yanı sıra Asya üyelikleri için Hindistan, Endonezya ve  Filipinler'in adaylığı geçen Ocak ayında benimsenmişti.

BM'den bir diplomat, seçime başka bir aday ülke  bulacaklarından emin olduğunu söyledi.
       
İnsan hakları örgütleri ve bazı hükümetler, 2006'dan bu yana İran,  Venezuela, Belarus ve Sri Lanka gibi ülkelerin üyeliğini engellemeyi başarmıştı.
       
Suriye'nin adaylığına karşı kampanyanın, Fransa, İngiltere, Almanya ve  Portekiz'in; Suriye'nin BM Güvenlik Konseyi'nde sert bir dille kınanması  talebiyle aynı döneme rastladığına dikkat çekildi.
       
ABD'nin de bu ülkelerin hazırladığı karar tasarısına destek verdiği  belirtiliyor. ABD ayrıca geçen hafta Suriye'nin İnsan Hakları Konseyi'ne  üyeliğine karşı olduğunu açıkça bildirmişti.

Haberin Devamı

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague de, Suriye yönetimine karşı uluslararası ortaklarla beraber olası önlemler üzerinde çalıştıklarını söyledi.

OBAMA, ERDOĞAN'I ARADI

Ortadoğu’da yaşanan gelişmeler Türk dış politikasının da ana gündem maddelerini oluşturmaya devam ediyor. ABD Başkanı Barack Obama'nın dün, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı telefonla arayarak, özellikle Suriye ve Libya konularını görüştüğü bildirildi.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, "Obama'nın, iki liderin Ortadoğu'daki gelişmelerle ilgili istişarelerinin devamı çerçevesinde Başbakan Erdoğan ile görüştüğü" belirtildi.

"Obama'nın, Türkiye'nin Libya'da sürdürdüğü insani çabaları ve NATO'nun Uçuşa Yasak Bölge Uygulaması ile Silah Ambargosu operasyonlarına katılımından dolayı takdirlerini dile getirdiği" bildirilen açıklamada, "İki lider, Libya'da sivillere karşı saldırıların son bulması ve orada Libya halkının iradesini yansıtan kalıcı bir çözümün olması için Kaddafi'nin iktidardan ayrılması ve Libya'yı temelli terk etmesi gerektiği yönünde görüş birliğine vardı" ifadesi kullanıldı.

Haberin Devamı

Açıklamada, "Obama ve Erdoğan'ın, Suriye hükümetinin kendi halkına karşı kabul edilemez şiddet kullanımı hakkında derin kaygılarını ortaya koydukları, Suriye hükümetinin şiddet kullanımına hemen son vermesi ve Suriye vatandaşlarının demokratik arzularını yansıtan anlamlı reformları derhal hayata geçirmesi gerektiği yönünde aynı görüşü paylaştıkları" belirtildi.

Beyaz Saray açıklamasında ayrıca, "Obama'nın, Başbakan Erdoğan'a, Türkiye ve İsrail'in, bölgesel istikrarın çıkarları doğrultusunda ilişkilerini geliştirecek fırsatları bulacakları umudunu dile getirdiği" bildirildi.                  

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!