Shopping Fest’te ilk hafta 1.5 milyar lira harcandı

Güncelleme Tarihi:

Shopping Fest’te ilk hafta 1.5 milyar lira harcandı
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2011 00:00

İstanbul’da ‘40 gün 40 gece alışveriş’ sloganıyla başlayan Shopping Fest’in ilk haftasında, kredi kartlarıyla 1.5 milyar liralık harcama yapıldı. BKM verilerine göre, önceki yılın aynı dönemine göre 18-25 Mart arasında harcamalar yüzde 21 arttı.

Haberin Devamı

İSTANBUL’u bölgede bir alışveriş ve eğlence merkezi haline getirmeyi hedefleyen ve 18 Mart-26 Nisan tarihleri arasında 40 gün 40 gece sürecek olan İstanbul Shopping Fest (ISF), ilk haftasında 1.5 milyar liralık ciroyu yakaladı. ISF’nin etkisiyle, İstanbul’daki alışveriş harcamaları, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 21 oranında artış gösterdi. Festival kapsamında en çok harcama alışveriş merkezlerinde yapılırken, giyim ve kuyumculuk sektörü öne çıktı. Yurtdışında pek çok tanıtımı yapılan festivale, turistlerin katkısı ise 20 milyon lirayı buldu.
Türkiye genelinde yüzde 15
İstanbul Shopping Fest’in dün düzenlenen basın toplantısında Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Sertaç Özinal, festivalin ilk haftasını kapsayan 18-25 Mart tarihlerinde banka veya kredi kartıyla yapılan harcamaları geçen yılın aynı dönemine göre karşılaştırdı. Buna göre, harcamaların, 2010 yılının aynı dönemine oranla yüzde 21 oranında artarak 1 milyar 500 milyon TL’ye ulaştığı tespit edildi. Tüm Türkiye’de kredi ve banka kartları ile yapılan harcama cirosu ise bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 15 artış göstererek 4 milyar 100 milyon TL oldu.
Giyim harcamaları öne çıktı
Festivalin açılışının yapıldığı ve gece 02.00’a kadar açık kalan alışveriş merkezleri, İstanbul Shopping Fest’in en çok faydasını gören yerler oldu. Festivalin ilk haftasında kredi ve banka kartı ile en çok harcama yapılan yerler 174 milyon 400 bin lira ile alışveriş merkezleri oldu. Bir önceki yıl ile karşılaştırıldığında İstanbul’daki alışveriş merkezlerinin cirosu yüzde 22 arttı. ISF tarihlerinde alışveriş yapanlar giyim harcamalarına yöneldi. İlk haftada toplam 94 milyon 200 bin lira tutarında giyim harcaması yapıldı. Bu dönemde geçen yıla göre harcamalarda yüzde 10 oranında artış gözlendi. Kredi ve banka kartı harcamalarında başı çeken bir diğer sektör ise kuyumculuk oldu. Kuyumcuların cirosu geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla yüzde 26 artış göstererek 17 milyon 500 bin TL’ye ulaştı.
Turistlerden 20 milyon lira

Haberin Devamı

Turistlerin kredi ve banka kartı ile yaptığı harcamalar, İstanbul Shopping Fest’e yurt dışından da ilgi ve katılım olduğunu gösterdi. Yabancı kredi ve banka kartları ile yapılan harcama, geçtiğimiz yıla oranla yüzde 38 artışla 20 milyon TL’ye ulaştı.

Haberin Devamı

İstanbul dışındakiler internetten katıldı

İSTANBUL Shopping Fest’e Türkiye’nin farklı illerinde yaşayanlar da e-ticaret imkanından yararlanarak katıldı. E-ticaret’te kredi ve banka kartları ile toplam 288 milyon TL’lik harcama yapıldı. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla ciroda yüzde 41 artış yaşandı.

Nevruz nedeniyle en çok İranlılar geldi

KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İstanbul Shopping Fest, gibi bir etkinliği gerçekleştirmeye iki yıl önce niyetlendiklerini ancak küresel krizin kendilerini temkinli davranmaya yönelttiğini kaydetti. Günay, geride bırakılan sürede, bölgenin bütün ülkelerinde yoğun bir tanıtım kampanyası yapmaya çalıştıklarını dile getirerek, “Şu an birinci haftadayız. Genel bir değerlendirme yapmak için erken ama bölge ülkelerinden Nevruz dolayısıyla özellikle İran’dan belirli artış var. Rusya’dan Türkiye çapında artış var” dedi. Günay, etkinlik için bakanlık bütçesinden 10 milyon Euro ayrıldığını sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

Gece 02.00’ye kadar 128 bin işlem yapıldı

İSTANBUL Shopping Fest’in sunduğu diğer imkanlarından biri de, alışveriş merkezlerinin gece 02.00’ye kadar açık kalmasıydı. Bu imkandan yararlanmak isteyenler, Taksim, Nişantaşı bölgelerindeki mağazalarla İstinye ve Beylikdüzü’nde AVM’lerin gece 2.00’ye kadar açık olduğu 19 Mart Cumartesi günü, 22.00-02.00 saatleri arasında, 128 bin adet işlem yaptı. Bu veriler bir önceki hafta ile karşılaştırıldığında yüzde 21 oranında bir artış yaşandığı takip edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!