En güvensiz sınav

Güncelleme Tarihi:

En güvensiz sınav
Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 2011 00:45

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir’in “YGS’de şifreli soru kitapçığı” iddialarıyla ilgili düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamalar uzmanları ve gazetecileri tatmin etmedi.

Toplantıya ilişkin görüşler şöyle:

YÖK eski Başkanvekili Prof. Dr. İsa Eşme: Yapılan sınav şimdiye kadar yapılan sınavların içinde en güvensiz olanıydı. Açıklamaları da tatmin edici bulmadım. Sadece sınav kitapçıklarıyla yüksek puan alanların kitapçıklarının kamuoyu ile paylaşılacak olması olumlu bir gelişme. Ancak hem güvenilirliği hem de öğrenciler açısından ölçme kriterlerine uygunluğu mukayese edilemeyecek kadar olumsuz yönler içeriyor. Kız öğrencilerin pozitif ayrımcılık adı altında bir okulda toplanmasına hâlâ cevap veremediler. Sınav için aşırı güvenlik tedbirleri aldıklarını söylediler ama soruların soruluş biçiminde test tekniğine uymayan düzenlemeler yapıldı.

Açıklamalar tutarsız

Milliyet Gazetesi Eğitim Yazarı Abbas Güçlü: Yetersiz ve tutarsız açıklamalar yaptı. 1 milyon 700 bin soru kitapçığı var ancak aynı sayıda cevap anahtarı olmadığını söyledi. Her adaya özel soru kitapçığı varsa nasıl cevap anahtarı olmaz? Matematikte uygulanan formülün diğer testler içinde geçerli olduğunu söylüyor ancak Türkçe ve Sosyal testlerinde bu formülün nasıl geçerli olduğuna dair bir yöntem gösteremiyor. Savcılığın bir an evvel el koyması ve algoritmalara bakması lazım. “ÖSYM’ye güvenin” diyorlar ama güvenecek hiçbir örnek yok.

TV8 Muhabiri Meltem Aslan: Açıklamalardan kesinlikle tatmin olmadım. Bu yıl sınav sisteminde birçok yenilik olduğu için geçtiğimiz yıllarla karşılaştırma imkanımız da olamıyor. Başkanın sorulara verdiği yanıtlarda yeterli değil.

Vatan Gazetesi Muhabiri Deniz Güçer: İkna olmadım. Şifre ile ilgili savunmasını da tam anlamadım. Türkçe testi meselesi de işin içine girince tam bir çıkmaz oldu. 1 milyon 700 bin cevap anahtarının olduğu bir sistem nerede olabilir? İyi ki sınava giren çocuğum yok.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!