ÖYK’dan onay çıktı, elektrik dağıtımında sıra 10.8 milyar doların ödenmesine geldi

Güncelleme Tarihi:

ÖYK’dan onay çıktı, elektrik dağıtımında sıra 10.8 milyar doların ödenmesine geldi
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 13, 2011 00:00

Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK), Boğaziçi, Dicle, Gediz, Trakya, Akdeniz, İstanbul Anadolu Yakası ve Toroslar elektrik dağıtım şirketlerinin satışını onayladı.

Geçtiğimiz yıl kıran kırana geçen ihalelerle özelleşen dağıtım bölgelerinin resmen devredilmesi için sıra şirketlerin ödemeleri tamamlamasına geldi. Söz konusu yedi özelleştirme tamamlandığında, yaklaşık 15 milyon abonenin tükettiği elektrik özel sektöre geçmiş olacak. Şirket devirlerinin en yüksek teklif sahiplerine yapılması halinde toplam 10 milyar 808 milyon dolarlık özelleştirme gerçekleşmiş olacak.
Teklif sırasına göre
ÖYK’nın konuya iliÅŸkin kararı Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlandı. Karara göre özelleÅŸtirilen ÅŸirketler, nihai pazarlık görüşmelerinde en yüksek teklifi veren ÅŸirketlere satılacak. Ancak en yüksek teklifi veren ÅŸirketin sözleÅŸmeyi imzalamaktan imtina etmesi veya diÄŸer yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde, ÅŸirket ÖzelleÅŸtirme Ä°daresi lehine irat kaydedilecek ve ikinci en yüksek veren ÅŸirkete satılacak. Burada da bir sıkıntı yaÅŸanması durumunda elektrik dağıtım ÅŸirketlerinin satışı bir sonraki teklif sahibine olacak.Â
İki yaka da MMEKA’da
Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş., 2 milyar 990 milyon dolarla en yüksek teklifi veren MMEKA-İş-Kaya İnşaat Ortak Girişim Grubu’na satılacak. İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım A.Ş. de 1 milyar 813 milyon dolarla en yüksek teklifi veren MMEKA’ya satılacak. Toroslar Elektrik Dağıtım ise 2 milyar 75 milyon dolarla en yüksek teklifi veren Yıldızlar SSS Holding’e, Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş ise 228 milyon dolar bedelle en yüksek teklifi veren Karavil-Ceylan Ortak Girişim Grubuna satılacak. Gediz Elektrik Dağıtım’ın ise 1 milyar 915 milyon dolarla ikinci en yüksek teklifi veren Eti Gümüş A.Ş.&Söğütsen Seramik ortaklığına satılmasına karar verildi. Trakya Elektrik Dağıtım A.Ş, 622 milyon dolarla en yüksek teklifin sahibi Aksa Elektrik’e satılacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!