Yunuslar ağlattı

Güncelleme Tarihi:

Yunuslar ağlattı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 2011 13:42

ALMAN yunus ve balina koruma platformları Projekt Walschutzaktionen (Pro-Wal) ve Wal- und Delfinschut’un (WDSF) aktivistleri, Bodrum Park Dolphin’de gösteri yaptırılan yunusların halini görürce gözyaşların tutamadı.

Haberin Devamı

Yunusların özgürlüğü için ağladılar / Foto Galeri

Pro-Wal Başkanı Andreas Morlok ve WDSF Başkanı Jürgen Ortmüller’in de aralarında bulunduğu 12 Alman aktivist önce Park Dolphin önünde, çeşitli dillerde ’Türkiye’deki yunus parklarının Japonya Taiji’de yapılan yunus katliamlarında payı var’, ’Yunuslar palyaço değildir’, ’Hayvanlara işkence etmek eğlence kaynağı değildir’ yazılı pankartlar açtı.

Türk hayvanseverlerin de destek verdiği aktivistleri, Park Dolphin’in işletmecisi İsmet Parmaksız ve tesis müdürü Cenk Gökalp tarafından davet edildikleri parkta ’West’, ’Doğa’, ’Ada 1’ ve ’Ada 2’ adlı yunusları havuda özgülükleri kısıtlanmış olarak görünce gözyaşları tutamadı.

WDSF Başkanı Jürgen Ortmüller, Türkiye’deki yunus parklarında eylemlerin benzerlerini tüm dünyada yaptıklarını ve yunusların doğal ortamlarında yaşamaları için mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi.

"YUNUSLAR PALYAÇO DEĞİLDİR"

Hayvansever Ayça Kandemir ise eylemreine bugün Kuşadası’nda devam edeceklerini belirterek, "Aile bireyleriyle birlikte denizlerin, okyanusların derinliklerinde, her gün uzun mesafeleri özgürce kat etmeye alışık bu sosyal hayvanları, ufacık, beton havuzlara, daracık yerlere hapsetmek, özgürlüklerini ellerinden almak ve ticari çıkarlar için onları istismar etmek, doğaya karşı işlenen bir suçtur" dedi.

Yunusların aç bırakılarak, birkaç lokma yiyecek için gürültülü bir müzik eşliğinde gösteri yapmaya zorlandığını belirten Ayşe Kandemir, şunları söyledi:

"Yunuslar ve balinalar, insanların eğlencesi ve palyaçoları değildir. Türkiye’deki yunus parklarında ve akvaryumlarda bulunan deniz memelilerinin hemen hemen hiçbiri özel yetiştirilen hayvanlar olmayıp tamamına yakını Akdeniz ve Karadeniz sularında yakalanarak tutsak edilmiş hayvanlardır. Hayvanlardan bazıları ise dünya kamuoyu tarafından lanetlenmesine rağmen hunharca sürdürülen toplu yunus katliamlarının merkezi olan Japonya-Taiji menşeilidir. Bu yunuslar, aynı koy içinde ailelerinin öldürülmesinden hemen sonra yurtdışına satılıyorlar. Japonya’dan yunus satın alan akvaryumlar ve yunus parkları, Taiji’deki bu acımasız kitlesel kıyımı maddi anlamda desteklemiş oluyorlar. Bu merkezlerde, yalnızca gösterilerden gelecek paralar hesap ediliyor."

"ÜLKELERİNDEKİ YUNUS PARKLARINDA EYLEM YAPSINLAR"

Park Dolphin’in işletmecisi İsmet Parmaksız ise 6 yıldır turizme hizmet ettiklerini belirterek, yunusların dünyanın her yerinde gösteri ve terapi amaçlı kullanıldığını söyledi.

Parmaksız, "Bu kişiler gidip, eylemlerini kendi ülkelerindeki parklarda yapsınlar. Türkiye’yi asılsız iddialarla karalamasınlar. Her türlü yasal iznimiz var. Turizm sezonu öncesi yapılan bu eylem anlamsız" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!