Kızlara 17 okulda ‘pozitif ayrımcılık’

Güncelleme Tarihi:

Kızlara 17 okulda ‘pozitif ayrımcılık’
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2011 00:00

YGS sonrası ‘birkaç’ okulda sadece kızların sınava girmesini “Pozitif ayrımcılık yaptık” diye açıklayan ÖSYM’nin, bu uygulamayı tam 17 okulda toplam 6 bin 100 kız öğrenciye yaptığı anlaşıldı.

Haberin Devamı

ÖSYM, YGS’de “pozitif ayrımcılık” yaptığı okul sayısı 1 değil, tam 17. Kamuoyuna sadece İstanbul’daki Silahtarağa İlköğretim Okulu’ndan yansıyan “harem selamlık üniversite sınavına” ilişkin görüştüğümüz okul müdürleri, bu konuda yorum yapmaktan kaçınırken, olayı doğruladılar.

‘Olağanüstü durum’

 ÖSYM, 27 Mart’ta yapılan YGS’de, İstanbul Eyüp’teki Silahtarağa İlköğretim Okulu’nda girenlerin sadece kız aday olmasına “pozitif ayrımcılık” savunması yapmıştı. Bilgisayarlara müdahalede bulunduklarını kabul eden ÖSYM yetkilileri, Ankara Eğitim Muhabiri Esra Kaya’ya, “Normal şartlarda adayların sınav salonları bilgisayar ortamında belirleniyor ancak bu gibi olağanüstü durumlarda biz müdahale ediyoruz. Tesadüf değil, kız adaylar için yaptığımız pozitif ayrımcılık söz konusu” diye itirafta bulunmuştu.

Müdürler konuşmuyor

17 okuldaki pozitif ayrımcılığı sormak için aradığımız 17 okul müdürü devlet memuru oldukları gerekçesiyle sorularımızı yanıtlamadı. Müdürlere gözetmenlerin de kadın olduğuna yönelik iddiaları bu nedenle doğrultamadık.

Haberin Devamı

O okulların çoğu Eyüp’te

EYÜP Dede Korkut İlköğretim Okulu, Ali Rıza Özderici İlköğretim Okulu, Eyüp İMKB TML, Kemerburgaz Halis Kutmangil Çok Programlı Lise, Güzeltepe İlköğretim Okulu, Silahtarağa İlköğretim Okulu, Eyüp Rami İlköğretim Okulu, Tantavi İlköğretim Okulu, Eyüp Şehit Öğretmenler İlköğretim Okulu, Şehit Er Eyüp Beyazıt İlköğretim Okulu, Emniyettepe İlköğretim Okulu, Haydar Akçelik KTML, Hacı Arif Bey İlköğretim Okulu, Nişancı Mehmet Paşa İlköğretim Okulu, Beyazıt Ford Otosan İlköğretim Okulu, Cağaloğlu KTML, Sultan Selim KTML.

ÖSYM’ye sorular

KIZLAR niye sadece bu iki ilçede toplandı? Muhafazakârların oturduğu bu semtte özellikle mi ayrımcılık yapıldı?

Belli cinsiyeti belli okullarda toplarken, adaya özgü kitapçıkla hangi kitapçığın kime verildiği belli. Bu ayrımcılık, kitapçıkta da yapılmış mıdır?

Bir okulda sadece kızların girmesini sağlayan sistem, istediği yönetici ve görevliyi de bu okula gönderebilir. Bu şaibe yaratmaz mı?

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!