İşçi sigortalılara niye kredi yok

“Torba Kanun” çıktı ve yürürlüğe girdi. Borcu olan işveren ve sigortalılar, SGK müdürlüklerine gitmeye başladılar.

Haberin Devamı

Borcu olanlar için bizce kaçırılmaması gereken düzenlemeler yapılmış... Borçların gecikme zammı ve cezalarının tamamen silinmesi, yerine enflasyon oranında faiz uygulanması mevcut
borçları büyük oranda kaldırıyor.
Taksitlendirme imkanı ise cabası. Borçlarını yapılandırmak suretiyle ödemek isteyenler dilerler ise 18 aylık taksit yapabilecekler. Hem de iki ayda bir ödemek üzere.
Dahası yapılandırılan borçları için Ziraat Bankası’ndan kredi alma imkanları da var.
Buraya kadar iyi... Ama bu kredi imkanından “SSK sigortalıları” yararlanamıyor?

 

Protokol hangi SGK borçlularını kapsıyor

 

Ziraat Bankası ile imzalanan protokol;
- Hizmet akdi ile sigortalı(SSK sigortalısı) çalıştıran ve prim borçlarını ödemeyen işverenlere Banka tarafından ticari kredi kullandırılarak söz konusu prim borçlarının tasfiyesini,
- Bağımsız çalışan (Bağ-Kur) sigortalılardan, prim borçları olması nedeniyle yaşlılık aylığı bağlanamayan sigortalılara, bankadan prim borcu kredisi (yapılandırılmış prim borcu ile birlikte hizmet borçlanması dahil) almak suretiyle birikmiş prim borçlarını ödeyerek aylıklarının bağlanmasını,
- Bağ-Kur sigortalısı kapsamında olmakla birlikte, birikmiş prim borçlarının tasfiyesi halinde dahi emekliliğe hak kazanamayacak sigortalılara prim borçlarının tasfiyesine yönelik olarak kredi kullandırılmasını, kapsamaktadır.

 

Haberin Devamı

SSK sigortalılarını kapsamıyor

 

Görüldüğü üzere protokol işçi çalıştıran işverenleri, Bağ-Kur sigortalısı olup emekli aylığı bağlanacak olan veya sadece borçlarını tasfiye edecek olanları kapsamaktadır. SSK sigortalılarını ise kapsamamaktadır. Denilebilir ki, işçi olarak çalışanların nasıl bir borçları olabilir ki? Veya hangi borçlarını ödeyerek emekli olabilirler ki? Oysa işçi sigortalılar açısından da ödenecek borçlar var. Örneğin, yapacakları hizmet borçlanmaları… Nitekim, Bağ-Kur sigortalısı olanlara, birikmiş prim borçları yanı sıra, yapacakları hizmet borçlanmaları ile emekli aylığını hak etmeleri durumunda kredi kullandıralabilecek.. Aynı olanak işçi sigortalıları için de getirilebilir...

 

Haberin Devamı

SSK sigortalıları hangi ödemeler için kredi alabilir

 

SSK sigortalıları, yurtdışı borçlanması, doğum borçlanması, askerlik borçlanması veya usta öğretici olarak eksik günlerini borçlanmak suretiyle emekli aylığı hak edebilirler.
Bu durumda olan birçok yurttaşın uygun koşullarda kredi kullanıp, emekli aylığı bağlandıktan sonra, kredi borcunun aylığından kesilerek ödenmesi olanağından mahrum bırakılması eşitlik ilkesine de aykırı görülüyor.
Yaratılan bu farklılığın ve ortaya çıkan olumsuz sonucun SGK yetkililerince kısa zamanda çözülmesi zor olmasa gerek.
Benzer durumda olan vatandaşlarımızın beklentisi de bu yönde...

 

SGK, Ziraat Bankası ile protokol yaptı

Haberin Devamı

 

“Torba Kanun” ile gelen sigorta prim borçlarının yapılandırılması/affı kapsamında, SGK’ye borcu olan işverenler ile sigortalıların borçlarının tasfiyesi amacıyla, uygun koşullarda kredi kullandırılması için SGK ile T.C. Ziraat Bankası A.Ş. arasında işbirliği protokolü yapılmıştır.
Protokol, 25/03/2011 tarihinde imzalanmıştır.

 

Amaç ve sağlanan imkan

 

Bu protokolün imzalanmasının amacı ise “tahsil edilemeyen primlerin tahsili ve tasfiyesi ile sosyal sorumluluğun gereği olarak SGK’ye borcu olan vatandaşların borçlarını kolaylıkla ödemelerini sağlamak” olarak açıklanmaktadır.
Banka imzalanan protokol gereğince, SGK’ye borcu olan işveren ve sigortalılara masrafsız olarak(hayat sigortası hariç) 0,79 faiz oranı ile 60 aya kadar kredi kullandırılacaktır.

Yazarın Tüm Yazıları