Türkiye’nin Libya planı masada

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’nin Libya planı masada
Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 2011 00:00

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın basın toplantısıyla açıkladığı Libya için yol haritası resmen masaya yatırıldı. Kaddafi’nin geçtiğimiz günlerde Ankara’ya gelen yeni Dışişleri Bakanı Abdülati Ubeydi, planı Kaddafi’ye sundu. Libyalı muhaliflerin tek endişeleri Kaddafi’nin iktidarda kalması.

Haberin Devamı

Türkiye’nin masaya koyduğu Libya yol haritası, hem Kaddafi hem de muhaliflerini memnun etti. Ankara’yı ziyaret eden Kaddafi’nin Dışişleri Bakanı Abdülati Ubeydi önümüzdeki hafta Katar’ın başkenti Doha’da toplanacak Libya temas grubu toplantısında Kaddafi’nin yanıtını getirecek. ABD ve İngiltere cephede ilerleme sağlayamayan muhaliflerin Kaddafi’yi devirmeye gücünün yetmeyeceğini görerek diplomatik bir çözüm için muhaliflere telkinde bulunuyor. Muhalifler Türkiye’nin önerisine sıcak bakıyor ancak Kaddafi’nin iktidardan uzaklaşmasını garantiye almaya çalışıyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın basın toplantısı düzenleyerek önceki gün açıkladığı 3 maddelik yol haritasında Kaddafi ile ilgili bir ifade bulunmuyor. Erdoğan’ın, ateşkes ilan edilmesi, insani yardım sağlamak için güvenli bölgeler oluşturulması ve ülkede demokratik değişim diye özetlenebilecek teklifi geniş yankı buldu.

Haberin Devamı

ABD’ye El Kaide garantisi

Muhaliflerin başkenti kabul edilen Bingazi kentinde ABD, İngiliz ve Fransız diplomatlar soruna diplomatik çözüm bulunması yönünde temaslarını yoğunlaştırdı. ABD’nin en büyük endişelerinden biri Libyalı muhalifler arasında El Kaide ve Hizbullah gibi aşırı dincilerin bulunmasıydı. İsyancılar ABD Başkanı Barack Obama’nın Libya’ya atadığı özel temsilci Chris Stevens’a El Kaide ya da Hizbullah gibi örgütlere üye olan Libyalıların saflarında yakalanması halinde tutuklanacağı garantisi verdi. Libyalı muhalifler ayrıca, Kaddafi yerine şu anda Libya hükümetinde yer alan yetkililerden ‘görüşmeye makbul’ olanların listesini verdi.

Muhalifler eski Başbakan Jadallah Aziz el Talhi ile görüşebileceklerini belirtti. Chris Stevens ise, El Kaide militanlarının tutuklanma sözünden memnun olduğunu belirterek, ABD’nin Fransa, Katar ve İtalya gibi muhalifleri resmen tanımasının söz konusu olduğunu açıkladı.

Kaddafi ve oğulları ile ilgili pazarlıkların önümüzdeki günlerde devam etmesi bekleniyor. Batılı ülkeler muhaliflerle doğrudan görüşürken, Kaddafi yönetimi ile dolaylı müzakereleri ise Türkiye yürütüyor.
Libya’da, Muammer Kaddafi’ye bağlı askerler tarafından hafta başı gözaltına alınan biri Güney Afrikalı, biri İspanyol, 2’si Amerikalı 4 gazeteciden hala haber alınamadığı bildirildi.

Haberin Devamı

ABD’den e-destek

Facebook, twitter ve cep telefonu mesajlarının Ortadoğu ayaklanmalarındaki etkinliğini gören ABD yönetimi, diktatörler kesmeden muhaliflerin internet ve cep telefonlarına kesintisiz erişmesini sağlamak için araştırma yaptırıyor. 50 milyon dolarlık bütçe ayrılan araştırmalarda örneğin polisin ele geçirdiği muhaliflerin cep telefonlarındaki isimleri silen bir alarm tuşu geliştirildi. Ayrıca kesintisiz internet bağlantısı için yazılımlar üretildi; ancak ABD dikta rejimleri ‘karşı önlem almasın’ diye neler olduğunu muhalifler dışında bilen
olmayacağını açıkladı.

Muhalifler yine Türkiye’yi suçladı

Libyalı muhalifler, NATO’nun uçaklarını bombalamasından da Türkiye’yi sorumlu tuttu. Muhaliflerin başkenti Bingazi’de bir tugay başında bulunan Albay Hamid Belhir, “Elimizde Türkiye’nin NATO’ya saldırıları mümkün olduğunca az tutması için telkinde bulunduğuna ilişkin bilgiler var, buna hava saldırıları da dahil” dedi.
Albay Hamid Belhir, BBC’ye açıklamalarında NATO’ya, Kaddafi’ye ait askeri hedeflerin konum ve koordinatlarına ilişkin net bilgi vermiş olmalarına rağmen, bu hedeflere saldırı düzenlenmediğini öne sürdü ve “NATO sorumluluğu üstlendiğinden beri hava saldırılarının etkisi azaldı” dedi.

Haberin Devamı

Ankara reddetti
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Selçuk Ünal ise, Türkiye’ye yönelik iddiaları reddetti. Ünal, “Operasyonun nasıl yürütüldüğünü NATO’nun komutanı belirler” dedi.

Bir haftada ikinci dost ateşi

NATO’dan muhaliflere özür yok

NATO, önceki gün ikinci kez yanlışlıkla vurduğu Libyalı muhaliflerden özür dilemesinin söz konusu olmadığını açıkladı. NATO’nun Libya operasyonu komutan yardımcısı Tuğamiral Russell Harding,  düzenlediği basın toplantısında, önceki akşam yaşanan olaya kadar “Libyalı muhaliflerin tank  kullandığından habersiz olduklarını” söyledi. Harding, Brega ve
Ecdebiye arasındaki durumun çok değişken olduğunu, muhaliflerin her an iler-
leyip geri çekilebildiklerini, böyle bir ortamda NATO  pilotlarının Kaddafi güçleri ile muhalifler arasında ayrım yapmasının zorlaştığını belirtti. Öte yandan dün Misrata’da çıkan çatışmalarda 5 kişi öldü.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!