Türkiye'nin en şanssız sınav kuşağı 81'liler

Güncelleme Tarihi:

Türkiyenin en şanssız sınav kuşağı 81liler
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2011 13:57

Kopya skandalına sahne olan 2010 Kamu Personeli Seçme Sınavı'na (KPSS) girenlerin yaşadığı yıkım hafızalarda tazeliğini korurken, geçen ay yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı'ndaki (YGS) “şifre” bombası patladı. Üniversite için ter döken çoğu 1993 doğumlu bir milyon 700 bin öğrenci ve onların aileleri ortaya atılan iddialar nedeniyle belki de hayatları boyunca bu sınavı hatırlayacak ve “acaba” diyecek. Travma büyük… Ama bir kuşak var ki, onlar Türkiye’nin en şanssız sınav kuşağı.

Haberin Devamı

1981 doğumlular, hayatlarının ilk büyük sınavına 24 Mayıs 1992'de girdi. Fakat yapılan Anadolu Liseleri Sınavı'nın sorularının parayla satıldığı ortaya çıkınca büyük şok yaşadılar. Şok kısa süre sonra katlandı. Çünkü bin bir emekle hazırlandıkları sınav iptal edildi. Sınav 4 Haziran'da yenilendi, 200 binden fazla öğrenci henüz 11 yaşında bir kez daha ağır bir stresin altına girdi.

Türkiye 7 yıl sonra büyük bir sınav skandalı daha yaşadı. O zamanki adı ile Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS), 2 Mayıs 1999'da yapılacaktı. Yapılamadı… Son anda soru kitapçıklarının çalındığı ortaya çıktı. Okul-dershane arasında gençlik çürüten 1.5 milyon öğrenci bir kez daha kabus görüyordu. Sınav ertelendi! Bu ikinci şoku da yaşayanlar aynı kuşaktı, yani 11 yaşında sınav iptali belleklerine kazınan 1981’liller…

Haberin Devamı
Cengiz Özbek
hurriyet.com.tr

1981’lilerin hayatları boyunca unutmayacakları çile bununla da bitmedi. Öğrenci Seçme ve Yerleşme Merkezi (ÖSYM), 1999 yılında sınav sistemini değiştirdi. Öğrenci Yerleştirme Sınavı (ÖYS) kaldırıldı, sınav sayısı ikiden bire indirildi. Bu garip kuşak tarihe, “yeni sınav sisteminin kobayları” olarak geçip 6 Haziran’da nihai sınava girdiler.

HÜRRİYET ORTAYA ÇIKARMIŞTI

1992 yılındaki sınav skandalını Hürriyet gazetesi ortaya çıkarmıştı. Anadolu Liseleri Sınavları'ndan bir gün önce Hürriyet gazetesi, sınav sorularının satıldığı iddialarını gündeme getirerek, soru kitapçıklarından birini ele geçirdiğini açıklamıştı.

23 Mayıs 1992 tarihli Hürriyet'te, Ankara muhabiri Saygı Öztürk'ün ele geçirdiği sorulardan birkaçı, noterde tasdik edildikten sonra yayımlanarak skandal ortaya çıkarılmıştı. 24 Mayıs Pazar günü yapılan sınav, Hürriyet'in gazetecilik başarısının ardından iptal edilerek, 4 Haziran 1992'de yenilenmişti.

BİR 81'Lİ O GÜNLERİ ANLATIYOR

Bu haberi yazarken, hurriyet.com.tr Kültür Sanat sayfası editörlerinden, 1981 doğumlu Deniz Öner'den o dönem yaşadıklarını anlatmasını rica ettim. İşte hem 92 hem de 99 sınav skandallarını yaşayan Öner'in ağzından o günler:

"Cengiz Özbek haberi hazırlarken hatırladım… "Kobay kuşak"  ya da "talihsiz kuşak" olarak adlandırılan 1981 doğumlu olan ben de hem Anadolu Liseleri sınavı hem de üniversite sınavında o travmalarla dolu günleri yaşayanlardan biriyim.

Haberin Devamı

Tarih 24 Mayıs 1992 / Yaş 11: Anadolu Liseleri Sınavı'nı kazanmak benim ve ailem için çok önemli bir maraton.

Sınava girmek için Galatasaray Lisesi’ne gittik annem ve babamla birlikte. Meğer herkes o sabah gazetelere çıkan ‘SKANDAL’ haberlerinden ve yine gazetelerde çıkan sınav sorularından haberdarmış. Beni heyecanla okuldan içeriye uğurlayan annem ve babama kapıdan el sallayarak sınıfıma gittim ve 2 saat boyunca ‘koyun‘ gibi bütün soruları cevaplayıp güle oynaya sınavdan çıktım. Mutluyum çünkü sınavım çok güzel geçmiş, istediğim liselerden birinin güzide öğrencilerinden biri olabileceğimi hissediyordum.

 

Olamadım…

 

Haberin Devamı

Sınav soruları meğer bir gün önceden çalınmış hatta o zamanın parasıyla 20 milyon liraya satılmıştı. Tam sınav stresinden kurtuldum derken yine mi sınava girecektim yani…

 

Yeni sınav 4 Haziran'daydı. O zamanın çömezliğiyle neler olduğunun ve başarıyı ne kadar etkilediğinin farkında olmasam da iki sınavın sonucu beni uyandırmıştı. İlk sınavdaki doğru sayım ikinci sınavdaki doğru sayımdan 15 fazlaydı. Bu arada Anadolu Lisesi'nde okudum mu? Hayır okumadım…

 

Tarih 2 Mayıs 1999 / Yaş 18: Tam 7 yıl sonra bu sefer üniversiteye girebilmek için yeni bir sınav engeli var önümde. Denilene göre hayatımın kalan kısmını! kariyerimi! statümü! etkileyecek olan bu sınavdan alnımın akıyla çıkmam lazım. Herkes gibi ben de iki sene boyunca dershanelere, özel derslere mahkum oldum. Aklım karışık çünkü sınav sistemi de yıllardır ÖSS / ÖYS olarak gerçekleşirken o yıl ilk defa tekli sınav sistemine geçilmiş ve sadece ÖSS olmuştu.

 

Haberin Devamı

Sınavdan tam bir gün önce akşam saatlerinde televizyonda flaş olarak verdikleri "Sınav soruları çalındı ve sınav iptal oldu" haberiyle dünyam karardı. İnanın aklıma gelen ilk şey ‘Yine ben, yine sınav ve yine iptal’ oldu. 

 

Bu sefer çok üzülmüştüm iptal olan sınava çünkü o sınav stresini üzerinizden atmak, tüy gibi hafiflemek ve arkadaşlarımla planladığım tatile gitmek en çok istediğim şeydi.

 

O günden itibaren 1 ay ertelenen sınavla benim bir alakam kalmamıştı artık. Ne eskisi gibi heyecanlıydım ne de derslere kendimi verebiliyordum. Boşlukta geçen 1 ay sonunda girdiğim üniversite sınavı benim için lisede girdiğim matematik sınavından farksızdı.

 

Haberin Devamı

Dediğim gibi 1981 doğumlu olan ben ve benim gibiler ne yazık ki çalınan sınav sorularının ve değişen sistemin kurbanları olduk. Stres dolu o yılları güç bela neyse ki atlattım…

 

Bu arada istediğim bir üniversitede ve bölümde okudum mu? Evet okudum…"

 

doner@hurriyet.com.tr

 

İŞTE O DÖNEMİN GAZETE MANŞETLERİ (Fotoğrafları büyütmek için üzerine tıklayın)


cozbek@hurriyet.com.tr

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!