Facebook’a fotoğraf koymak, nazar ve yaşıt çocukları olan anneler üzerine

Facebook’a koyulan fotoğraftan çocuğa nazar değer mi? Peki aynı yaşlarda çocuğu olan anneler ne zaman yol arkadaşlığı, ne zaman rekabet eder?

Ne zaman Facebook’a Rüzgar’ın bir fotoğrafını koysam evde fırtına çıkıyor. Anneanne, babaanne ve tabii ki dededen aynı tepkiyi alıyorum: “Ne gerek var, ya nazar değerse?” Açıkçası ben nazara ya da yeni tabirle kötü enerjiye inanırım. Ama pozitif düşünceyle, ‘beni korur’ anlamının yüklendiği bir mavi boncukla, hatta kuru bir ‘Bana değmez’ cümlesiyle bile üstesinden gelinebileceğini düşünürüm. Yani bence size ya da değer verdiğiniz birine nazar değmesini istemiyorsanız kendinizi bunun mümkün olmadığına inandırın. Maşallahların samimiyetini sorgulamayın mesela!
Bunun zor olduğunu biliyorum. Hele ki maşallah diyenin sizinkiyle aynı yaşlarda bir çocuğu varsa iş daha da zor. O maşallahı kendi çocuğuyla sizinkini teraziye koyduktan önce mi sonra mı söyledi, diye düşünmeden edemiyorsunuz değil mi? Ama ne olur düşünmeyin. Varsın kıyaslasın. Siz kıyaslamıyor musunuz? Çocuğunuzun yaşıtı olduğunu tahmin ettiğiniz bir çocuk gördüğünüzde hemen ailesine yanaşıp “Kaç aylık” diye sormuyor musunuz?

BİLGİYİ KENDİNİZE SAKLAMAYIN

Bu noktada önemli olan karşınızdaki anneyi rakip gibi değil de aynı yola baş koymuş bir arkadaş gibi görmek sanırım. O yüzden lütfen anneler bildiğiniz ve doğru olduğa inandığınız, doktorunuzdan öğrendiğiniz, kitaptan okuduğunuz hiçbir şeyi kendinize saklamayın, paylaşın.
Ama bir de paylaşılmaması daha doğrusu karışılmaması gereken şeyler var. Anne-babanın çocuğa verdiği eğitim mesela... Bu konuda üçüncü kişilere hiçbir söz düşmediğini düşünüyorum. İsteyen çocuğunu istediği kadar şımartabilir, bizi hiç ilgilendirmez. Anne ve çocuğu arasındaki ilişkinin sevgi ekseninde şekillenen sonsuz versiyonu vardır, hiçbiri birbirine benzemez. “Haydaa bu nereden çıktı, belli ki bir yaran var” diyenlere alkış. Evet yaram var. Yaralayanla bir konuşayım, belki sonra buraya da yazarım.

Fırsat kuponları kitabı

Girişimci bir anneden bahsetmek istiyorum size. İsmi Eda Uğurlu Nazlı. Bebek bekleyen ve çocuklu ailelere yönelik bir indirim kupon kitapçığı çıkardı. İsmi: Narponum. Kitapçıkta kuponlar yer alıyor, mekanlar ve kurumlar hakkında bilgi de veriliyor. Bu özelliğiyle bir rehber niteliğinde. 55 kuruma ait 119 adet indirim kuponu içeriyor. Sadece İstanbul’da yıl sonuna kadar geçerli. İnkılap Kitabevlerinde 25 liraya satılıyor ve bir kupon kullanılarak ödediğiniz parayı birkaç misliyle geri kazanıyorsunuz. Yılda ortalama 13 bin lira tasarruf edilmesini sağlıyor. Aklınıza gelebilecek her sektörü kapsıyor: Gıda, giyim, oyuncak, kırtasiye, sanat, spor, kültür, eğlence, bilim, kostümcü, parti evi, doğum fotoğrafçısı, butik pastacı, hamile giyimi, hamile rehberlik hizmeti, bebek odası süslemeleri ve elektronik ilk akla gelenler.
Yazarın Tüm Yazıları