Kırmızı’ya bölgeler de katıldı, tüm Türkiye’de ‘yaratıcı’lığın önü açıldı

Güncelleme Tarihi:

Kırmızı’ya bölgeler de katıldı, tüm Türkiye’de ‘yaratıcı’lığın önü açıldı
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2011 00:00

Bu yıl 8’incisi düzenlenen Kırmızı Ödülleri’ne 1600’ün üzerinde başvuru yapıldı. Hürriyet Gazetesi Reklam Grup Başkanı Ayşe Sözeri Cemal, “Bu ilginin nedeni Kırmızı’nın hiçbir gizli gündemi olmadan Türk reklam sektörüne katkı sağlaması ve yaratcılığın önünü açması” dedi.

Haberin Devamı

NOBEL Ödüllü ekonomist Lawrence Klein’ın 2010 yılında gerçekleştirdiği, reklamın satış ve istihdam üzerindeki etkisini ölçtüğü araştırmasına göre, reklam için harcanan her bir dolar şirketlere ortalama 8.7 dolarlık ek satış getiriyor. 2010 yılında ABD’de 279 milyar dolar reklam harcaması yapıldığını ortaya koyan araştırmaya göre, bu harcamanın her bir doları ABD’de 69 tekil iş olanağı yarattı. Türkiye’de ise, Reklamcılar Derneği’nin verilerine göre 2010’da reklam harcamaları yüzde 31’lik bir büyüme ile 3 milyar 613 milyon TL olarak gerçekleşti. Sonuçlar, Türkiye gibi genç nüfusuna daha fazla iş yaratma çabası olan bir ülkede reklam sektörünün gelişiminin önemini ortaya koyuyor.
Yine rekor kırıldı
Hürriyet Gazetesi 8 yıl önce başlattığı Kırmızı yarışmasında bu yıl 1650 başvuru ile yine rekor kırdı. Hürriyet Gazetesi Reklam Grup Başkanı Ayşe Sözeri Cemal, rekor düzeydeki ilgiyi, Kırmızı Ödülleri ile birlikte, gazete mecrasında da reklamcının yaratıcı olabileceğinin yeniden ortaya çıkmasına bağlıyor. Kırmızı öncesine kadar Türkiye’de reklam sektöründe yaratıcılık denildiğinde sadece Reklamcılar Derneği’nin düzenlediği Kristal Elma’nın akla geldiğini hatırlatan Ayşe Sözeri Cemal, “Kristal Elma’da televizyon dahil bütün mecralar değerlendirildiği için gazete reklamcılığı hak ettiği yeri almıyordu” dedi.  Kırmızı Ödülleri’nin Hürriyet’in bir projesi olarak başladığını ancak kısa sürede sektöre mal olan bir yarışmaya dönüştüğünü kaydeden Ayşe Sözeri Cemal, şunları söyledi: “Tarafsızlığı, gizli hiçbir gündemi olmadan sadece Türk reklam sektörüne ve reklamcısına katkı sağlamak için çalışıyor olması Kırmızı’yı, sektörün benimsediği, sevdiği bir markaya dönüştürdü.”
Tam ‘Kırmızı’lık
Kırmızı ile 8 yıldır basının kendine ait bir yaratıcılık yarışması olmasının önemine değinen Ayşe Sözeri Cemal, şöyle konuştu: “Türk reklamcısının kağıt üzerinde ne kadar yaratıcı olduğu, her yıl Kırmızı kazanan işlerle daha iyi görülüyor. Bugün reklam ajanslarında, firmaların reklam departmanlarında, iş toplantılarında, sohbetlerde yaratıcı basın reklamı için ‘Kırmızılık ilan’ tanımı kullanılıyor.”
Bu yıl İstanbul dışındaki reklam ajanslarının katıldığı Kırmızı Bölge yarışması ile Kırmızı’nın tüm Türkiye’yi kucaklayan bir yarışmaya dönüştüğünü söyleyen Ayşe Sözeri Cemal, “İstanbul dışındaki reklam ajanslarına açık Kırmızı Bölge’ye 60 reklam ajansından 388 ilan katıldı. Genç Kırmızı’da 32 fakülteden 207 ilan yarıştı. Bölgesel ve gençlere yönelik projelerin reklamcılığın gelişimine büyük katkı sağlayacağına inanıyorum.”

Haberin Devamı

Tarafsız ve bağımsız yürüyor

Haberin Devamı

KIRMIZI Ödülleri’nin jürisinde Hürriyet’ten kimsenin bulunmadığını vurgulayan Ayşe Sözeri Cemal, sözlerini şöyle sürdürdü: “Jüri toplantılarına Hürriyet mensupları katılmıyor. Biz ancak toplantı bitip Kıpkırmızı belirlendikten sonra kutlamak için jüri ile görüşebiliyoruz. Hepsi bir yana, 2008’de büyük ödül Kıpkırmızı’yı kim almıştı, hatırlıyor musunuz? Grey İstanbul’un Akşam Gazetesi’nin kampanyası kazanmıştı. İşte Kırmızı, Hürriyet’in bir rakibine büyük ödülü verecek kadar tarafsız ve bağımsız.”

Kırmızı ödül töreni sektör zirvesi gibi

BU yıl Hilton Convention Center’da düzenlenen Kırmızı ödül töreninde 120’den fazla reklam ajansı temsil edildi. Reklamcılar ve reklam verenler tarafından 2 bin katılımcının yer aldığı ödül töreni reklam sektörü zirvesine dönüştü. Gecenin sponsarları ise Ülker, Ağaoğlu, Banvit Kırmızı, Lazzoni, Tergan, Volkswagen, Toshiba, Mey İçki, Golden Bay Tour, Özsüt ve Teknosa idi.

Haberin Devamı

Kırmızı Ödülleri alt yarışmalarla büyüyor

KIRMIZI Ödülleri’ne bu yıl Türkiye’nin farklı bölgeleri dahil rekor sayıda başvuru yapıldı. 8’inci Kırmızı Ödülleri’ne ve alt yarışmalara yapılan başvuru sayıları şöyle:
Kırmızı’ya 63 ajanstan 634 ilan katıldı.
İstanbul dışındaki reklam ajanslarına açık Kırmızı Bölge’ye 60 reklam ajansından 388 ilan katıldı.
Genç Kırmızı’da 32 fakülteden 207 ilan yarıştı.
 Hürriyet Özel Ödülü’ne 95 ekipten 186 çalışma katıldı.
Radikal Canlı Kırmızı’ya 14 ekip katıldı.
Kırmızı Kalem Eğitimleri’ne hazırlanan çalışmalarla birlikte bu yıl Kırmızı, 1500-1600 reklama evsahipliği yaptı.

Yurtdışında yayınlanan ilanlar da katılabilir

Haberin Devamı

KIRMIZI’nın gelecek planları arasında yurtışına açılmak da var. Ayşe Sözeri Cemal, bu konuda şunları söyledi: “Aslında ilk günden beri Kırmızı’ya uluslararası bir boyut kazandırmak gibi bir niyetimiz var. Dünya Gazeteler Birliği (World Association of Newspapers-WAN) konferansında Kırmızı ile ilgili bir sunum yaparak konuyu gündeme getirdik, önümüzdeki dönemde yine ele alacağız. Mevcut durumda ise, yurtdışında yayımlanmış reklamlar Kırmızı’ya katılabiliyor. Kırmızı’da reklamların yayınlandıkları mecraya dair hiçbir kısıtlama yok. Reklamların bir gazete veya dergide çıkmış olması yeterli. Tek kısıtlama, katılımcı firmanın Türkiye’de faaliyet gösteriyor olması.”

Haberin Devamı

Televizyon reklamı futbol, gazete ilanı basketbol gibidir

KIRMIZI Ödülleri Koordinatörü Gürül Öğüt, “Televizyon futbol maçlarına benziyor. Gazete ilanları ise basketbol maçları gibi. Farklı kitlelere hitap ediyorlar. Teknolojideki gelişmeler gazete ilanlarında da yaratıcılık imkanlarını artırdı. Biz de gazete ilanlarında yaratıcılığı artırmak için motive edici bir yarışma düzenledik.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!