Holiganlar şimdi yandı

Güncelleme Tarihi:

Holiganlar şimdi yandı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 2011 00:00

Sporda şiddet ve düzensizliğin önlenmesine yönelik yasa, çok can yakacak

SPORDA şiddetin önlenmesini amaçlayan yasa tasarısı, önceki gün TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Yeni yasa öyle maddeler içeriyor ki... Holiganlar artık ellerini kollarını sallayarak olay çıkaramayacak. Bırakın olayı, sporda şiddet ve düzensizliğin önüne geçilmesi amacıyla hazırlanan yeni yasa uyarınca artık küfür tamamiyle suç kapsamına giriyor ve cezası bir hayli ağır. Yeni düzenleme bununla da kalmıyor. Maçlara gidenler keyfi hareket edemeyecek, başkalarının koltuğuna oturmak bile artık suç kapsamında. 44 maddeden oluşan yeni yasada birçok ilk göze çarpıyor. En önemli değişiklikler ise şöyle...

İşte Sporda Şiddet Kanunu’nun getirdikleri...

Güvenlik kurullarında hukukçu bulundurulacak
İl ve ilçe spor güvenlik kurulları içerisinde kulüplerin etkin katılımı sağlanacak, federasyon ve amatör spor kulüpleri konfederasyon temsilcileri, taraftardan sorumlu kulüp temsilcileri yer alacak. Bu kurulların içerisinde hukukçu bulundurulması zorunlu hale getirildi.

Elektronik kart sistemi zorunlu olacak
Elektronik karta dayalı bilet sistemi futbol için en üst lig ve bir altındaki ligde uygulanacak. Seyircilerin müsabaka alanlarına giriş ve çıkışına ilişkin kontrol ve denetim yetkisi federasyonlara ait olacak. Federasyon bu amaçla bünyesinde merkezi kontrol sistemi oluşturacak.

Çıkan olaylar kamera ile tespit edilecek
Kamera ve benzeri teknik donanımlar futbol, basketbol, voleybol ve hentbol dallarında ise en üst ligde bulunan kulüplerin spor alanlarında uygulanacak. Kontrol odalarında kayıt altına alınan olaylar 4 örnek hazırlanıp, emniyet, 2 kulüp ve federasyon yetkililerine verilecek.

Şike ve teşvik primine 12 yıla kadar hapis cezası
Taraftardan sorumlu kulüp temsilcisi kulüplerin yönetim kurulu üyesi olacak. Şike ve teşvik primi suç olarak tanımlanırken, bu fiilleri işleyen kişilere 5 yıldan 12 yıla kadar hapis ve 21 güne kadar para cezası verilecek.

Uyuşturucu ve alkol sokanlara para cezası
Spor alanına sokulması yasak olmayan maddeyi kullanarak müsabaka düzenini bozan kişiye adli para cezası verilebilecek. Uyuşturucu veya uyarıcı maddeyi sokan veya federasyonun belirlediği esaslara aykırı alkol sokan kişiye adli para cezası verilecek.

Kaçak elektronik kart kullanımının önüne geçilecek
Kendisine ait elektronik kartı başkasına kullandırana adli para cezası verilecek. Kaçak elektronik kart üretene veya satana 1 yıldan 4 yıla kadar hapis ve 10 bin güne kadar adli para cezası verilecek. Bu kartı kullanmak için alan kişiye 1 yıla kadar hapis cezası verilecek.

Sahaya ve ya soyunma odasına kaçak girene 3 yıl hapis
Yetkisiz olarak müsabaka alanına, soyunma odalarına, koridorlara, sporcu çıkış tünellerine giren kişiye 3 aydan 1 yıla kadar hapis veya adli para cezası verilecek. Bu fiil müsabaka düzenini bozarsa kişiye 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilecek. Kendi koltuğundan başka koltuğa oturan kişi, uyarılara rağmen kalkmazsa zor kullanılarak dışarı çıkarılacak.

Şike ve teşvik şüphesinde telefonlar dinlenebilecek
Şike ve teşvik primi suçunun araştırılmasında telefon dinleme de kullanılabilecek. Elektronik kartlı bilet, teknik donanım, bekletme ve kontrol odaları, Spor Toto Süper Lig takımlarında 1 yıl, diğer alt liglerde yer alan kulüplerde ise 3 yıl içinde yürürlüğe girecek. Şike ve teşvik primi suçlarında hüküm giyenler de ayrıca ağır para ve hapis cezalarına çarptırılacak.
/images/100/0x0/55ea9530f018fbb8f8896b3a


Spor alanına zarar veren maçlara giremeyecek
Spor alanlarında kasten yaralama suçu veya mala zarar verme suçunun işlenmesi halinde şikayet şartı aranmaksızın TCK uyarınca ceza verilecek ve spor alanlarındaki eşyaya zarar verilmesi halinde bu zarar verme kamu malına zarar verme kapsamında değerlendirilecek. Kulüpler de bu zararlardan taraftarları ile birlikte sorumlu olacak.
Kişi, bu kanun kapsamında veya atıfta bulunulan kanunlar kapsamında hüküm giymesi halinde seyirden yasaklanacak. Seyirden yasaklama, cezanın infazından veya ceza verilmesine yer olmadığı kararından sonra 1 yıl daha devam edecek. Taraftar gruplarınca spor alanlarının dışında da işlenen kasten yaralama, hakaret içeren tezahürat ve mala zarar verme suçlarında da kişi seyirden yasaklanacak. Seyirden yasaklama kararları emniyet bünyesindeki bilgi bankasına kaydedilecek.

Yasak maddeyi stada sokanlara da hapis
Bulundurulması suç olmayan ancak müsabaka düzenini bozan yasak maddeleri içeriye sokan kişiye 3 aydan 1 yıla kadar hapis; bu maddeleri sokan ve seyircilere spor alanında temin eden kişiye 2 yıldan 5 yıla kadar hapis; bu maddeleri kullanan kişiye başka suç oluşturmazsa 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilebilecek.

Küfür eden ve ırkçılık yapanlara af yok
Spor alanlarında veya çevresinde veya gruplar halinde taraftarların bulundukları yerlerde, hakaret içeren tezahürat yapıldığında şikayet şartı aranmadan kişiye 15 günden az olmamak üzere adli para cezası verilecek. Spor alanlarında veya çevresinde din, dil, ırk, etnik köken, cinsiyet veya mezhep farkı gözeterek hakaret oluşturan söz ve davranışlarda bulunan kişiye 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilecek. Bu eylemin pankart veya yazı ile işlenmesi halinde ceza yarı oranında artırılacak.

Protokol tribünü GSGM’nin kontrolünde
Spor alanına biletsiz giren seyirciye adli para cezası verilecek, seyirden yasaklı olması halinde bu kişiye 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası verilecek. Usulsüz seyirci girişine imkan verenlere 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası verilecek, o kişi yasaklı ise, bu ceza yarı oranında artırılacak. GSGM tasarrufundaki protokol tribününe kabuller usulsüz seyirci girişi olarak kabul edilmeyecek.

Alkollü iken yakalanan 1 yıl stada giremeyecek
Alkol veya uyarıcı madde etkisinde olduğu açıkça anlaşılan kişiler müsabakaya alınmayacak. Bu kişiler bir şekilde içeri girdiği taktirde dışarı çıkarılacak; çıkmamakta ısrar ederse zorla çıkarılacak ve 1 yıl spor alanlarına giremeyecek. Seyirden yasaklanan kişi, kulübünün maçından 1 saat önce karakola başvuracak.

Şiddeti körükleyen yönetici en az 50 bin TL ceza alacak
Basında şiddete neden olabilecek açıklama yapılması halinde kişilere 5 bin TL’den 50 bin TL’ye kadar para cezası verilecek. Bu eylemi yapan kişilere 5 kat ceza artırımı uygulanabilecek. Basın organı sahibi kuruluşa ise 100 bin TL’den 500 bin TL’ye kadar para cezası verilecek.

Her kulübün polisi olacak

Yeni yasa uyarınca her kulüple ilgili bir polis, kulüp polisi olarak görevlendirilecek. Bu polis kulübün deplasman maçları dahil bütün maçlarına gidecek.

YENİ yasada, güvenlikte kulüpler de emniyet kadar sorumlu olacak ve her kulübün polisi olacak. Spor alanlarının çevresinde ev sahibi spor kulüplerinin yasak unsurlara ilişkin uyarı levhalarına yer verilecek. Profesyonel spor dallarında yapılan müsabakalarda ve basketbolda en üst ligdeki spor kulüplerinin müsabakalarında özel güvenlik personeli bulundurulacak ve bu personel genel kolluk ile birlikte görev yapacak.

En üst profesyonel futbol ligindeki kulüplerin müsabakalarında özel güvenlik görevlisi sayısının 1/3’ü oranında emniyet görevlisi görevlendirilebilecek. Her kulüple ilgili bir polis, kulüp polisi olarak görevlendirilecek. Bu polis kulübün deplasman maçları dahil bütün maçlarına gidecek.

3 nedenle arama yapabilecek

Spor alanlarına yasak maddelerin sokulmasının engellenmesi için polis 3 ayrı nedenle arama yapabilecek. 1-) Mülki idare amirinin yazılı emri ile, 2-) Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu içerisinde polise verilen önleme arama yetkisi ile, 3-) Ceza Muhakemesi içinde düzenlenen adli arama ile.

Akgül: Önemli olan spor kültürü

GENÇLİK ve Spor Genel Müdürü (GSGM) Yunus Akgül, Sporda Şiddet ve Düzensizliği Önleme Yasası’nın kabul edilmesiyle ilgili, “Ne kadar yasa çıkarırsanız çıkarın seyir, spor kültürünü edinemezseniz her zaman sıkıntı yaşarsınız” dedi.

Milletvekillerinin VIP tribün isyanı

AKP Trabzon Milletvekili Kemalettin Göktaş, statlarda yaşanan protokol krizine “Sayın Bakan’a sesleniyorum; sen orada önde oturup yanında vali, genel müdür... Milletvekili ne haldedir buna bakacaksınız. Ayıptır bu, yakışmaz” diyerek isyan etti.

e-biletle fişlenme korkusu

TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmelerinde muhalefet, elektronik bilet ve kamera kaydı uygulamasına karşı çıktı. CHP Eskişehir Milletvekili Tayfun İçli, “Polonya bunu yaşamış. Kişisel bilgiler, kötü niyetlilerce ele geçirilmiş. Bu uygulama bir fişleme” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!