METEKSAN ‘tüm suçu’ üstlendi

Güncelleme Tarihi:

METEKSAN ‘tüm suçu’ üstlendi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2011 00:00

YGS’de “şifreli soru kitapçığı” iddiaları üzerine başlayan tartışmalar devam ederken, ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir’in ardından dün de sınav sorularını basan METEKSAN’ın Genel Müdürü Bilal Altın, iddialara yanıt verdi.

Basına dağıtılan kitapçıktaki karıştırmayı kendilerinin yaptığını açıklayan Altın, “Neden böyle bir şifre konuldu” sorusuna, “Şifre aramak anlamsız. Öyle olsa 40 soruda değil tüm sorularda olurdu. Suçlu arıyorsanız, suçlusu biziz” yanıtını verdi. Altın, özetle şu bilgileri verdi:

O kadar cevap anahtarı var

“Her bir adaya ayrı bir soru kitapçığı üretildi. Bunun için her bir adayın bir cevap anahtarı var. Fakat görme özürlü bin civarındaki aday için kanun gereği 14 punto özel tek tip soru kitapçıkları hazırlandı. Bu adı geçen master dediğimiz soru kitapçığıdır. Basın için hazırlanan ile görme engellilerle verilen kopyanın aynı olmaması için biz soruların yerini aynı bırakıp, sadece cevap seçeneklerini değiştirerek başka bir master yaratmak istememizden kaynaklanmıştır. Bunun altında başka bir şey aramak çok anlamlı değildir. Basına verilen kitapçık, sınav tarihinden bir gün önce 26 Mart’ta hazırlandı.”

Dışarda kimse bilemez

Bir soru kitapçığının hangi adaya gideceğini, hangi adayın hangi sırada soruları göreceğini ve cevap anahtarının ne olacağını sınav bitip matbaa çalışanları dışarı çıkıncaya kadar hiç kimsenin bilmesi mümkün değildir. YGS’de kullanılan kitapçıklar ‘kapalı dönem’ diye adlandırılan bir binada basıldı. ÖSYM’den gelen 14 görevli ile birlikte bütün sorular ve cevapları dijital ortama aktarıldı. Biz ÖSYM ne talep ederse onu yaparız. Eğer ispatlanamıyorsa, ortalığı bulandırmaya gerek yok. Basın kitapçığının aynısı bir adaya gitmiş mi diye kontrol edilebilir ama aylar sürer. İsteyen bütün kitapçıkları tek tek kontrol edebilir. Ama olmadığından eminiz.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!