Baykal muhaliflerinin zaferi

İSTANBUL Milletvekili Çetin Soysal’ın başkanlığını yaptığı İstanbul Yaşam Derneği’nin Mövenpick Oteli’nde düzenlediği gecede, en keyifli kişi olarak CHP Genel Başkan Yardımcılarından Prof. Dr. Hürşit Güneş’i gördük.

Haberin Devamı

CHP'nin önseçiminde yeni isimler listelerin başına yerleşti

Balıkesir önseçimde görevli olduğundan seçim bölgesindeki önseçime katılamayan Güneş, bir yandan da İstanbul’a yetişmek isterken İzmit’ten birinci, sendikacı kökenli Hikmet Erenkaya ikinci çıkarken, eski milletvekili ve belediye başkanı Sefa Sirmen 8. sırada yer alabilmişti.

CHP pazar günü büyükşehirler dışında 81 ilin 27’sinde önseçim, Kırklareli ve Muğla’da aday yoklaması ve en az 10 ilde eğilim yoklaması ve yine yaklaşık 10 ilde anket yaptı. İstanbul, Ankara, İzmir, Adana ve Bursa gibi illerin adaylarını Genel Merkez belirleyecek.

Hurşit Güneş, gelen ilk sonuçların ‘örgütün’ gücünü gösterdiğini söylüyordu. Aynı masada oturan Ercan Karakaş, “Yıllardır savunduğum gibi, delege her zaman sağduyuludur” dedi.

Sanatçı Arif Sağ ödül töreninin havasını biraz beğenmediğinden erken ayrıldı.

Fazıl Say’ın bestelediği ve 1 Nisan’da Berlin’de ‘Alevi Dedeler Rakı Masasında’ adlı bestenin ismini doğru bulmadığını söyledi ve “Kendisini veya Kadir Dursun’u arayarak uyarımı yapacağım” dedi. Aslında bestede geçen öyküyü Fazıl Say’a, Arif Sağ anlatmıştı.

Çorlu’dan Erdal Özcan, Gürsel Tekin’i arayarak “6 milletvekili çıkaracak olan Tekirdağ’da 12 bin üyenin yaklaşık % 60’ı oy kullandı” dedi ve listeyi okudu:
“Kontenjan (Faik Öztrak) dışında Çerkezköy’den Dr. Canan Yücer (Çerkezköy, Malatya kökenli), Av. Emre Köprülü (Çorlu), Gülfidan Ferah (Emekli öğretmen; Malkaralı ancak Tekirdağ’da oturuyor), Şerafettin Kurt (Mali müşavir, Tekirdağ), Erdoğan Kaplan (Eski milletvekili, Saray) ve (Av. Ayhan Civan, Çorlu) ilk altı sıraya yerleştiler. Enis Tütüncü gerilerde kaldı; tiyatro sanatçısı Orhan Kurtuldu’nun listeye girememesi büyük kayıptır” dedi.
Tekin, önseçimi kısaca şöyle değerlendi: “Eski yok, yeni var.”

Göründüğü kadarıyla örgüt Baykalcı adayları tasfiye etmişti. Artvin’den Metin Arifağaoğlu, Edirne’den Rasim Çakır, Muğla’dan Fevzi Topuz, Tekirdağ’dan Enis Tütüncü gibi...

Aksine Baykal’ın uzun yıllar Genel Sekreterliğini yaptıktan sonra araları açılan Adnan Keskin, Denizli’den ilk sıradan çıkmıştı. Bu iki dönem sonra örgütle ilişkilerini koparmadığını gösteriyordu Keskin’in... Aynı şekilde eski CHP’li ve bir dönem DSP’de bakanlık yapan Fikret Ünlü Karaman’da listenin başında yer aldı.

Geceye dönersek çok sayıda tiyatro sanatçısı vardı: Tarık Akan, Rutkay Aziz, Levent Kırca, Erol Günaydın, Metin Akpınar, Zeki Alasya, Tamer Karadağlı, Dilek Türker, Göksel Kortay ve Okan Bayülgen... Bayülken “Sanatçı her zaman muhaliftir; ben de her zaman muhalifim” dedi Kılıçdaroğlu’na bakarak...
Geçen dönem DSP’den Üsküdar Belediye Başkan adaylığı olan Levent Kırca “Gene de oyum sizin” dedi. Metin Akpınar, Kılıçdaroğlu’ndan sanatçılara da sosyal güvence hakkı sağlanmasını istedi.

Bu arada 1980’de Levent’te öldürülen TRT prodüktörü, yazar Doç. Ümit Kaftancıoğlu’nun gelini Dr. Canan Kaftancıoğlu’nun İstanbul 3. bölgeden aday olduğunu öğrendik. 8 Nisan’da Bakırköy’deki Kaftancıoğlu’nu anma ve öykü ödülleri töreninde Prof. Süheyl Batum, Ali Sirmen, oğul Dr. A. Naki Kaftancıoğlu konuşacak.

CHP’de adaylar ortaya çıktı. Büyük kentlerin adaylarını da çoğunluğu milletvekili olmayan üyeler belirleyecekler.

Kendi ağzından bir Yahudi kadın aday

MARİ Gormezano anlatıyor: “Türk Yahudi kadını olarak, milletvekilliği seçimleri için, CHP İstanbul 2. bölge milletvekilliği aday adaylığı konusunda partime kaydımı yaptırdım. Eğer listeye alınıp milletvekili seçilirsem, 1935 yılında Sn. İsmet İnönü’nün tavsiyesi ile Meclis’e ilk giren kadın milletvekillerinden Bahire Bediş Morova’dan (Yahudi asıllı olduğu söylenmektedir) 76 yıl sonra, Yahudi bir Türk kadını ikinci kez TBMM’de yer alacaktır. Ülkemin, iç ve dış siyasette, yeniden dengeye oturabilmesi için CHP adına elimden gelen gayreti göstermekteyim, bu gayreti göstermeye devam edeceğim.”

Başarı önseçimde değil birlik ve beraberlikte

CHP Uşak milletvekilliği için 14 aday adayının gayet olgun bir şekilde yarıştığı önseçim önceki gün sonuçlandı. Beklendiği gibi avukat Dilek Yılmaz 1. sıraya yerleşirken, veteriner hekim Mustafa Aydın ile Dr. Erol Gilim 2 ve 3. sıraları paylaştı. Aday adayı olmadığımı önceden açıklamıştım. Önseçim olgun bir havada geçti. Bu arada, medyada yer alan bir yanlış bilgiyi düzeltmek isterim.
1991: SHP önseçim yaptı, tercihli seçimde 3 milletvekilliğinin hepsini kazandı. 1995: CHP önseçim yaptı; ama seçimde hiç milletvekili çıkaramadı. 1999: CHP önseçim yaptı, barajı aşamadığı için Meclis’e giremedi zaten; ama, CHP barajı aşmış olsaydı bile Uşak’ta hiç milletvekili çıkaramayacaktı. 2002: CHP önseçim yapmadı, 1 milletvekili çıkardı, ikinciyi çok az farkla kaybetti. 2007: CHP önseçim yapmadı ve yine 1 milletvekili çıkardı. Önseçim yararlı olabilir; ama tılsım önseçimde değil. Yukarıdaki tablodan da görüldüğü gibi başarının anahtarı ‘birlik ve beraberlik’ içerisinde çalışmakta yatıyor. Artık, parti içi yarış bitti, halkımızın iktidarını kurma yarışına başladık.
Osman Coşkunoğlu
CHP Uşak milletvekili


Biliyor musunuz

(CHP İSTANBUL): Marmaris Marina’nın sahibi Bilgin Özkaynak’tan başka 12 yıllık Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanlığı görevinden sonra TOBB Türkiye Denizcilik Meclis Başkanlığı’nda bulunan Erol Yücel’in de 1. bölgeden CHP aday adayı olduğunu; Ali Rıza Gülçiçek’in bir dönem aradan sonra bu kez İstanbul 1. bölgeden; iki dönem önce DSP’den Çorlu Belediye Başkanlığı yapan Dr. Rauf Çetiner’in, “Konyalı bazı STÖ’lerin talebi üzerine” 2. bölgeden aday olduklarını...

Ardahan Çıldır Dernekleri Birliği’nin 2. bölge adayı sanayici Evsal Yucak’ı destekleme kararı aldığını... CHP Gençlik Kolları eski Genel Başkan Yardımcılarından Emrah Köksal’ın “1985 doğumlu olarak en genç adayım” dediğini...

1. bölge aday adayı Prof. Dr. Selçuk Demir-bulak’ın, ‘AB Hukuk ve Ekonomi Politikası Çerçevesinde Müzakereler’ başlıklı kitabının çıktığını...

GAZALCI’NIN KİTAPLARI

Ankara 1. bölgeden yine CHP aday adaylığına başvuran eğitimci Mustafa Gazalcı’nın önceki dönem milletvekilliği sırasında AKP’nin eğitimi nasıl bu duruma getirdiğini ‘Eğitime Dinci Çember’, ‘Paralı Eğitim Tuzağı’, ‘Kadrolaşma Kıskacında Eğitim’ adlı kitapları ile ortaya koyduğunu...

DYP-SHP hükümetinde Kültür Bakanlığı’nda bulunan Timuçin Savaş CHP Adana’dan, Prof. Dr. Birgül Ayman Güler’in, İzmir 2. bölgeden aday adaylığını Bergama’da açıkladığını...

Yazarın Tüm Yazıları