ÖSYM'nın sınav kazancı 60 milyon TL

ÖSYM, bu yıl sınavları kazanç kapısı yaptı. Bu yıl yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı'ndan kurumun bütçesine tam 60 milyon TL girecek.

Haberin Devamı

Sınava giren 1 milyon 692 bin 345 adaydan 35'er lira başvuru ücreti aldı. Bununla da yetinmedi sınav sorularını ilk kez basına sattı. 27 Mart Pazar günü duyduğuma göre TRT'den bu yayın için 250 bin TL istedi. Bu yayının büyük kısmına Uğur Dershaneleri sponsor oldu. Her yıl ücretsiz sınav sorularını alıp, yayınlayan gazetelerden de bu yıl para istendi. Sadece YGS sorularını ve yanıtlarını yayınlayanlardan 100 bin TL, LYS için de ayrıca 100 bin TL isteyen ÖSYM, her ikisini birden alana 50 bin TL'lik indirim yaparak 150 bin TL'ye işi bağladı. Duyduğuma göre 4 gazete bu iş için elini cebine attı. Yani sadece basından 850 bin TL topladı. Küçük bir hesap yaptım. Bütün bunlardan ÖSYM'nin cebine tam 60 milyon TL (eski para ile 60 trilyon TL) girecek.

Haberin Devamı

Yılda yaptığı 40-50 sınavla yaklaşık 10 milyon kişiden para alan ÖSYM'nin hatırladığım kadarıyla bütçesi 180 milyon TL idi.

Bu sene sınav sorularını satarak neredeyse bütçesinin üçte bir gelirini elde etti bile.

Adaya özgü soru kitapçığı tartışma yarattı

KPSS sorularının çalınmasının ardından ÖSYM'nin tüm yönetimi bilindiği üzere değişti. Prof.Dr. Ali Demir, Başkanlığa geldikten sonra tüm çalışanları göndererek, yeni bir ekip oluşturdu. Sınavın uygulanmasından, yapılmasına kadar bir dizi değişikliğe gitti. Sınavda alyans bile takmak yasaklandı. Kalem, silgi ve kalemtraş bile adaylara şeffaf poşet içinde dağıtılacak. Bütün bunlar daha önce yaşananların fobisinden olsa da normal diye karşılanabilir. Ama, ÖSYM bu dönemde tarihinde ilklere imza atmaya devam etti. Sınavdan kısa bir süre önce yine ilk kez bu sene bir uygulamaya geçti. Ancak, bu uygulama çok tartışılıyor.

ÖSYM, bu yıl güya sınava giren adaylar arasında hak ve adaleti sağlamak amacıyla modern bilişim teknolojinin sağladığı olanakları kullanarak "adaya özgü soru kitapçığı" uygulaması başlattı. Sınav kapsamına uygun olarak bugün sorulacak olan sorular, alt alanlar dikkate alınarak, her aday için rasgele oluşturulmuş bir sırada soru kitapçığında yer alacak. Ancak, soruların veya sorulardaki seçeneklerin sıralanışı ile doğru cevap seçeneğinin yeri değişebilecek. Bu nedenle her adayın cevap anahtarı farklı olacak.

Haberin Devamı

Bütün bu değişiklikleri ÖSYM; kısıtlı bir kesime pilot olarak uyguladı. Zaten tartışma da buradan çıktı. Türkiye'nin farklı illerinden YGS'ye girecek lise son sınıf öğrecnilerini kapsayan bu deneme sınavını hangi illerde ve hangi okullarda yaptığını açıklamadı. Okulların birçoğu da bütün bunların diğer öğrenciler için haksızlık olduğu görüşünde.

****

YGS'nin nabzı hurriyeteğitim.com'da

Bugün büyük gün. Üniversite yolunda YGS ile atılan bu ilk adımda sınav sonrası adaylar daha çok yaptıkları testler sonucunda doğru ve yanlış yanıtlara göre hedeflerine ne kadar yaklaştıklarını merak eder. Sınavın kabusu geçtikten sonra da Lisans Yerleştirme Sınavları'nın (LYS) yapılacağı Haziran ayına kadar eksiklerini tamamlayıp, buna göre rota çizer. İşte bu süreçte okul, sınav ve eğitim alanında en doğru bilgi merkezi olan hurriyetegitim.com adayların yanında oluyor. Bugün siteye giren adaylar, "Puan Hesaplama Sihirbazı" ile her testteki doğru ve yanlış sayılarını yazarak YGS'de tahmini olarak kaç puan alacaklarını hesaplayacaklar. Dilerlerse "Hedef Ölçer" girip, aldığı puanı geçen yılki puanlarla karşılaştırabilecek. Böylece aynı puanı alan öğrencilerin geçen yıl nereye yerleştiğini görebilecek. Ayrıca sınavla ilgili son dakika haberleri ve uzmanların YGS sonrası önerileri de sitede yer alacak.

Yazarın Tüm Yazıları